Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Letnie promyczki nas ogrzewają, a Mamusie swoje Dzieci na świecie witają :)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-06-12, 21:38   #2153
kamilka
Zadomowienie

Dot.: Letnie promyczki nas ogrzewają, a Mamusie swoje Dzieci na świecie witają :)

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość
kamilka szacowałaś może, jakie to będą koszty np. miesięczne?
Nie, nie wyliczałam tego, nawet bym nie wiedziała jak się do tego zabrać ale najbardziej przekonuje mnie to że w pieluszce nie podnosi się temp jask w jednorazówkach co w przypadku chłopców ma znaczenie.
Cytat:
Napisane przez truheart Pokaż wiadomość
Tak, właśnie Bumgenious z kieszonką, ale na próbę wezmę jedną taką i jedną tej drugiej formy - Wonderoo, żeby zobaczyć, która lepsza. Poza tym mam ochotę spróbować też Bumgeniousa all-in-one i FlexiTot i Tots Bots bambusową z otulaczkami
A pytałaś może czy kieszonka jest jak otulacz? tzn, że wymieniamy tylko wkład, a same majty idą do użycia kilka razy ? czy tak jak te all-in-one, że jeden raz i do prania?
Pewnie wezmę tez te papierki-wkładki, bo po siku można je prać więc 200szt za 19zł nie wydaje mi się zdzierstwem i ten proszek Nappy Fresh. No i do kieszonek wypadałoby dokupić dodatkowe wkłady
*Ja wstępnie planuję 1 otulaczek, i pewnie wezmę 3 Bumgenios i 1 all in one. te BG bardzo szybko schną. Pytałam czy mozna ich użyć jako otulaczka i pani mi powiedział że tak. Tyle że to zależy od mamy i tego jak ona określi chigieniczność... Po siku jak najbardziej można ale po kupce to pranie już... Czyli cos jak otulaczek. Jak będzie bardzo zabrudzony to do pralki.
*Te papierki też planuje kupić. Ponoć sprawdzaja się dobrze, ale troszkę później, jak kupka juz jest bardziej zwięzła. Pani mi powiedziała że można je prać ale jej się i tak zawsze zaplątywały w bębnie ...
*Co do proszku. Pieluszki można prac w proszku dla niemowląt, chyba że pierze się w płatkach mydlanych to trzeba dodać tego Napy Fresch, ze względu na to że płatki "zapychają" polarek i nie siąknie tak.
*Co do kieszonek: dowiedziałam się że można w nie włożyć wszystko dosłownie. Nie ma sensu do nich brać "suchej pieluchy" bo polarek w środku odprowadza mocz i pieluszka jest sucha. Można w środek tetrę, albo UWAGA! stary ręcznik pociąc na kawałki, obszyć i w pieluszkę
*nad tą Tots Bots nawet nie myslałam. Muszę się jej przyglądnąc...
*Pani polecała mi dla noworodka właśnie otulaczki ze wzgledu na to że mają "mniej " między nóźkami, a z drugiej strony słyszę że u nas pewiatrzy zalecają zwłaszcza na noc wkładać drugą pieluszkę, żeby więcej było (ponoć nózki mają byc szerzej)

Cytat:
Napisane przez truheart Pokaż wiadomość
Ja tez się długo nie mogłam zmusić żeby to wszystko ogarnąć generalnie jest tak, że są:
* pieluszki składane (takie tradycyjne tylko z lepszych materiałow niż tetra) do czego trzeba dokupić otulaczki. Co 3/4 zmianę pieluszki zmieniasz otulacz (takie majteczki)
* pieluszki formowane (czyli te materiały co składane, ale już uszyte jak majteczki -więc nie ma roboty przy składaniu i prasowaniu) do tego też otulaczki idą
* kieszonki czyli całe pieluszki z wymienianą wkładką w środku
*all-in-one używane dokładnie jak jednorazówki z tą różnicą, że pierzemy nie wyrzucamy
Napisałam je też w wersji od najtańszych do najdroższych. Same decydujemy ile chcemy wydać i dobieramy wg cen, ewentualnie posiadanego czasu wolnego, chęci do zabaw w codzienne pranie itp
Można je pomieszać, kupić po trochu każdych - wtedy koszty się zmniejszają, a masz i wygodne i najchłonniejsze pieluszki np. na wyjścia, na noc oraz ekonomiczniejsze w cenia na dzień w domu.
Może trochę Ci pomogłam
* dla noworodka z tego co wiem pieluszki formowalne się nie nadają, bo są troszkę za duże i wychodzą z otulaczka. Lepsze dla większych dzieciaczków
*Te tradycyjne pieluszki (jak tetra mają zółtawy kolor... jakby zszażały... wygląda to tak sobie, ale ponoć sa bardziej chłonne i wraz z praniem są coraz bardziej miękie i chłonne

To moje spostrzeżenia po rozmowie z panią z pieluszkarni Może też coś pomogę
kamilka jest offline Zgłoś do moderatora