2010-03-19, 14:10
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: wzbudzanie zazdrości ?
Cytat:
Napisane przez ewe11
Przepraszam pisałam na szybkiego i nie zwracałam uwagę na interpunkcję i dlatego wychodzi jedno zamieszanie z mojego opowiadania
|
Tylko, że tu nie chodzi o interpunkcje tylko, że te zdania są nielogiczne, niepoprawnie zbudowane. Ma się wrażenie, że się czyta jakiś bełkot. Tak opisuje spędzanie dnia z mamą mój 6 letni kuzyn.
Po prostu popracuj nad tym. Bo tu nie chodzi o naszą złośliwość, ale chyba jesteś w ostatniej klasie gimnazjum a więc testy i wypracowanie, potem matura. Z takim sposobem opisywania/wysławiania ciężko widzę Twoje zmagania z językiem polskim.
---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ----------
Cytat:
Napisane przez ewe11
Cześć. od kilku miesięcy znam go i można powiedzieć że te początki to coś nas łączyło ale to wszystko nagle sie urwało i przestalismy rozmawiać natomiast widywaliśmy się codziennie otoż jest on bardzo wstydliwym nieśmiałym mężczyzną takim można powiedzieć małym chłopcem któory nie wie jak postawić krok do związku.
|
Powinno być: Cześć. Od kilku miesięcy znam pewnego chłopaka. Można powiedzieć, że na początku coś nas łączyło, ale nagle to wszystko się urwało. Przestaliśmy rozmawiać, choć widywaliśmy się codziennie. On jest nieśmiały i wstydliwy, można powiedzieć, że to taki mały chłopiec, który nie wie jak zacząć związek.
Cytat:
Kiedyś pisał mi kocham cię z którego oczywiście wypieral się że to brat pisał następnym razem pisał od brata z gg kocham cię przyznał się tym razem że to on pisał ale tak tylko dla śmiechu, powiedział.
|
Powinno być: Kiedyś napisał mi "kocham Cię", czego później się wyparł. Powiedział, że napisał to jego brat. Następnym razem używając gg brata, napisał "kocham Cię". Przyznał się, że tym razem to był on, ale stwierdził, że było to dla żartu.
Cytat:
Byłam dociekliwa myślałam że może czuje coś do mnie skoro pisze takie rzeczy ale wstydzi się mi to okazać i powiedzieć i wprost zapytałam brata czy czuje coś do mnie no i jego brat powiedział że pytał się go i on odpowiedział że nic nie czuje.
|
To jest chyba najpoprawniej zbudowane zdanie. Chociaż też wymagałoby poprawki, ale nie aż tak drastycznej jak powyższe. Wystarczyłoby zbudować dwa zdania bo jest za długie.
Cytat:
Zawsze gdy się widzimy ogląda się patrzy się cały czas. A dziś była taka sytuacja że ja z koleżanką przypadkowo postaliśmy i pogadaliśmy z nim i jego kolegami m.in jego brat , oczywiście zauwazyłam jak mnie obserwuje z kroku na krok i można powiedziec że chciał we mnie wzbudzić zazdrośc do mojej koleżanki tak bajerował itp natomiast jego brat podsuwał sie do mnie i mnie przytulał nie wiem co jest grane ? czy on z bratem sie jakoś zmówił ?
|
Powinno być: Zawsze gdy się spotykamy to cały czas na mnie patrzy. Dziś była taka sytuacja: z koleżanką rozmawiałyśmy z nim i z jego kolegami m.in z jego bratem. Oczywiście zauważyłam, że obserwuje każdy mój ruch. Sądzę, że chciał wzbudzić we mnie zazdrość podrywając moją koleżankę. Natomiast jego brat przysuwał się do mnie i mnie przytulał. Nie wiem co jest grane. Czy on się z bratem jakoś umówił?
|