Dot.: słone ciasteczka, słone przekąski...
Podzielę się znalezionym w necie przepisem na
PALUCHY Z CIASTA FRANCUSKIEGO
opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (około 400 gram)
10 dag żółtego sera
pieprz, sól
2 żółtka
2 łyżki wody
Rozłożyć płat ciasta na stole i posmarować połową żółtka roztrzepanego z wodą. Na jednej połowie ciasta równomiernie rozłożyć starty ser żółty (powinniśmy wybrać gatunek niezbyt mocno rozpływający się podczas podgrzewania). Złożyć ciasto na pół i dokładnie docisnąć.
Teraz pociąć ciasto z serem w środku na paski grubości około 1-1,5 cm. Każdy paseczek skręcać w spiralkę i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ciasteczka posmarować pozostałym żótkiem, oprószyć pieprzem, solą i piec raczej krótko do leciutkiego zrumienienia się w mocno nagrzanym piekarniku (około 220-230 stopni).
|