Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-11
Wiadomości: 11 917
|
Nasze Codzienne Jadłospisy, część VIII
Zapraszam do kontynuacji najsłynniejszego i najbardziej poczytnego wątku na Dietetyce.
Linki do poprzednich wątków:
Link do części I: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=107931
Link do części II: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=196313
Link do części III: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=215124
Link do części IV: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=234267
Link do części V: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=251188
Link do części VI: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=272647
Link do części VII: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=304089
Cytat:
W związku z niedawnym zamieszaniem w sprawie podziału tego wątku (pomysł upadł) mam do Was prośbę: zaznaczajcie naprawdę wyraźnie, czy to U (utrzymanie), P(przytycie) czy R(redukcja) Literka może być kolorowa, pogrubiona, powiększona - o, tak R
|
od siebie dodam, że warto napisać, czy jesteście wegetariankami, czy normalnie jecie mięso, to bardzo ułatwi ocenę jadłospisów oraz, jeśli wychodzicie z diety, dodając stopniowo kalorie, zaznaczcie to literką W
Cytat:
Zamieszczamy tylko i wyłącznie całodniowe jadłospisy, a nie posty z poszczególnymi, pojedynczymi posiłkami.
Proszę również nie zaczynać tematów związanych z ED, Anoreksją, Bulimią, itp. w tym wątku. Od tego jest "Krzywe Zwierciadło".
Podstawowe informacje:
Źródła białka: mięso, ryby, wędliny, twarogi, sery (np. żółte), serki (np. wiejskie, naturalne homogenizowane), jaja, odżywki białkowe, nabiał (mleko, maślanki, jogurty – aczkolwiek mają małą zawartość białka).
Źródła NNKT: oliwa z oliwek, tłuste ryby, avocado, orzechy włoskie, pistacjowe, nerkowca, laskowe, arachidowe, migdały, sezam, słonecznik, siemię lniane, mak, pestki dyni.
Źródła węglowodanów złożonych: pieczywo żytnie/razowe, makaron razowy, ryż brązowy (naturalny), kasza gryczana, jęczmienna, płatki owsiane, żytnie, itp. – ogólnie produkty zbożowe, mało przetworzone.
Źródła węglowodanów prostych: jasne pieczywo i makarony, słodycze, jogurty owocowe, cukier, owoce (fruktoza), mleko i pochodne (laktoza), itp.
Rośliny strączkowe: groch, soczewica, ciecierzyca, fasola, soja, bób.
Prawidłowa kompozycja pełnowartościowego posiłku:
Białko + węglowodany + warzywa
lub
Białko + tłuszcze + warzywa
Na redukcji staramy się unikać połączenia węglowodanów z tłuszczami.
Nie zapominajmy o regularnych posiłkach oraz aktywności fizycznej.
Wątki podwieszone:
|
Pamiętajcie, że zdrowa redukcyjna dieta nie polega na niejedzeniu i dlatego proszę, by szczególnie nowe użytkowniczki poczytały trochę wątki podwieszone, prześledziły poprawne jadłospisy odchudzających się wizażanek i wyciągnęły wnioski
W imieniu wszystkich moderatorek Dietetyki proszę też o nie umieszczanie w wątku jadłospisów głodówkowych (poniżej 1000kcal), bo:
Cytat:
ten wątek jest również inspiracją dla niektórych dziewczyn, a nie byłoby dobrze, gdyby zaczęły się wzorować na kimś, kto wyniszcza swój organizm, stosując głodówki. To jest forum publiczne i musimy brać odpowiedzialność za swoje słowa.
|
Wtrącę jeszcze, że takowe jadłospisy, zwłaszcza z komentarzem "za dużo dziś zjadłam!", działają "deprymująco" na osoby cierpiące z powodu zaburzeń odżywiania - i nie tylko na nie.
Pozdrawiam 
PS. Zapraszam również tutaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=309561 , idealne miejsce do poszukiwania inspiracji jedzeniowych.
__________________
uśmiech pięknie zagrany.
sometimes i feel like screaming
Edytowane przez iza_wiosenna
Czas edycji: 2009-05-19 o 20:36
|