2009-06-12, 21:38
|
|
Zadomowienie
|
Dot.: Letnie promyczki nas ogrzewają, a Mamusie swoje Dzieci na świecie witają :)
Cytat:
Napisane przez Miramej
kamilka szacowałaś może, jakie to będą koszty np. miesięczne?
|
Nie, nie wyliczałam tego, nawet bym nie wiedziała jak się do tego zabrać ale najbardziej przekonuje mnie to że w pieluszce nie podnosi się temp jask w jednorazówkach co w przypadku chłopców ma znaczenie.
Cytat:
Napisane przez truheart
Tak, właśnie Bumgenious z kieszonką  , ale na próbę wezmę jedną taką i jedną tej drugiej formy - Wonderoo, żeby zobaczyć, która lepsza. Poza tym mam ochotę spróbować też Bumgeniousa all-in-one i FlexiTot i Tots Bots bambusową z otulaczkami 
A pytałaś może czy kieszonka jest jak otulacz? tzn, że wymieniamy tylko wkład, a same majty idą do użycia kilka razy ? czy tak jak te all-in-one, że jeden raz i do prania?
Pewnie wezmę tez te papierki-wkładki, bo po siku można je prać więc 200szt za 19zł nie wydaje mi się zdzierstwem i ten proszek Nappy Fresh. No i do kieszonek wypadałoby dokupić dodatkowe wkłady 
|
*Ja wstępnie planuję 1 otulaczek, i pewnie wezmę 3 Bumgenios i 1 all in one. te BG bardzo szybko schną. Pytałam czy mozna ich użyć jako otulaczka i pani mi powiedział że tak. Tyle że to zależy od mamy i tego jak ona określi chigieniczność... Po siku jak najbardziej można ale po kupce to pranie już... Czyli cos jak otulaczek. Jak będzie bardzo zabrudzony to do pralki.
*Te papierki też planuje kupić. Ponoć sprawdzaja się dobrze, ale troszkę później, jak kupka juz jest bardziej zwięzła. Pani mi powiedziała że można je prać ale jej się i tak zawsze zaplątywały w bębnie ...
*Co do proszku. Pieluszki można prac w proszku dla niemowląt, chyba że pierze się w płatkach mydlanych to trzeba dodać tego Napy Fresch, ze względu na to że płatki "zapychają" polarek i nie siąknie tak.
*Co do kieszonek: dowiedziałam się że można w nie włożyć wszystko dosłownie. Nie ma sensu do nich brać "suchej pieluchy" bo polarek w środku odprowadza mocz i pieluszka jest sucha. Można w środek tetrę, albo UWAGA! stary ręcznik pociąc na kawałki, obszyć i w pieluszkę
*nad tą Tots Bots nawet nie myslałam. Muszę się jej przyglądnąc...
*Pani polecała mi dla noworodka właśnie otulaczki ze wzgledu na to że mają "mniej " między nóźkami, a z drugiej strony słyszę że u nas pewiatrzy zalecają zwłaszcza na noc wkładać drugą pieluszkę, żeby więcej było (ponoć nózki mają byc szerzej)
Cytat:
Napisane przez truheart
Ja tez się długo nie mogłam zmusić żeby to wszystko ogarnąć  generalnie jest tak, że są:
* pieluszki składane (takie tradycyjne tylko z lepszych materiałow niż tetra) do czego trzeba dokupić otulaczki. Co 3/4 zmianę pieluszki zmieniasz otulacz (takie majteczki)
* pieluszki formowane (czyli te materiały co składane, ale już uszyte jak majteczki -więc nie ma roboty przy składaniu i prasowaniu) do tego też otulaczki idą
* kieszonki czyli całe pieluszki z wymienianą wkładką w środku
*all-in-one używane dokładnie jak jednorazówki z tą różnicą, że pierzemy nie wyrzucamy 
Napisałam je też w wersji od najtańszych do najdroższych. Same decydujemy ile chcemy wydać i dobieramy wg cen, ewentualnie posiadanego czasu wolnego, chęci do zabaw w codzienne pranie itp 
Można je pomieszać, kupić po trochu każdych - wtedy koszty się zmniejszają, a masz i wygodne i najchłonniejsze pieluszki np. na wyjścia, na noc oraz ekonomiczniejsze w cenia na dzień w domu.
Może trochę Ci pomogłam 
|
* dla noworodka z tego co wiem pieluszki formowalne się nie nadają, bo są troszkę za duże i wychodzą z otulaczka. Lepsze dla większych dzieciaczków
*Te tradycyjne pieluszki (jak tetra mają zółtawy kolor... jakby zszażały... wygląda to tak sobie, ale ponoć sa bardziej chłonne i wraz z praniem są coraz bardziej miękie i chłonne
To moje spostrzeżenia po rozmowie z panią z pieluszkarni Może też coś pomogę
|
|
|