Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Ile oszczędzacie / wydajecie pieniędzy na miesiąc?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-06-21, 08:33   #181
theoneandonly
Wtajemniczenie

Dot.: Ile oszczędzacie / wydajecie pieniędzy na miesiąc?

Cytat:
Napisane przez rekrut_84 Pokaż wiadomość
Podzielę się sposobem oszczędzania moich bliskich znajomych:
On zarabia 1800 netto, ona 1600 netto. Wypłatę mają "z dołu" koło 3 dnia każdego miesiąca. Po zaksięgowaniu wynagrodzeń na ich koncie od razu przelewają 2000 zł na konto oszczędnościowe z codzienną kapitalizacją i nocnym naliczaniem odsetek. Reszta zostaje im na życie.
Jak zapatrujecie się na taki system? Jak dla mnie jest za mało elastyczny. Choć ma olbrzymią zaletę, że od razu mamy limit wydatków i czuć bat nad sobą.
Co do oszczędności na obuwiach to jednak jestem zwolennikiem kupowania drogich, ale markowych butów. Posłużą dłużej i są o niebo wygodniejsze. Kupiłem kiedyś w CCC pantofle męskie i rozleciały się po 1,5 roku, do tego były niewygodne. A mam jeszcze starsze pantofle z WOJAS-a i służą mi do dziś. Także oszczędność z CCC okazała się pozorna. Moja kobieta wyznaje tę samą zasadę i kupuje drogie buty w firmie RIEKER (nie wiem czy dobrze napisałem nazwę)-ponoć są mega wygodne.
Co do pomysłu to skoro im to pasuje to ja jestem jak najbardziej na tak.
W ogóle konto oszczędnościowe to świetny pomysł, bo zmusza do odkładania co jakiś czas pieniędzy i uczy oszczędzania i niewydawania wszystkiego na raz.
Aczkolwiek to też zależy od potrzeb i to na co kto może sobie pozwolić no i siła woli też jest bardzo ważna. No i nie każdy przy takich dochodach byłby w stanie odkładać co miesiąc 2000 pln - ludzie mają różne wydatki, opłaty, rachunki. Jedni większe, drudzy mniejsze tak więc to kwestia indywidualna.
A co do butów to mam już trochę doświadczenie i doszłam do wniosku, że to nie cena świadczy o jakości. Nie ma reguły. Inna sprawa , że nie niszczę butów, bo po prostu nie chodzę codziennie w tych samych , co wg mnie jest pierwszą drogą do szybkiego zniszczenia nawet najlepszego obuwia

Cytat:
Napisane przez witch_18 Pokaż wiadomość
Ja butów mam niestety od groma,ale mam wytłumaczenie - pracuję "w butach" Jak nieraz za darmo wciskają to nawet nie wypada nie wziąć

Tylko jak przestają pasować w drugą stronę czyli robią się za luźne to też nie jest fajne Ja ostatnio schudłam nie wiedzieć czemu 5kg i teraz wszystkie spodnie wiszą,niektóre całkiem nieużywane,no a na zakup nowych szkodami kasy.
Oj też bym chciała dostawać buty za darmo. Fajną masz pracę
theoneandonly jest offline Zgłoś do moderatora