Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Tańczą w Auschwitz. Skandal?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-07-14, 21:58   #14
cyrylka
Zadomowienie

Dot.: Tańczą w Auschwitz. Skandal?

Cytat:
Napisane przez Lukrecja_Borgia Pokaż wiadomość
A ja mam odczucia pozytywne Większość Polaków (uch, nie lubię takiej generalizacji, ale sama się ciśnie) uważa, że o rzeczach poważnych należy mówić z patosem i w wielkich słowach, bo inaczej nie wypada Nie można znaleźć żadnych pozytywnych nut w nieszczęściu, najlepiej załamać ręce.
Film mi się podoba, na swój sposób jest wzruszający. Co do jednego z komentarzy powyżej, uważam, że "wyklepany" układ choreograficzny to dopiero byłaby pomyłka, tu nie chodzi o wyuczone kroczki, tylko o spontaniczny manifest radości życia, jak mniemam Ciężkie tematy nie muszą być traktowane jak nietykalne. Żeby nie było- rozumiem całą powagę tematu obozów, ale nie uważam tego, co zrobił ocalały więzień i jego rodzina, za umniejszanie tragedii- bo chyba o to chodzi osobom oburzającym się?
Zgadzam się, szczególnie z pogrubionym Dla mnie ten filmik pokazuje radość z życia, bardziej wzruszającą ze względu na przeżycia tego pana. O dziwo, brak synchronizacji to podkreśla, kojarzy mi się ze spontanicznością, beztroską. Pokazuje, że nie trzeba przejmować się drobiazgami. Tak odczuwam przesłanie.

<3
cyrylka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując