2009-07-22, 11:16
|
|
Zadomowienie
|
Dot.: Poprawiamy maturę w maju 2009 :)
Jednak sobie dziś nie pojechałam . Po wczorajszym maratonie jestem wykończona . Pojade jutro , w sumie ostateczny termin jest jutro ale mam nadzieje , że wszystko bedzie ok . Dzis powolutku zaczęłam się uczyc historii , bo czas najwyższy
Co do czesnego to w gdańsku chyba wszędzie podwyższają , bo moja koleżanka studiuje na prywatnej i tez jej podnieśli . Wkurza taka niepewność . Mam nadzieje , że juz wiecej nie bedą podnosic . A pierwszaki na prawie bedą za semestr płacić 700zł!
---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ----------
Cytat:
Napisane przez Nija_
Ja jestem na początkowym etapie nauki, do trudnych rzeczy jeszcze nie doszłam (przez 3 lata LO  ). Uczę się słówek, zwrotów, takie tam. Do gramatyki mi nie po drodze. W ogóle czytałam ostatnio, że wyodrębnili nową grupę wśród uczących się języka - tzw. fałszywi początkujący - to ludzie, którzy słabo znają język, udają, że się go uczą, a tak naprawdę nie osiągają wyższego poziomu, tylko ciągle są na tym najniższym. To ja 
|
A moim zdaniem gramatyka w niemieckim jest stosunkowo prosta . Jedyne z czym trzeba sie uporać to te die , der , das itp. Czasy są bardzo proste , szyk zdań .. bułeczka z masełkiem Nie to co czasy w angielskim , które mi życ nie dają . Ale podobno najprostrza gramatyka jest w hiszpańskim 
A takie bycie ciągle na tym samym poziomie to wynik braku systematyczności , uczenia się tylko słówek i zwrotów [ no bo jezyk to tez gramatyka/czytanie/pisanie/słuchanie a nie tylko "jak sie masz?dobrze."] , brak współpracy z nauczycielem/lektorem , z kimś kto zna jezyk bdb i potrafi poprowadzić i wskazać nasze słabe strony . Jesli cały czas bedziesz sie uczyc sama to jesli bedziesz systematyczna i połozysz nacisk na wszystkie aspekty jezyka to dojdziesz do poziomu może B2 , bo dalej samemu jest baaardzo trudno . Nawet ten poziom B2 nie bedzie taki naprawde B2 , bo np mówienia się nie nauczy dobrze mówiąc do siebie . Ucząc się np w szkole , z dobrym nauczycielem , nauczysz się o wiele szybciej . Mi niemiecki wchodził bardzo szybko i bez większych trudności ale nie wiem czy chciałabym się tego jezyka uczyć .. te wyrazy na pół strony troche odstraszają
|