2009-03-06, 13:14
|
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Galerie artystyczne w internecie cz. II
Cytat:
Napisane przez clementinne
Tak jak już tu napisano, trudno mieć pretensje o bardzo podobne składaki, tworzone z tych samych elementów, kupowanych w tych samych miejscach. Czasem owszem, widać, że ktoś coś kopiuje - bo nie wszystkie projekty są mimo wszystko bardzo proste. Ale układ kamień+przekładka+bigiel do szczególnie twórczych nie należy.
Ale - rzeczywiście - najbardziej wkurzające w takich sytuacjach jest to, gdy ktoś robiąc coś identycznego sprzedaje to taniej. Jestem jeszcze w stanie przełknąć prostą kopię, ale sprzedawaną w takiej samej cenie. Mam właśnie taką sytuację, dotyczącą bardzo prostej rzeczy, której jednak u nikogo wcześniej nie widziałam, a niedawno zobaczyłam - podpisaną jako och i ach jakże to jej autorski projekt, i sprzedawaną za 10zł mniej niż ja. Cała ironia tej sytuacji polega na tym, że ona nie sprzedała jeszcze ani jednej sztuki (monitoruję ;P ), ja w tym samym czasie kilka. Widać, cenowa wojna rodem ze straganu z marchewką nie zawsze ma sens. A i klienci zauważają coś więcej niż sama cena.
|
To stary wątek dyskusji, ale tak jeszcze chciałam coś dorzucić... Pewnie już było, ale...
Zdarzyło mi się zrobić kolczyki, które uważałam za oyginalne i pomysłowe. Ale zonk, patrzę znowu kilka dni później, ktoś wystawia bardzo podobne. A jeszcze kilka dni później, że inna osoba wymyśliła to wieki temu ;]
No i wtedy właśnie się zastanawiałam, czy mam te kolczyki zdjąć, zniszczyć, czy jak. Identyczne nie są i wcale ich nie zerżnęłam od kogoś, no ale opierają się na tym samym pomyśle ;/
I to też fakt, wystawiłam je po niższej cenie niż inni, ale znowu nie zrobiłam tego świadomie. Raz, że moje były bardziej skąpe, a dwa, że cenę wyliczyłam na podstawie materiałów, narzuciłam marżę i cena mi wyszła jaka wyszła.
Więc ogólnie, zmierzam już wcześniej wysuniętej tezy, że czasem ktoś może wpaść na podobny pomysł.
|
|
|