Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Diane 35 / Cyprest / OC 35 / Syndi 35 - wątek zbiorczy
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-09-28, 19:40   #1684
Nais
Wtajemniczenie

Dot.: Diane35 - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Marseille Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam diane 35 wypisaną na recepcie, ale waham sie ją wykupć. Im wiecej czytam, tym wiecej jest wątpliwości. Mam dośc silny tradzik tetralysal sobie nie dał z nim rady , wiec zdecydowałam sie na hormony. Ale nie chce nabawić sie depresji badz innego choróbska. Jak każdy lek ma skutki uboczne ale mimo wszystko nie wiem co zrobic...eh
Cytat:
Napisane przez matyldaaaa Pokaż wiadomość
Mi lekarz przepisał diane również z powodu problemów z trądzikiem. I muszę powiedzieć, że to był strzał w 10 Już praktycznie po kilku tabletkach skóra przestała się przetłuszczać, a trądzik zniknął. Wcześniej leki od dermatologa nie pomagały. Tzn moja skóra nie jest nieskazitelna ale w porównaniu z tym co było kiedyś to dzień, a noc. Jestem z nich bardzo zadowolona bo pomagają mi na skórę i dodatkowo jestem zabezpieczona, a ponadto kosztują tylko 10zł.
Jedynym efektem ubocznym jakim zaobserwowałam było to, że na początku ich brania byłam trochę bardziej płaczliwa ale teraz wszystko już się unormowało.
Trzeba się liczyć z tym, że po zaprzestaniu stosowania Diane jest bardzo możliwe, że trądzik powróci... Jeśli tak będzie, a antybiotyki nie dają rady, wtedy warto przedyskutować z dermatologiem kwestię retinoidów (niekoniecznie doustnie)

Cytat:
Napisane przez Rinaa Pokaż wiadomość
mam skierowanie ze szpitala

czy mogę iść do apteki i poprosić o 1 opakowanie, a później kupić 2 pozostałe ?

a tak przy okazji to co się dzieje, jeśli zacznie się je stosować obojętnie którego dnia ?
W przypadku Diane nie ma takiej możliwości, aby brać odpis na pozostałe opakowania, bo jest ona lekiem refundowanym i trzeba wykupić wszystkie opakowania w ustawowym czasie (tak mnie poinformowała farmaceutka; może dać odpis, ale i tak mam czas na wykupienie pozostałych opakowań taki jak na zrealizowanie recepty w całości)). No chyba że, tak jak ktoś tu pisał, że Diane jest wypisana jako nierefundowana, wtedy pewnie byłaby taka możliwość.

Jeśli się zacznie stosować Diane innego dnia niż w pierwszy dzień miesiączki, to podejrzewam, że tak jak przy innych tabletkach, nie od razu ma ona działanie antykoncepcyjne. Jak dla mnie lepiej poczekać.
Nais jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując