![]() |
#121 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: przymusowe badania dla kobiet- sprzeciw
Cytat:
A przy okazji przebadają się wszystkie kobiety, które nigdy tego nie robiły, z czego może być duży pożytek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
... a skoro to nie przynosi rezultatów, to może trzeba do tego podejść inaczej?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie przymus to żadne rozwiązanie. Albo inaczej: to ostanie co się robi. Tak jak napisałam - nie popieram państwowego przymusu. A od siebie oczekuję konsekwencji. Jak są motywacje, jak są badania dostępne - to już tylko na głowie ludzi żeby o to zadbali. Cukierków nikt na siłę nikomu nie wpycha do buzi. Poza tym już z pińset razy napisałam o swoim stanowisku w tej sprawie i nie chce mi się tego tematu wałkować dłużej.
Edytowane przez mel89 Czas edycji: 2010-05-05 o 16:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo ja nie widzę rozwiązania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
Nic nie robić.
![]() |
![]() |
#127 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem za przymusowym badaniem. Niestety wiele kobiet idzie zbyt późno do lekarza i wtedy już nie ma dla nich ratunku. A jak słyszę "argumenty" kobiet (a słysze to często!!), które się nie badają:
>> nie pojdę na cytologię bo już z 5 lat nie byłam i się boję, że coś mi wyjdzie<< zastanawiam się czy jak nie pójdą to znaczy, że są jakoś ochronione i nie zachorują? Chorują tylko te co chodzą? Jestem w 100% na tak ![]()
![]() |
#129 |
Zakorzenienie
|
Nie, nic się nie zmieni
![]()
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
ja jestem w 100% na tak
a oburzenie w tym temacie jest dla mnie żałosne... badanie kosztuje zdecydowanie mniej niż leczenie więc jeżeli coś ma być finansowane z mojej kieszeni niech to będzie tańsze badania a nie droższe leczenie. Inna sprawa - jeżeli mówic o takim badaniu spokojnie ze składek 1 osoby na to wystarczy, na leczenie raka musi się zrzucic składki wielu osób więc w dłuższe relacji moja profilaktyka idzie z mojej kieszeni a nie z cudzej ja uważam, że opieka medyczna a profilaktyka przede wszystkim powinna od dawien dawna być przymusowa, ba uważam, że powinni to poszerzyć na męskie "sfery intymne" bo u facetów z chodzeniem do lekarza gorzej niż u kobiet lekarz to lekarz i jak ktoś rozpatruje wizytę u ginekologa w kwestii intymności a nie po prostu zdrowia i leczenie to chyba coś tu nie halo, dla mnie ginekolog to żadna większa intymność niż lekarz pierwszego kontaktu - a takie myślenie, w kwestiach intymnosci to akurat jeden z częstych powodów dla których kobiety ginekologów boją się jak diabła jak będziemy w tym kraju oburzac się na przymusową profilaktykę medyczną to jeszcze trochę i bliżej nam będzie do 3ciego świata niż do państw rozwiniętych aha.. i jestem zwolenniczka wszelkich głupochronów - a skoro kobiety same nie są w stanie sobie uświadomić, że do ginekologa przynajmniej raz w roku się nalezy stawić to jestem za takim obowiązkiem. Jeszcze nie widziałam, żeby kogoś wizyta u lekarza skrzywdziła i jakieś jego prawa pogwałciła. Prawda jest taka, że ludzie nie pójdą po rozum do głowy i ograniczenia, nakazy są kończne. Społęczeństwo bez ochrony z góry by zdziczało w szybkim tempie. Może jeszcze autorka zrobi protest przeciwko obowiązkowi szkolnemu ? Przecież to idzie z Twoich pieniędzy i niepotrzebnie się państwo do wykształcenia obywateli miesza.... okropne państw. Cóż - na takie rzeczy trzeba patrzeć szeroko. Nie wiem jak trzeba postrzegać świat żeby nie widzieć własnej korzyści w tym, że żyje sie w państwie w którym jest niska umieralność ludzi w wieku produkcyjnym ( bo na raka najczęściej w takim wieku się umiera) za cene badań ani żeby nie widzieć korzysci wynikającej ze zmiany leczenia na profilaktykę.
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2010-05-05 o 21:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
To jest to. Chyba napiszę petycję o przymusowe badania dla mężczyzn ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Gdy ja byłam przyjmowana do pracy to miałam aktualne badania krwii, wzięłam je do lekarza medycyny pracy i nie kazali mi ich powtarzać - przepisali i wsio ![]() Cytat:
![]() z braku czasu, bo się boją, bo nie wiedzą dużo by wymieniać. Czy to znaczy, że muszą umrzeć? Cytat:
![]() ![]()
♥ 25.08.2012 Aparatka 08.04.2013 Damon Clear (góra) 18.11.2013 aparat metalowy mini (dół) Edytowane przez Kocurasek Czas edycji: 2010-05-05 o 22:49 |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#132 | ||
BAN stały
|
a czemu to ma byc związane z pracą zawodową, zatrudnieniem, połowa kobiet w tym kraju nie pracuje zawodowo - a co z nimi?
---------- Dopisano o 00:10 ---------- Poprzedni post napisano o 00:01 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() Wiele chorób ma przyczyny i wiele jest diagnozowanych późno. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Zakorzenienie
|
A przepraszam, dlaczego ma mnie jakaś Hania ma obchodzić która WYBIERA się nie badać?
![]() ![]() Są kampanie uświadamiające, można pójść do publicznego gine i się zbadać - droga wolna. Nie robisz tego? Twój problem. Twoje zdrowie. Czy palacza będą przymusowo zapisywać na leczenie? Nie. Jego zdrowie - jego problem. Nikt za niego się nie zapisze i nie wyleczy. Ja mu mogę uświadamiać jak szkodliwe jest palenie, straszyć go rakiem - ale decyzje o rzuceniu nałogu podejmuje sam, a nie z przymusu. Jakoś Państwo się nie zdecydowało zrobić ustawy o całkowitym zakazie palenia - a to byłby przymus do rzucenia. A przecież zdecydowana większość byłaby za! Przecież to śmierdzi też niepalącym a bierne palenie nie jest zdrowe. Dlaczego nie ma przymusu? Ano jak wiadomo - państwo na tym straci kupę szmalu. I tylko dlatego. Więc czegoś tu nie rozumiem. Ustawa najnormalniej w świecie mi śmierdzi. Ale jak przejdzie - wyjdzie w praniu co. Moje zdrowie jest dla mnie najważniejsze i najcenniejsze (włączając w to oczywiście zdrowie moich bliskich) a nie jakiejś Hani z bloku obok. Jak Hania nie chodzi - to Hani wybór. Nikt gabinetów lekarskich nie zamyka przed ludźmi.
Edytowane przez mel89 Czas edycji: 2010-05-06 o 01:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |||||||||||||||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A badania przymusowe to niby czyich pieniędzy?
Edytowane przez mel89 Czas edycji: 2010-05-06 o 10:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
I nawet więcej - za nasze pieniądze leczy się też narkomanów, odratowanych samobójców, ludzi, którzy po alkoholu wsiedli do auta i spowodowali wypadki, ludzi agresywnych, ludzi, którzy swoją głupotą doprowadzili do jakiegoś uszczerbku na swoim zdrowiu. A także OGROMNE koszty leczenia dzieci, które urodziły się z wadami genetycznymi i innymi nieuleczalnymi chorobami (o których rodzice wiedzieli, a mimo to postanowili wziąć na siebie za to odpowiedzialność). To są koszty życia w społeczeństwie, każdy obywatel je ponosi i o to nikt nie ma pretensji. Wałkujecie tu w kółko temat samych badań profilaktycznych, a ja po raz kolejny zwracam wam uwagę NA FORMĘ TEJ USTAWY. Gdyby wprowadzono: obowiązkowe badania każdej kobiety co 2 lata, z wezwaniami do zgłoszenia, z grzywnami i groźbą siłowego doprowadzenia - nie miałabym nic przeciwko. Tak jak to ma miejsce obecne w kwestii różnorakich szczepień dzieci. Chodzi o fakt związku zdrowia tylko kobiety a jej stosunku pracy. O to, że i tak nasza płeć nie ma ciekawie na rynku pracy, kobiet nie chce się zatrudniać bo mogą mieć dzieci, bo mają dzieci, bo wielu facetów nadal uważa, że baba w domu przy garach siedzieć powinna. Naocznie mogliśmy tego doświadczyć przy tych wszystkich protestach w związku z wprowadzeniem parytetów. W związku z tym, że praca kobiet jest traktowana jako rozrywka i fanaberia, zarabiamy mniej kasy, obsadzamy gorsze stanowiska. Nie ma przedszkoli i żłobków, więc kto w takim rozrachunku zostaje w domu? I teraz, do tego powyższego, dodajcie sobie te kilkadziesiąt złotych, które pracodawca wyda na każdą zatrudnianą kobietę co dwa lata. Jeśli ma firmę ogromną, przynoszącą duże zyski, to faktycznie będzie miał to gdzieś. Jeśli natomiast będzie to mała, rodzinna firemka, to poszuka sobie faceta, który wyjdzie go taniej, lub za mniejsze pieniądze zatrudni kobietę, lub zaoferuje umowę zlecenie (bez świadczeń emerytalnych). Więc płacz to będzie, ale tych, które pracy nie dostaną, albo dostaną podłą mimo wykształcenia. I tych które będą pluć na rząd i politykę, że sytuacja kobiet się nadal nie zmienia. A tak w ogóle, rozumiem, że akcjami uświadamiającymi nazywacie spoty reklamowe i bilbordy? Czy którejś z was ktoś w SZKOLE o tym mówił? Albo w domu, mama lub tata? Nie przypominam sobie tego. Na studiach też, żadnego plakatu, nic. Pisałam już, zrobić DOBRĄ kampanię uświadamiającą, z odwiedzaniem ludzi we wsiach, przy okazji pikników czy festynów, spotkanie z pania Stasią, która poszła do lekarza i przeżyła, albo wpsomnienie pani Janiny, która nie poszła i umarła na raka piersi, ale gdyby to zrobiła, to bawiłaby się z nami. I że za darmo jutro tu i tu, czy jeszcze dziś. I pani Stasia czy Janina, to mieszkanki danej wsi, właścicielki sklepów czy tego pola za górą, nie jakaś tam anonimowa Marysia z Gdyni. Ludzie z mammo i czy cytobusów? Bezpośrednio do domów niech chodzą (widzialam taki mammobus ostatnio, stał z boku ryneczku i czekał, w całym mieście nawet poł inf że jest). Kościół by się zaangażował, na mszach ogłaszał - ale oni nie mają w tym interesu, więc po co? Jest milion sposobów na ściągnięcie ludzi do lekarzy - milion. Więc czemu właśnie w ten jeden, który podrzuca kobietom kolejne kłody pod nogi na rynku pracy, ma być słuszny i wprowadzony? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
I dla mężczyzn też powinni. Cytat:
Cytat:
I te badania mają ważność.
![]() |
![]() |
#139 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() No i jakby nie patrzec - do sluzby zdrowia kazdy sie dorzuca. Jak niebadajacy sie beda placic akcyzowy haracz jak palacze, to bedzie inna sprawa. Cytat:
Bez obrazy, ale ten zarzut jest zupelnie bzdurny. Miesieczny koszt zatrudnienia kogos przy placy minimalnej (1,317zl brutto), wynosi: Cytat:
18,000zl rocznie, przy placy minimalnej. Przy np. 2,000zl brutto miesiecznie, to odpowiednio ponad 2,300zl miesiecznie i prawie 28,000zl rocznie. Naprawde ktokolwiek wierzy w to, ze kilkadziesiat zlotych za dwa lata bedzie brane przez kogokolwiek pod uwage ![]() Druga sprawa: skad by sie Ci nowi pracownicy mieli wziac? Na drzewach nie rosna przeciez, czyz nie?
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#140 | ||
Zakorzenienie
|
Jeśli przymusowa profilaktyka będzie znacząco tańsza niż leczenie raka i jego powikłań to może to być argument. Musiałabym zobaczyć wyliczenia ekspertów-ekonomistów a takowych brak.
---------- Dopisano o 18:34 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() A tym haraczem akcyzowym to słuszna uwaga. Ale ja nie popieram takiego rozwiązania bo akcyza (wcale nie niska) trafia do Państwa - i chulio wie co się z nią dzieje. A ta tabelka to czego się Wyrak tyczy? Bo ja byłam przekonana że pracodawca ok 900 złoty ZUSu od każdego pracownika musi zapłacić - obojętnie ile mu płaci. A tu od pensji brutto i kosztu pracownika ci dwie stówy wyszło? Też nie nie rozumiem dlaczego kobiety pracujące a nie wszystkie ![]()
Edytowane przez mel89 Czas edycji: 2010-05-06 o 17:39 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Zadomowienie
|
Mam na studiach taki madry przedmiot socjologia medycyny.I o wiele wiecej pieniedzy idzie na leczenie specjalistyczne niz na profilaktyke.Ale tu nie chodzi o pieniadze tylko o zycie.Moze zamiast myslec o sobie warto pomyslec tez o innych?Ja sama jestem z malego miasta i kobiety ida do ginekologa zazwyczaj tylko kiedy sa w ciazy.I to niestety jest rzeczywistosc.Skoro ktos sie bada to to czy badanie jest przymusowe powinno mu byc obojetne.Mi korona z glowy nie spadnie a ilu osobom moze naprawde pomoc.Tylko badanie powinno byc dla wszystkich kobiet nie tylko pracujacych.
Edytowane przez Tamt Czas edycji: 2010-05-06 o 19:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z podkreślonym oczywiście też się zgadzam. Niech mi ktoś wytłumaczy po chłopsku jedną rzecz. Dziewczyny! (i chłopaki ![]() Skoro mówicie, że robicie badania regularnie, dbacie o swoje zdrowie itd, co w Waszym życiu zmieni wprowadzenie takiej ustawy? Jesteście przeciwko niej, bo coś nakazuje? Coś, co i tak robicie, więc dla Was wprowadzenie jej czy niewprowadzenie nie robi żadnej różnicy? Dlaczego więc jakieś sprzeciwy? Nadal tego nie rozumiem. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
Swoją droga tak o nas dbają a najprostsze i najtańsze badania, tj. ob, morfologia, mocz wycofali
![]() Czyżby zaglądanie w sferę intymną kobiet to taki fetysz naszego państwa ![]() Czemu akurat nasze piersi i macica są uprzywilejowane? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
![]() |
![]() |
#145 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I niektóre argumenty są naprawdę dziwne. Rozumiem, gdyby to był przymus do jakichś dziwnych rzeczy, ale to tylko badanie.
We are the world, we are the children...We are the ones who make a brighter day...so let's start giving.. !!Od 12 grudnia 2010!! Tylko przemyślane zakupy ![]() Edytowane przez czarnulka066 Czas edycji: 2010-05-07 o 11:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
No jak, jak ja ostatnio dostałam skierowanie na cukier, morfologie i mocz?
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
Bo największa umieralność kobiet jest na raka tych właśnie części ciała, a wciąż się mało kobiet bada.
![]() |
#150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() no i z takiego zacofania niestety biorą się przerażające statystki zachorowalności i umieralności na raka szyjki macicy w Polsce. Wstyd, żeby w XXI w. w państwie Unii Europejskiej do takich rzeczy dochodziło! A kiedy wreszcie państwo chce coś z tym zrobić - to im nie pasuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:27.