2010-05-06, 12:00
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: przymusowe badania dla kobiet- sprzeciw
Cytat:
Napisane przez mel89
A przepraszam, dlaczego ma mnie jakaś Hania ma obchodzić która WYBIERA się nie badać?  Czy mam też się zacząć przejmować wszystkimi, którzy mają wybór - pójść się zbadać - a tego nie robią??  Bardziej się przejmę tymi, którzy nie mają takiego wyboru jak w Afryce i umierają - z braku wyboru.
Są kampanie uświadamiające, można pójść do publicznego gine i się zbadać - droga wolna. Nie robisz tego? Twój problem. Twoje zdrowie.
Czy palacza będą przymusowo zapisywać na leczenie? Nie. Jego zdrowie - jego problem. Nikt za niego się nie zapisze i nie wyleczy. Ja mu mogę uświadamiać jak szkodliwe jest palenie, straszyć go rakiem - ale decyzje o rzuceniu nałogu podejmuje sam, a nie z przymusu. Jakoś Państwo się nie zdecydowało zrobić ustawy o całkowitym zakazie palenia - a to byłby przymus do rzucenia. A przecież zdecydowana większość byłaby za! Przecież to śmierdzi też niepalącym a bierne palenie nie jest zdrowe. Dlaczego nie ma przymusu? Ano jak wiadomo - państwo na tym straci kupę szmalu. I tylko dlatego. Więc czegoś tu nie rozumiem. Ustawa najnormalniej w świecie mi śmierdzi. Ale jak przejdzie - wyjdzie w praniu co.
Moje zdrowie jest dla mnie najważniejsze i najcenniejsze (włączając w to oczywiście zdrowie moich bliskich) a nie jakiejś Hani z bloku obok. Jak Hania nie chodzi - to Hani wybór. Nikt gabinetów lekarskich nie zamyka przed ludźmi.
|
Ja się przejmuję inymi ludźmi nawet jeśli się nie badali. Nie myślę sobie wtedy, że mam ją w d.. albo dobrze jej tak, mogłą się zbadać. Owszem rozumem to się tak nie wykazuje, nie robiąc tego ale jak pomyślę, że wielu dzieciom można uratować te "niemyślące" matki to jestem za. A dzieci Hani też Ci nie szkoda?
Cytat:
Napisane przez mel89
Ja się nie drę, taki system. W państwowej służbie zdrowia tak jest, że się wszyscy składają na wszystkich. Dlatego jestem za prywatyzacją tej służby.
A badania przymusowe to niby czyich pieniędzy?
|
Badania przymusowe są tańsze niż leczenie.
Cytat:
Napisane przez bezpaniki
Wałkujecie tu w kółko temat samych badań profilaktycznych, a ja po raz kolejny zwracam wam uwagę NA FORMĘ TEJ USTAWY.
Gdyby wprowadzono: obowiązkowe badania każdej kobiety co 2 lata, z wezwaniami do zgłoszenia, z grzywnami i groźbą siłowego doprowadzenia - nie miałabym nic przeciwko. Tak jak to ma miejsce obecne w kwestii różnorakich szczepień dzieci.
|
oczywiście gdyby tak zrobili to bym była jeszcze bardziej za!
I dla mężczyzn też powinni.
Cytat:
Napisane przez bezpaniki
Chodzi o fakt związku zdrowia tylko kobiety a jej stosunku pracy. O to, że i tak nasza płeć nie ma ciekawie na rynku pracy, kobiet nie chce się zatrudniać bo mogą mieć dzieci, bo mają dzieci, bo wielu facetów nadal uważa, że baba w domu przy garach siedzieć powinna. Naocznie mogliśmy tego doświadczyć przy tych wszystkich protestach w związku z wprowadzeniem parytetów. W związku z tym, że praca kobiet jest traktowana jako rozrywka i fanaberia, zarabiamy mniej kasy, obsadzamy gorsze stanowiska. Nie ma przedszkoli i żłobków, więc kto w takim rozrachunku zostaje w domu?
|
to zależy na jaką firmę trafisz. Ja pracuję na stanowisku, na którym pracują i kobiety i mężczyźni. Zarabiamy tyle samo, szefowa bardzo ciepło gratuluje ciąży, następnie bardzo ciepło wita Cię gdy chcesz wrócić. Nawet l4 jak miałam na kręgosłup ponad miesiąc to nie był problem.
Cytat:
Napisane przez bezpaniki
I teraz, do tego powyższego, dodajcie sobie te kilkadziesiąt złotych, które pracodawca wyda na każdą zatrudnianą kobietę co dwa lata. Jeśli ma firmę ogromną, przynoszącą duże zyski, to faktycznie będzie miał to gdzieś. Jeśli natomiast będzie to mała, rodzinna firemka, to poszuka sobie faceta, który wyjdzie go taniej, lub za mniejsze pieniądze zatrudni kobietę, lub zaoferuje umowę zlecenie (bez świadczeń emerytalnych).
|
Z tego co wyczytałam w tej ustawie to ma to iść z pieniędzy publicznych.
I te badania mają ważność.
18.11.2013 aparat metalowy mini (dół)
|
|
|