2009-07-18, 20:48
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wyprowadzka bez znajomości języka
Cytat:
Napisane przez paulinka1128
Mnie tylko najbardziej martwią sprawy urzędowe oraz podpisywanie umów (przy pracy, kupnie telefonu czy założeniu konta w banku) wie może któraś z was czy w takich miejsach jest możliwość dostania umowy w języku angielskim zamiast w urzędowym??
A wy jak sobie radziłyście?? Podpisywałyście w ślepo a potem w domu tłumaczyłyście?? Najłatwiej by było iść z zaufaną osobą, która zna języka a co jeśli się jej nie ma??
|
Podpisujac umowe o prace MUSISZ rozumiec kazde zdanie(nie wyobrazam sobie podpisac cos w slepo). Z drugiej strony jaka chcesz tam prace znalezc jesli nawet nie bedziesz rozumiala umowy o prace..? i jaki pracodowca zatrudni osobe z takim poziomem jezyka? Chyba ze praca nie bedzie wymagala komunikacji na jakimkolwiek poziomie zaawanasowania-wtedy idz z osoba ktora Ci to przetlumaczy-lub wez do domu, przetlumacz i dopiero wtedy podpisz. Tak to zreszta zazwyczaj wyglada-daja Ci umowe, masz czas na przeczytanie jej i ew. pytania a potem podpisujesz(ja przynajmniej zawsze tak mialam).
Tel-wez na poczatek na karte, zadnych umow.
Bank-z pewnoscia mowia po angielsku.
Z krajow nie angielsko jezycznych mieszkalam tylko w Niemczech(i wiadomo jak z ich angielskim)-dawalam rade z moim srednio zaawansowanym niemieckim(pozniej lepiej) ale gdybym wiedziala ze mam zostac tam na dluzej niz pare miesiecy to z pewnoscia nauczyla bym sie jezyka.
Poza tym juz Ci pisalysmy-jesli jeszcze nie wyjechalas-idz na kurs, bierz korepetycje, by jak najwiecej przyswoic.. po co dokladac sobie dodatkowy stres..
|
|
|