2010-09-28, 19:40
|
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Diane35 - wątek zbiorczy
Cytat:
Napisane przez Marseille
Dziewczyny mam diane 35 wypisaną na recepcie, ale waham sie ją wykupć. Im wiecej czytam, tym wiecej jest wątpliwości. Mam dośc silny tradzik tetralysal sobie nie dał z nim rady , wiec zdecydowałam sie na hormony. Ale nie chce nabawić sie depresji badz innego choróbska. Jak każdy lek ma skutki uboczne ale mimo wszystko nie wiem co zrobic...eh
|
Cytat:
Napisane przez matyldaaaa
Mi lekarz przepisał diane również z powodu problemów z trądzikiem. I muszę powiedzieć, że to był strzał w 10  Już praktycznie po kilku tabletkach skóra przestała się przetłuszczać, a trądzik zniknął. Wcześniej leki od dermatologa nie pomagały. Tzn moja skóra nie jest nieskazitelna ale w porównaniu z tym co było kiedyś to dzień, a noc. Jestem z nich bardzo zadowolona bo pomagają mi na skórę i dodatkowo jestem zabezpieczona, a ponadto kosztują tylko 10zł. 
Jedynym efektem ubocznym jakim zaobserwowałam było to, że na początku ich brania byłam trochę bardziej płaczliwa ale teraz wszystko już się unormowało.
|
Trzeba się liczyć z tym, że po zaprzestaniu stosowania Diane jest bardzo możliwe, że trądzik powróci... Jeśli tak będzie, a antybiotyki nie dają rady, wtedy warto przedyskutować z dermatologiem kwestię retinoidów (niekoniecznie doustnie)
Cytat:
Napisane przez Rinaa
mam skierowanie ze szpitala
czy mogę iść do apteki i poprosić o 1 opakowanie, a później kupić 2 pozostałe ?
a tak przy okazji to co się dzieje, jeśli zacznie się je stosować obojętnie którego dnia ? 
|
W przypadku Diane nie ma takiej możliwości, aby brać odpis na pozostałe opakowania, bo jest ona lekiem refundowanym i trzeba wykupić wszystkie opakowania w ustawowym czasie (tak mnie poinformowała farmaceutka; może dać odpis, ale i tak mam czas na wykupienie pozostałych opakowań taki jak na zrealizowanie recepty w całości)). No chyba że, tak jak ktoś tu pisał, że Diane jest wypisana jako nierefundowana, wtedy pewnie byłaby taka możliwość.
Jeśli się zacznie stosować Diane innego dnia niż w pierwszy dzień miesiączki, to podejrzewam, że tak jak przy innych tabletkach, nie od razu ma ona działanie antykoncepcyjne. Jak dla mnie lepiej poczekać.
|
|
|