s³one ciasteczka, s³one przek±ski... - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochaj± gotowaæ. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy siê wiedz± jak przyrz±dziæ najlepsze na ¶wiecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzêdzia
Stary 2009-12-08, 12:33   #1
Brazylijka
Zakorzenienie
 
Avatar Brazylijka
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: ¶l±sk
Wiadomo¶ci: 12 106

s³one ciasteczka, s³one przek±ski...


Witam Drogie Wiza¿anki!
Z racji tego i¿ z moim T¯tem obiecali¶my sobie nie je¶æ ¿adnych s³odyczy a¿ do ¶wi±t, postanowi³am przygotowaæ s³one ciasteczka bez grama cukru Znalaz³am ¶wietny przepis i postanowi³am siê z Wami nim podzieliæ... jednak bardzo chêtnie spróbujê te¿ Waszych przepisów na s³one przek±ski- szybkie i ³atwe (ale niekoniecznie)
A wiêc UWAGA UWAGA: otwieram nowy w±tek z przepisami

Przepis na ciasteczka z ¿ó³tym serem:
250 dag sera ¿ó³tego
250 dag mas³a
250 dag m±ki
szczypta oregano na ka¿de ciasteczko
Ser zetrzec na drobnej tartce, dodac make, maslo i wyrobic na g³adk± mase. Wstawic na pó³ godziny do lodówki. Rozwa³kowac na grubosc okolo 0,5 cm i wykrawac foremk±. Posypac z wierzchu oregano, ulozyc na blasze wysmarowanej tluszczem lub na papierze do pieczenia i piec w uprzednio nagrzanym do 200°C piekarniku ok 20 min, tak zeby byly zlote.

Przepis wypróbowany- ciasteczka s± przepyszne!
U¿y³am i oregano i paprykê s³odk± do posypania i wysz³y naprawdê bardzo dobre. Smacznego!
__________________
kosmetyczka
szafa


wish
Brazylijka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-12-08, 13:25   #2
zagubiona9
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-08
Wiadomo¶ci: 37
Dot.: s³one ciasteczka, s³one przek±ski...

swietne sa tez sakiewki z ciasta francuskiego..
Najlepiej kupic gotowe ciasto francuskie,rozwalkowac je i pokroic radelkiem na nie za duze kwadraty.
Nadzienie:
-filety z kurczaka
-papryka marynowana
-ser zolty
-pietruszka
Wykonanie:
filety umyc,pokroic w drobna kostke i wymieszac z ziarenkami smaku. tak przygotowane mieso ukladac na kwadratach z ciasta na to pokrojona w kostke papryka, starty ser i pietruszke. skleic wszystkie 4 rogi ciasta tak aby powstaly nam sakiewki i piec w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni

---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ----------

Cytat:
Napisane przez zagubiona9 Poka¿ wiadomo¶æ
swietne sa tez sakiewki z ciasta francuskiego..
Najlepiej kupic gotowe ciasto francuskie,rozwalkowac je i pokroic radelkiem na nie za duze kwadraty.
Nadzienie:
-filety z kurczaka
-papryka marynowana
-ser zolty
-pietruszka
Wykonanie:
filety umyc,pokroic w drobna kostke i wymieszac z ziarenkami smaku. tak przygotowane mieso ukladac na kwadratach z ciasta na to pokrojona w kostke papryka, starty ser i pietruszke. skleic wszystkie 4 rogi ciasta tak aby powstaly nam sakiewki i piec w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni
sakiewki najlepiej podawac z sosem czosnkowym
zagubiona9 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-12-08, 17:00   #3
Ashira
Wtajemniczenie
 
Avatar Ashira
 
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomo¶ci: 2 521
Dot.: s³one ciasteczka, s³one przek±ski...

u mnie wziêciem jako s³ona przek±ska ciesz± siê grzaneczki z czerstwego chleba, mam nadziejê, ¿e to siê liczy.
idealny do zu¿ycia nadmiaru chleba.
wykrawam ¶rodek chleba i krojê w kostkê wrzucam na such± patelniê i podgrzewam. gdy zacznie siê podsuszaæ sypiê sol± i zio³ami teraz co chwilê potrz±sam ¿eby za mocno nie przypaliæ zió³.
bardzo lubimy w sumie z sam± sol± i pieprzem... albo z dodatkiem oregano
takie grzanki w szczelnie zamkniêtym s³oiku mog± d³ugo le¿ec i s± idealne nie tylko do pochrupania ale i jako dodatek do sa³atek czy zup - kremów
ale i tak znikaj± przy pierwszym ogl±danym filmie...
__________________

nie perfum a perfumy!tak jak spodnie czy skrzypce a nie spodeñ i skrzypiec!
nie dekold a dekolt!
nie wzi±¶æ a wzi±æ! chyba, ¿e kto¶ musi co¶ zabra¶æ...
bynajmniej ≠ przynajmniej!
Ashira jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-12-09, 15:17   #4
Brazylijka
Zakorzenienie
 
Avatar Brazylijka
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: ¶l±sk
Wiadomo¶ci: 12 106
Dot.: s³one ciasteczka, s³one przek±ski...

macie naprawde bardzo fajne pomys³y

Ashira- postanowi³am zrobiæ Twoje grzaneczki i wysz³y naprawde przepyszne- oczywi¶cie z oregano (btw to moja ulubiona przyprawa i dodawa³abym j± dos³ownie wszêdzie)

co do sakiewek zagubionej9 to tak¿e zamierzam nied³ugo spróbowaæ- tylko ile mam je piec w tym piekarniku?
__________________
kosmetyczka
szafa


wish
Brazylijka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-12-11, 21:18   #5
zagubiona9
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-08
Wiadomo¶ci: 37
Dot.: s³one ciasteczka, s³one przek±ski...

trzeba je piec tak dlugo az nie beda dobre:p a tak powaznie to tak dlugo az nabiora ladnego zlotego koloru...
zagubiona9 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-12-12, 09:46   #6
Brazylijka
Zakorzenienie
 
Avatar Brazylijka
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: ¶l±sk
Wiadomo¶ci: 12 106
Dot.: s³one ciasteczka, s³one przek±ski...

Podzielê siê znalezionym w necie przepisem na
PALUCHY Z CIASTA FRANCUSKIEGO
opakowanie mro¿onego ciasta francuskiego (oko³o 400 gram)
10 dag ¿ó³tego sera
pieprz, sól
2 ¿ó³tka
2 ³y¿ki wody
Roz³o¿yæ p³at ciasta na stole i posmarowaæ po³ow± ¿ó³tka roztrzepanego z wod±. Na jednej po³owie ciasta równomiernie roz³o¿yæ starty ser ¿ó³ty (powinni¶my wybraæ gatunek niezbyt mocno rozp³ywaj±cy siê podczas podgrzewania). Z³o¿yæ ciasto na pó³ i dok³adnie docisn±æ.
Teraz poci±æ ciasto z serem w ¶rodku na paski grubo¶ci oko³o 1-1,5 cm. Ka¿dy paseczek skrêcaæ w spiralkê i uk³adaæ na wy³o¿onej papierem do pieczenia blasze. Ciasteczka posmarowaæ pozosta³ym ¿ótkiem, oprószyæ pieprzem, sol± i piec raczej krótko do leciutkiego zrumienienia siê w mocno nagrzanym piekarniku (oko³o 220-230 stopni).
__________________
kosmetyczka
szafa


wish
Brazylijka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)
 

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:26.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.