2010-01-01, 17:08
|
#3808
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-11
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 4 219
|
Dot.: Offtopowe zapuszczanie - część IX
Cytat:
Napisane przez jyyli
Rozrabiam połowę kostki drożdży z trzema łyżeczkami cukru, dodaję 3 łyżki przesianej mąki i mieszam, a później dodaję letnią wodę albo mleko, żeby miało konsystencję gęstej śmietany (może wyjść z grudkami). Stawiam to w ciepłe miejsce, ale nie może być za gorące, bo drożdże się sparzą.
Stoi to sobie pół godziny i w tym czasie przesiewam 3 szklanki mąki. Dodaję szczyptę soli i mieszam, nigdy nie można drożdży bezpośrednio na sól dawać. I jak już drożdże wyrosły, dodaję do mąki, mieszam i daję na oko letnią wodę/mleko i olej, myślę, że po ok. pół szklanki wychodzi. Stawiam na 5 minut do wyrośnięcia, potem rozwałkowywuję, na kwadratową blachę, wstawiam do piekarnika, żeby trochę wyrosło i posypuję przyprawą. Zwykle im dłużej rośnie, tym grubsze ciasto wychodzi, ale też różnie bywa
Potem daję wszystkie składniki i piekę ok. 20 minut w ok 200 stopniach i gotowe  Smakuje inaczej niż taka z pizzerii, ale moim zdaniem jest nawet lepsza no i na zimno też smaczna.
|
Dzięki Jyyli
brzmi przepysznie zaraz sobie zapiszę
__________________
"A że ją Pan Bóg stworzył, a Szatan opętał, więc będzie na wieki i grzeszna i święta..."
|
|
|