2009-04-06, 15:47
|
|
|
Zadomowienie
|
Dot.: Panny Młode 2010 - cz. VI
Cytat:
Napisane przez sorcierenoire
Ja wiem ,że wszystkie dokumenty są ważne przez 3 miesiące, więc nie warto ich załatwiac wczesniej ( do protokołu ślubnego). Odpis aktu urodzenia chyba jest bezpłatny ( potrzebny tylko wtedy jesli urodziłas sie w innym miescie niz to, gdzie bierzesz slub??), a akt chrztu tradycyjne 'co łaska':P Nie wiem, czy tez świadectwo z bierzmowania nie jest potrzebne? A, i co jesli ktoś nie ma świadectwa ukończenia katechezy ze szkoły ponadpodstawowej? Z tego, co wyczytałam na innych wątkach, zależy to od księdza, czy musi byc to świadectwo z ostatniej klasy czy z jakiejkolwiek po prostu. W związku z tym czasem trzeba uczęszczac na jakies katechezy, będące uzupełnieniem religii. Ale to chyba od księdza tylko zalezy.
Słyszałam że w USC jest jakaś opłata 80 zł jakiś dokument sie tam wypełnia potrzebny do zawarcia związku (chyba ten, w którym się okresla jakie nazwisko się przyjmie, jakie dzieci będą miały).
Jezeli któras z was wie, jakie dokumety sa potrzebne i co z tymi ewentualnymi dodatkowymi katechezami, proszę napisac  Ale ja za to się rozpisałam, ech  i do tego trochę zawile wyszło:P
|
to tak jak myślałam
dobrze napisałaś,zrozumiale
dużo z tym roboty wszystkim,latania i wybierania itd...
My jeszcze mamy czas na to wszystko jednak jak o tym pomyślę to czuje się jak mała dziewczynka,która nie wie za co się najpierw zabrać żeby było dobrze my się zastanawiamy jeszcze z TŻ co zrobić bo nauki chcemy zrobić w Szczecinie a ślub w naszej poprzedniej parafii na śląsku- mamy teraz tak do wyboru :
---albo tu spisywać protokół( i musimy przywieść wszystkie dokumenty do tej parafii) ( i teraz tutaj nie wiem do końca jak to jest ->i potem ten protokół zabieramy na Śląsk na ślub i wręczamy księdzu?czy jak?)
---albo dostać pozwolenie od proboszcza z obecnej parafii i protokół spisać na ślasku w tej parafii do której należałam 19 lat i w której będzie ślub
jak jest lepiej??? może coś doradzicie?
|
|
|