Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Czy się budować?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-01-31, 10:57   #9
tootsie
Zakorzenienie

Dot.: Czy się budować?

Cytat:
Napisane przez marlena901 Pokaż wiadomość
A więc sytuacja wygląda tak. Mąż tylko pracuje ja zajmuje się dzieckiem. Szukalismy domku na sprzedaż ale ceny nas przerażaja. ALbo po prostu za ruine trzeba dac ok 120tys. Tak sobię myslę ze za tą cenę to moż epostawimy mały domek w stanie surowym zamkniętym. Działkę mamy od mojego teścia to już coś. Mury pomoże też nam postawić. Mąż elektryk więc też coś zrobi. Tylko problem w tym że bez kredytu ani rusz a warunki sa takie że w ciągu 2 lat dom musi być wykończony pod klucz. Nie wiem naprawdę już nic i czy damy sobie radę.
Nie napisałaś nic o zarobkach męża, waszych comiesięcznych wydatkach.
Macie zdolność kredytową? Na jaką kwotę? Ile macie oszczędności?

Są zwolennicy budowania domu, są zwolennicy mieszkania w bloku

Za kilka lat też będę budowała dom 100-110 m. Już teraz rozglądam się za projektami, czytam fora budowlane, kosztorysy, dzienniki budów. Wiem, że będzie ciężko Że zamiast szpilek na nogach będę miała kalosze i każdą wolną chwilę będę spędzała na budowie i w sklepach budowlanych Ale dzięki temu nie będziemy bujali się całe życie z kredytem
Coś za coś niestety! Szukanie oszczędności przy budowaniu domu to przede wszystkim mnóstwo pracy własnej Ale pamiętaj, nie każdego stać na takie poświęcenie.

Na pewno nie mam zamiaru pakować się w mieszkanie w bloku .
Po pierwsze kwota kredytu nie byłaby praktycznie mniejsza niż potrzebna na budowę systemem gospodarczym.
Po drugie, koszty utrzymania mieszkania w bloku wcale nie są małe. Czynsz ciągle idzie w górę, opłaty bieżące również. I kwota robi się pokaźna (mieszkanie 60m): 400 czynsz, 100 prąd, 230 c.o +ciepła woda, 40 gaz, 30 zimna woda= 800 zł. Nie liczę kosztu wynajmu garażu
Na utrzymanie 100-metrowego domu (dom parterowy, zwarta forma, żadnych udziwnień, dobrze docieplony, piec na paliwo stałe, rekuperator i system rozprowadzania ciepła z kominka, wywóz śmieci, podatek, itp.) wyjdzie mniejsza kwota.
Kilka tysięcy miesięcznie na ogrzewanie? Chyba, że temp. w domu to 26 stopni, grzeje się olejem opałowym, a chałupa to nieocieplona bryła o pow. 200 m z mnóstwem wykuszy, balkonów, tarasów, przeszkleń itp.

Po trzecie nie mam sąsiadów za każdą ścianą Nikt nie nie włączy pralki o 23, nie będzie wiercił o 7 rano w sobotę, nie będzie trzaskał drzwiami, biegał w szpilkach po klatce, nie trzeba słuchać łóżkowych ekscesów czy kolejnej imprezy.
Na studiach mieszkałam na kilku stancjach. I w każdym bloku/klatce znajdzie się uciążliwy sąsiad, który zechce zapalić na klatce schodowej, narobić syfu w windzie albo zrobić grila na balkonie

I w zamian za ciszę, spokój i picie kawki na tarasie, a nie ciasnym balkonie jestem w stanie biegać z kosiarką, a w zimie z łopatą ( choć to zimą również robię, bo mieszkam we wspólnocie i sami z oszczędności musimy odśnieżać parking i podjazd, swoją drogą bardzo to lubię ).

Co do napraw w bloku. Moim rodzicom w mieszkaniu cieknie woda na łączeniu balkonu. Od kilku lat ,,fachowcy,, ze spółdzielni naprawiają usterkę i jakoś im to nie wychodzi . Nie chce się już nam pisać pism, próśb i czekać na wizyty kolejnych komisji Dlatego na wiosnę we własnym zakresie naprawiamy usterkę Sąsiadom na górze czasami minimalnie cieknie dach i nie mogą doprosić się o naprawę usterki. Na klatce schodowej mamy piękne drewniane drzwi, które wypaczyły się po jednej jesieni i teraz na klatce schodowej jest bardzo zimno i wzrastają tym samym koszty ogrzewania mieszkania. I tak mogę na własnym i znajomych przykładzie wymieniać dalej

MARLENA zastanówcie się 1000 razy na co możecie sobie pozwolić, może jakbyś się postarała to i ty mogłabyś iść teraz do pracy i odłożyć trochę gotówki. Zastanówcie się jaki ma być ten dom, ile kosztuje jego budowa. Na forach budowlanych znajdziecie mnóstwo informacji. Budowa domu to nie zabawa, trzeba się do tego przygotować, nie tylko finansowo, ale także pod względem merytorycznym.
Życzę powodzenia!

tootsie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując