| Zakorzenienie 
				 
				Zarejestrowany: 2006-11 
					Wiadomości: 11 917
				 | 
				
				 
				Nasze Codzienne Jadłospisy, część VIII
				
 
			
			Zapraszam do kontynuacji najsłynniejszego i najbardziej poczytnego wątku na Dietetyce.   
 Linki do poprzednich wątków:
 Link do części I: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=107931
 Link do części II: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=196313
 Link do części III: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=215124
 Link do części IV: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=234267
 Link do części V: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=251188
 Link do części VI: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=272647
 Link do części VII: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=304089
 
 
 
	od siebie dodam, że warto napisać, czy jesteście wegetariankami, czy normalnie jecie mięso, to bardzo ułatwi ocenę jadłospisów oraz, jeśli wychodzicie z diety, dodając stopniowo kalorie, zaznaczcie to literką WCytat: 
	
		| W związku z niedawnym zamieszaniem w sprawie podziału tego wątku (pomysł upadł) mam do Was prośbę: zaznaczajcie naprawdę wyraźnie, czy to U (utrzymanie), P(przytycie) czy R(redukcja) Literka może być kolorowa, pogrubiona, powiększona - o, tak R   |   
 
 
	Pamiętajcie, że zdrowa redukcyjna dieta nie polega na niejedzeniu i dlatego proszę, by szczególnie nowe użytkowniczki poczytały trochę wątki podwieszone, prześledziły poprawne jadłospisy odchudzających się wizażanek i wyciągnęły wnioskiCytat: 
	
		| Zamieszczamy tylko i wyłącznie całodniowe jadłospisy, a nie posty z poszczególnymi, pojedynczymi posiłkami. 
 
 Proszę również nie zaczynać tematów związanych z ED, Anoreksją, Bulimią, itp. w tym wątku. Od tego jest "Krzywe Zwierciadło".
 
 
 Podstawowe informacje: Źródła białka: mięso, ryby, wędliny, twarogi, sery (np. żółte), serki (np. wiejskie, naturalne homogenizowane), jaja, odżywki białkowe, nabiał (mleko, maślanki, jogurty – aczkolwiek mają małą zawartość białka).
 
 Źródła NNKT: oliwa z oliwek, tłuste ryby, avocado, orzechy włoskie, pistacjowe, nerkowca, laskowe, arachidowe, migdały, sezam, słonecznik, siemię lniane, mak, pestki dyni.
 
 Źródła węglowodanów złożonych: pieczywo żytnie/razowe, makaron razowy, ryż brązowy (naturalny), kasza gryczana, jęczmienna, płatki owsiane, żytnie, itp. – ogólnie produkty zbożowe, mało przetworzone.
 
 Źródła węglowodanów prostych: jasne pieczywo i makarony, słodycze, jogurty owocowe, cukier, owoce (fruktoza), mleko i pochodne (laktoza), itp.
 
 Rośliny strączkowe: groch, soczewica, ciecierzyca, fasola, soja, bób.
 
 
 Prawidłowa kompozycja pełnowartościowego posiłku:
 Białko + węglowodany + warzywa
 lub
 Białko + tłuszcze + warzywa
 
 Na redukcji staramy się unikać połączenia węglowodanów z tłuszczami.
 Nie zapominajmy o regularnych posiłkach oraz aktywności fizycznej.
 
 
 Wątki podwieszone:
 |    
 W imieniu wszystkich moderatorek Dietetyki proszę też o nie umieszczanie w wątku jadłospisów głodówkowych (poniżej 1000kcal), bo:
 
 
	Wtrącę jeszcze, że takowe jadłospisy, zwłaszcza z komentarzem "za dużo dziś zjadłam!", działają "deprymująco" na osoby cierpiące z powodu zaburzeń odżywiania - i nie tylko na nie.Cytat: 
	
		| ten wątek jest również inspiracją dla niektórych dziewczyn, a nie byłoby dobrze, gdyby zaczęły się wzorować na kimś, kto wyniszcza swój organizm, stosując głodówki. To jest forum publiczne i musimy brać odpowiedzialność za swoje słowa.
 |  
 Pozdrawiam
  
 PS. Zapraszam również tutaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=309561 , idealne miejsce do poszukiwania inspiracji jedzeniowych.
   
				__________________ uśmiech pięknie zagrany.
 
 
 sometimes i feel like screaming
				 Edytowane przez iza_wiosenna
 Czas edycji: 2009-05-19 o 21:36
 |