|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochaj± gotowaæ. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy siê wiedz± jak przyrz±dziæ najlepsze na ¶wiecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: ¶l±sk
Wiadomo¶ci: 12 106
|
s³one ciasteczka, s³one przek±ski...
Witam Drogie Wiza¿anki!
![]() Z racji tego i¿ z moim T¯tem obiecali¶my sobie nie je¶æ ¿adnych s³odyczy a¿ do ¶wi±t, postanowi³am przygotowaæ s³one ciasteczka ![]() ![]() ![]() A wiêc UWAGA UWAGA: otwieram nowy w±tek z przepisami ![]() Przepis na ciasteczka z ¿ó³tym serem: 250 dag sera ¿ó³tego 250 dag mas³a 250 dag m±ki szczypta oregano na ka¿de ciasteczko ![]() Ser zetrzec na drobnej tartce, dodac make, maslo i wyrobic na g³adk± mase. Wstawic na pó³ godziny do lodówki. Rozwa³kowac na grubosc okolo 0,5 cm i wykrawac foremk±. Posypac z wierzchu oregano, ulozyc na blasze wysmarowanej tluszczem lub na papierze do pieczenia i piec w uprzednio nagrzanym do 200°C piekarniku ok 20 min, tak zeby byly zlote. Przepis wypróbowany- ciasteczka s± przepyszne! ![]() U¿y³am i oregano i paprykê s³odk± do posypania i wysz³y naprawdê bardzo dobre. Smacznego! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-08
Wiadomo¶ci: 37
|
Dot.: s³one ciasteczka, s³one przek±ski...
swietne sa tez sakiewki z ciasta francuskiego..
Najlepiej kupic gotowe ciasto francuskie,rozwalkowac je i pokroic radelkiem na nie za duze kwadraty. Nadzienie: -filety z kurczaka -papryka marynowana -ser zolty -pietruszka Wykonanie: filety umyc,pokroic w drobna kostke i wymieszac z ziarenkami smaku. tak przygotowane mieso ukladac na kwadratach z ciasta na to pokrojona w kostke papryka, starty ser i pietruszke. skleic wszystkie 4 rogi ciasta tak aby powstaly nam sakiewki i piec w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni ![]() ---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomo¶ci: 2 521
|
Dot.: s³one ciasteczka, s³one przek±ski...
u mnie wziêciem jako s³ona przek±ska ciesz± siê grzaneczki z czerstwego chleba, mam nadziejê, ¿e to siê liczy.
idealny do zu¿ycia nadmiaru chleba. wykrawam ¶rodek chleba i krojê w kostkê wrzucam na such± patelniê i podgrzewam. gdy zacznie siê podsuszaæ sypiê sol± i zio³ami teraz co chwilê potrz±sam ¿eby za mocno nie przypaliæ zió³. bardzo lubimy w sumie z sam± sol± i pieprzem... albo z dodatkiem oregano ![]() takie grzanki w szczelnie zamkniêtym s³oiku mog± d³ugo le¿ec i s± idealne nie tylko do pochrupania ale i jako dodatek do sa³atek czy zup - kremów ale i tak znikaj± przy pierwszym ogl±danym filmie...
__________________
nie perfum a perfumy!tak jak spodnie czy skrzypce a nie spodeñ i skrzypiec! nie dekold a dekolt! nie wzi±¶æ a wzi±æ! chyba, ¿e kto¶ musi co¶ zabra¶æ... ![]() bynajmniej ≠ przynajmniej! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: ¶l±sk
Wiadomo¶ci: 12 106
|
Dot.: s³one ciasteczka, s³one przek±ski...
macie naprawde bardzo fajne pomys³y
![]() Ashira- postanowi³am zrobiæ Twoje grzaneczki i wysz³y naprawde przepyszne- oczywi¶cie z oregano (btw to moja ulubiona przyprawa i dodawa³abym j± dos³ownie wszêdzie ![]() co do sakiewek zagubionej9 to tak¿e zamierzam nied³ugo spróbowaæ- tylko ile mam je piec w tym piekarniku? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-08
Wiadomo¶ci: 37
|
Dot.: s³one ciasteczka, s³one przek±ski...
trzeba je piec tak dlugo az nie beda dobre:p a tak powaznie to tak dlugo az nabiora ladnego zlotego koloru...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: ¶l±sk
Wiadomo¶ci: 12 106
|
Dot.: s³one ciasteczka, s³one przek±ski...
Podzielê siê znalezionym w necie przepisem na
PALUCHY Z CIASTA FRANCUSKIEGO ![]() opakowanie mro¿onego ciasta francuskiego (oko³o 400 gram) 10 dag ¿ó³tego sera pieprz, sól 2 ¿ó³tka 2 ³y¿ki wody Roz³o¿yæ p³at ciasta na stole i posmarowaæ po³ow± ¿ó³tka roztrzepanego z wod±. Na jednej po³owie ciasta równomiernie roz³o¿yæ starty ser ¿ó³ty (powinni¶my wybraæ gatunek niezbyt mocno rozp³ywaj±cy siê podczas podgrzewania). Z³o¿yæ ciasto na pó³ i dok³adnie docisn±æ. Teraz poci±æ ciasto z serem w ¶rodku na paski grubo¶ci oko³o 1-1,5 cm. Ka¿dy paseczek skrêcaæ w spiralkê i uk³adaæ na wy³o¿onej papierem do pieczenia blasze. Ciasteczka posmarowaæ pozosta³ym ¿ótkiem, oprószyæ pieprzem, sol± i piec raczej krótko do leciutkiego zrumienienia siê w mocno nagrzanym piekarniku (oko³o 220-230 stopni). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:26.