MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Dot.: Dziennik regeneracji naturalnych loków i fal
Typ włosów: 3a/F/i - na dziś dla dłuższych kosmyków. Krótsze zostawiam bez komentarza
Mniejsze doświadczenie: 10.09.2009 - data pierwszego OMO (Yung różowy, Babydream, Wax do włosów blond).
Pierwsze mycie odżywką: 15.09.2009 (Yung różowy).
Na dziś myję odżywką (Yung różowy, Hegron z naftą, Lorys z masłem Shea) w poniedziałki i czwartki, olejuję w te same dni mieszankami olejów. Myję szamponem (Mypa aloesowa ) raz na 3 lub 4 tygodnie.
Oleje: rycynowy, kokosowy, ryżowy, lniany.
Dodatki do odżywek: keratyna hydrolizowana, jedwab hydrolizowany, NMF, D-panthenol, amla, neeh, eclipta, miód, olej lniany, olejek herbaciany.
Wcierki zewnętrzne: Jantar, wyciąg z aloesu Oleofarm, woda brzozowa.
Wcierki wewnętrzne: pokrzywa, skrzyp, Radical, ale wkrótce witamina B complex, drożdże.
Odżywki d/s: Lorys z masłem Shea z dodatkiem miodu, Wax do włosów blond z dodatkiem wyciągu z aloesu (skończył się i nie wrócę), Wax do słabych z dodatkami (NMF, prowitamina B5, miód). Zawsze na 30 min. pod czepek i ręcznik.
Odżywki b/s: Jantar, Hegron z naftą, Joanna z apteczki babuni balsam nawilżająco-regenerujący.
Stylizacja: balsam Nivea Flexible Curls, Jantar, żel aloesowy Paloma, żel z lnu, psikadełko aloes+woda.
Absolutne KWC: Jantar + żel z lnu.
Edit: 14.12 zauważyłam, że moim włosom służą proteiny, choć test elastyczności wskazuje, że nie potrzebuję ich tak bardzo. Dodaję więc keratynę i jedwab, jeśli podczas mycia nie ma innych protein (poza odżywką b/s).
Obecnie testuję Seboradin balsam do zniszczonych
Moje zasady:
1. No -poo
2. No blow drying
3. No dry brushing
4. poszukiwanie reszty zasad
Moje cele:
1. Zdrowe i błyszczące włosy.
2. Zapuszczenie włosów tuż za ramiona.
3. Odzyskanie dawnego skrętu w miejsce puchu.
Nowy post
Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2010-01-08 o 21:44
Powód: dopiski
|