Wtajemniczenie
|
Dot.: Kopniaczki już pierwsze czujemy, wyprawkę powoli kompletujemy. Marzec - kwiecie
Cytat:
Napisane przez marsylia
Dziewczyny mam pytanie, jak to jest teraz z lewatywą, dają je każdemu? To boli  Może te co już rodziły mają swoje doświadczenia i się podzielą.
|
Cytat:
Napisane przez wanilia83
u nas na 100% nie robią a szkoda bo chyba bym wolała lewatywę niż niespodzianki podczas porodu 
|
Cytat:
Napisane przez aja1
U nas dają każdemu, wolę mieć lewatywę, a nie zrobić niespodziankę dziecku 
To nie boli, wkładają rurkę i z worka leci woda z mydłem. Tylko potem cza się spiąć coby nie wyleciała  , straszą tylko, że może lecieć od razu, ja chodziłam i chodziłam, aż w końcu musiałam się wysilić żeby poszło 
|
najlepiej zapytaj w szpitalu w którym masz zamiar rodzić 
tam gdzie ja rodziłam nie robią, ale mozna sobie np. samemu zrobić w domu, są takie zestawy w aptece, w szpitalu bym nie chciała, żeby mi robili, bo tam z reguły sie trafia jak juz sa bardzo silne skurcze i wtedy nie wyobrażam sobie jeszcze dodatkowo zabawy z lewatywa, juz samo to, ze musiałam 30 minut leżec, bo podpieli mnie na początku pod ktg, było dla mnie bardzo męczące
zazwyczaj jednym z objawów zaczynającego sie porodu są przyspieszone ruchy jelit i lata sie tez do toalety, ja tak miałam, więc wydaje mi sie, że ta lewatywa to nie jest potrzebna, a jesli juz to zrobiłabym sobie w domu, nie czekając do szpitala
Cytat:
Napisane przez iizabelaa
rozumiem
jeżeli będzie w pierwszych fazach to możliwe, że już go nie wypuścisz na sam koniec 
albo nawet nie pomyślicie żeby wyszedł bo będzie przejęci że to już niedługo
zresztą w tych pierwszy fazach chyba obecność jest bardziej potrzebna, bo to one trwają długie godziny,
a końcówka to już ponoć z górki
a w szkole rodzenia to też raczej o tych 2 pierwszych fazach będzie, oddychanie itp,
no i o opiece nad noworodkiem 
|
sa tylko trzy etapy porodu 
pierwszy to skurcze zwykłe, rozwierające szyjkę
drugi skurcze parte, gdy dziecko wychodzi
trzeci to poród łożyska
z czego tylko pierwszy etap może trwac długie godziny, drugi to max 1-2 godziny, ale zazwyczaj duzo szybciej
etap pierwszy mozna jeszcze podzielić na 3 fazy, ale to juz jest bardziej szczegółowe i zazwyczaj jak się mówi o fazach, to chodzi o te 3 etapy podstawowe, bo te 3 szczegółowe do pierwszego etapu sa tak naprawde bardzo indywidualne i przebiegaja bardzo róznie u rodzących i trudno okreslic kiedy przechodza jedna w drugą, ja szczerze mówiąc określiłabym mój etap pierwszy, że przebiegał z jedna fazą cały czas równomiernie ( skurcze co 2 minuty, do skurczów co 1 minutę, az do skurczów partych ) a przy drugim porodzie to było tak szybko i jednoczesnie tez równomiernie wzrastająco, że na pewno na te 3 fazy sie tego nie dałoby podzielić 
u mnie ta faza utajona albo jest tak bardzo tajna, że az niewyczuwalna, ale raczej ja mam tak, ze mam tzw skurcze przepowiadające wczesniej np na tydzien, dwa i one u mnie rozwieraja szyjkę, bo pamiętam jak tydzien przed porodem byłam u gina i on mówi, że moge juz dziś urodzic, bo chodzę z duzym rozwarciem, a u mnie dopiero po tygodniu sie zaczęło, a z kolei na 4 dni przed porodem byłam na ktg i lekarz chciał mnie zatrzymac w szpitalu, bo ktg wykazywało, ze mam regularne skurcze co 5 minut, a ja nic, kompletnie nic nie czułam i powiedziałam, że sie nie zgadzam, podpisałam papier, że na własna odpowiedzialnośc nie zostaję i dopiero po 4 dniach poród miał miejsce od razu od odejścia wód, skurczy lawinowo narastających... było tak w obu porodach, więc liczę na to, że teraz będzie podobnie, bo w sumie fajnie to u mnie natura rozwiązała 
przykładowy art na ten temat
Cytat:
Twoje dziecko jest gotowe do przyjścia na świat już od ok. 38. tygodnia ciąży, chociaż może się zdarzyć, że wcale nie będzie mu nań spieszno i weźmiesz je w ramiona po 40 lub nawet 42 tygodniach. Jednak warto, byś wiedziała, że nie każdy mocniejszy skurcz jest sygnałem do pospiesznej jazdy do szpitala.
Nadchodzący poród poznasz po następujących objawach:
• Skurcze stają się coraz częstsze i mocniejsze oraz nabierają regularności.
• Nie zanikają, jeśli zmieniasz pozycję lub zwiększasz swoją aktywność.
• Skurcze możesz czasem odczuwać jako silny ból podobny do menstruacyjnego lub ból w dolnej części brzucha i/lub pleców promieniujący na górne partie nóg.
• Plamisz na różowo lub z czerwonymi pasemkami – jeśli zauważysz świeżą krew, niezwłocznie skonsultuj się z lekarzem.
• Pękają błony płodowe i płyn owodniowy wydostaje się na zewnątrz, jednakże nie jest to regułą i błony mogą pęknąć dopiero na sali porodowej.
Każdy fizjologicznie przebiegający poród można podzielić na kilka etapów, choć będąc w epicentrum wydarzeń, raczej trudno Ci będzie je wszystkie wyraźnie rozdzielić. Każdy etap ma inną długość, chociaż jak mówią położnicy, nie ma dwóch identycznych porodów nawet w przypadku tej samej kobiety, a długość ich trwania może się znacznie różnić u każdej rodzącej.
Pierwszy etap porodu - rozwierania
Można podzielić na trzy fazy, w zależności od stopnia rozwarcia szyjki macicy. Jeśli rodzisz po raz pierwszy, to etap ten może trwać około 9 – 15 godzin, natomiast w przypadku kolejnego porodu, czas ten zazwyczaj się skraca i wynosi 7 do 9 godzin. Szyjka macicy będzie rozwierać się szybciej, jeśli będziesz w tym czasie aktywna. Możesz spacerować lub wykonywać lekkie ćwiczenia, które poznałaś w szkole rodzenia. Ten etap kończy się wraz z całkowitym zgładzeniem się szyjki macicy, czyli jej pełnym rozwarciem do 10 cm.
• Faza pierwsza, nazywana także fazą wczesną bądź utajoną, to skracanie się szyjki macicy i stopniowe jej rozwieranie do 3 cm. Dzieje się to zazwyczaj w czasie od 3 do 6 godzin. Jest to najdłuższa część porodu, ale jednocześnie najmniej bolesna. Może się zdarzyć, że nawet jej nie zauważysz. Jednak zazwyczaj rozwieranie się szyjki jest dość wyczuwalne dzięki dość mocnym i nasilającym się skurczom. Możesz odczuwać bóle podobne do menstruacyjnych lub bóle w okolicy krzyżowej kręgosłupa, uczucie gorąca w brzuchu i/lub zauważyć krwistą wydzielinę.
• Faza druga – przyspieszenia lub aktywna: obejmuje swym trwaniem rozwieranie się szyjki macicy do 7 cm. Średnio trwa od 2 do 3,5 godziny. Skurcze są częstsze, mocniejsze i dłuższe z wyraźnie zaakcentowanym szczytem w połowie czasu trwania. Trwają około 1 minuty z 3 – 4 minutami przerwy między kolejnymi.
• Faza trzecia – przejściowa: rozwarcie się szyjki macicy do 10 cm. To zarazem najbardziej wyczerpująca część porodu. Skurcze są znacznie dłuższe, trwają od 1 do 1,5 minuty i są znacznie częstsze (co 2 – 3 minuty). Jednak całkowite rozwarcie się szyjki macicy do 10 cm trwa zazwyczaj od 15 do 60 minut.
Drugi etap porodu - wydalania
To urodzenie dziecka. Średnio trwa od 30 do 60 minut, a u pierwiastki (rodzącej po raz pierwszy) od 1 do 2 godzin. To właśnie w tej fazie zazwyczaj odchodzą wody płodowe, chociaż może się to zdarzyć także w pierwszym etapie. Po pęknięciu błon płodowych Twoje dziecko traci swoją ochronę i porodu nie można już zatrzymać. Skurcze, nazywane także bólami lub skurczami partymi, są jeszcze bardziej regularne niż do tej pory, czas ich trwania nie zmienia się, jednak zdecydowanie są silniejsze, bywają trochę mniej bolesne i występują rzadziej niż w fazie przejściowej (co 2 do 5 minut) z wyraźnym zaznaczeniem przerwy między nimi. Ich zadaniem realizowanym przy Twojej aktywnej pomocy jest wyparcie z macicy rodzącego się dziecka. Właśnie dzięki temu wkrótce przywitasz na świecie swojego maluszka. W momencie, gdy pępowina przestaje tętnić, zostaje przecięta i właśnie w tej chwili Twoje dziecko rozpoczyna samodzielne, jednak wciąż bardzo uzależnione od Ciebie życie.
Trzeci etap porodu - łożyskowy
Czyli urodzenie łożyska (popłodu). Może on trwać od 5 minut do pół godziny. Skurcze towarzyszące temu etapowi są zdecydowanie łagodniejsze niż odczuwane wcześniej, więc może się zdarzyć, że ich nie zauważysz. Urodzenie łożyska kończy fizjologicznie przebiegający poród.
Po zakończeniu porodu pozostaniesz razem z dzieckiem w sali porodowej, pod opieką położnika, a pediatra zbada Twoje nowo narodzone dziecko. Po godzinie, jeśli nie pojawią się nieprzewidziane komplikacje, zostaniecie przewiezieni do sali poporodowej, gdzie będziecie wspólnie przebywać pod bacznym okiem lekarzy i pielęgniarek, zanim po kilku dniach nie wrócicie do domu, by rozpocząć całkiem nowe życie.
|
żródło strona feminatal
31.12.2014 : 54cm  podcinane wiele razy, CEL: 69cm.. 
zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm.
Edytowane przez niutka1
Czas edycji: 2010-11-07 o 15:42
|