Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Kobieta w islamie
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2004-09-29, 20:50   #5
Martynka21
Raczkowanie

GG do Martynka21
Re: Kobieta w islamie

Droga palomino Moja kumpela nie porzuciła wiery katolickiej z dnia na dzień..dla niej religia i życie duchowe od zawsze było bardzo ważne. Przez wiele lat należała do kółka różańcowego, scholi kościelnych i tym podobnych organizacji. Jej wiara była głeboka i niezachwiana- co więcej to ona potrafiła najbardziej żarliwego ateiste przekonać do istnienia Boga. Islamem- jak mi opowiedziała- zaintersowała się już dawno, ponieważ jej mama jest niepraktykującą muzułmanką-Polką. Czytała dużo na temat islamu, kultury krajów arabskich itd..Kilka miesięcy temu poznała egipcjanina, są parą ale na "odległość" bo on mieszka na stałe w Kairze. Początkowo myślałam,że to on ją "przekabacił" ale ona podkreśla, że on wręcz zrobił jej awanturę o to,że zmieniła wyznanie i zaczęła chodzić w chustce. Kumpela twierdzi że on jest z bardzo "europeiskiej" rodziny..z resztą poznałam tego chłopaka- wydawał się rzeczywiście "najzwyczajniejszy na świecie"-tzn. nie zachowywał sie jak ortodoksyjny arab czy stereotypowy, dominujacy i więziący swoje kobiety wyznawca islamu Zresztą na prawde nie wierzę w to,że każda kobieta która żyje w związku z wyznawcą islamu jest uciemiężona i cierpiąca. To jest taki mit i stereotyp chętnie podkręcany przez media...
ehhhhhhhhh