Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Naszym Szkrabom różki urosły...a my marzymy: aby do wiosny - Mamusie VII/VIII. 2009
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-02-15, 11:35   #4036
adaikaka
Zakorzenienie

GG do adaikaka
Dot.: Naszym Szkrabom różki urosły...a my marzymy: aby do wiosny - Mamusie VII/VIII.

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość

My po wizycie u lekarza, Kuba ma zapalenie cewki moczowej Eh
uuu biedatwo żeby szybko mineło

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Na was na pewno dzialaja, bo jestescie wszystkie mlodziutkie, tylko ja taka... starsza pani z dzieckiem

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Wczoraj A gdzies tak w polowie kolacji zdecydowal, ze juz jesc nie bedzie, po czym wyrzucil wszystko z talerza na podloge. Po czym poszedl po swoja zmiotke i szufelke i zaczal sprzatac

Dzis byl dumny jak paw, bo sam zaniosl pelna miske karmy dla kotow i przyniosl do umycia brudna . Bardzo lubi jak daje mu sie cos doroslego do zrobienia. Awantura jest ogromna, gdy nie pozwolimy mu np wyniesc smieci z kuchni, musi trzymac worek chociazby jednym paluszkiem i tak pomagac tatusiowi. Pomaga przy obieraniu ziemniakow np, wrzuca obrane, nieobrane ziemniaki oraz obierki do garnka. Gdzie moze, to pomaga , ale pewnie to znacie z autopsji
słodziak
Przemko też lubi jak go angażuje do prac domowych i pomocny też jest

Cytat:
Napisane przez Wojtusia Pokaż wiadomość
tylko teraz Oli chce zebym się położyła z nią na podłodze, rozłożyła kocyk i poduszkę i mam z nią udawać ze śpię

Cytat:
Napisane przez Karolinak82 Pokaż wiadomość

u Nas wygląda to tak...
Ja wstaję, szybko idę się umyć, ubrać, pomalować - wszystko mam wyliczone co do minuty...jak już jestem gotowa to szykuję sobie ciuchy Zu, kosmetyki, pieluchę...no i biorę ją z łóżeczka...jak się obudzi to idzie już łatwo i szybko (z drugiej strony zawsze musi iść do Baby i Dziadzi buziaki rozdać, co wydłuża czas) a jak śpi to podwójna robota, bo staram się bardzo by dalej spała pakuję ją w wózek i już Nas nie ma
Wczoraj np. obudziła się jak byłam w łazience...a dzisiaj dopiero w przedszkolu
no coś Ty? to masz małego śiocha czesem Ja to wystraczy, że czasem nachylę się nad łóżeczkiem a Przemko już otwiera oczy

Cytat:
Napisane przez Wojtusia Pokaż wiadomość
A co do zabaw z książki, to są tam podzielone na miesiące, ale wiadomo, to orientacyjnie tak tylko.

tak w wielkim w skrócie napiszę:
  1. zbieranie przedmiotów-popros malucha aby przyniósł lalkę, kiedy mu się uda, nagrodź go pochwałą i brawami. Stopniowo zwiększaj wymagania dodając kolejne przedmioty, np. rozłóż po pokoju kapelusz, but, klocek i poproś malucha aby przyniósł klocek i kapelusz, nagradzaj pochwałą. Możesz schować zabawki np. pod krzesłem.... itd.
  2. Daj dziecku misia powiedz zeby podniósł go wysoko w górę, a następnie zeby trzymał go nisko przy ziemi. Używaj słów "wysoko" "nisko". Nastepnie śpiewaj piosenkę wplataj w nią polecenia trzymaj misia wysoko, trzymaj misia nisko itp. Dziecko uczy się rozróżniania tych pojęć. Oli się tego nauczyła wczoraj i teraz pięknie podnosi misia wysoko bądź nisko. Mówi te słowa po swojemu. Pytam jej czy dywan jest wysoko czy nisko i mówi po swojemu ze nisko. Jak pytam o obraz to mówi ze wysoko. Tak więc zaczaiła o co chodzi
  3. zabawa w turlanie się po dywanie. kładziesz się na dywanie i pokazujesz jak się turla, a potem dziecko, my lezałysmy obok siebie i obie się turlałysmy.
  4. kozłowanie piłką, oli słabo wychodzi, ale coś tam poodbija.
  5. Wrzucanie papierowych kulek do pudełka, najpierw z bliska a potem coraz dalej odsuwamy się.
  6. Zabawa w węża- usiadz z dzieciem na podłodze i pokaż mu jak porusza się wąż. Postaw krzesło i ślizgaj się wokół niego razem z maluchem. Zrób tunel z dwóch lub trzech krzesel ustawionych obok siebie i przykrytych kocem. przeslizgując się spiewaj piosenkę: pełza wąż, pełza wąż po zielonej trawie, pełza wąż, pełza wąż i sssssyyyyyczy ciekawie ssssssss!
  7. Bum- kładziesz sie na plecach i zginasz kolana. sadzasz dziecko na kolanach, ze stopami na twoim brzuchu, trzymasz je za rece dla bezpieczenstwa. wymieniasz co kupisz w sklepie a na koncu wyprostuj nogi tak aby dziecko opadło na dół i głośno powiedz bum. Oli to uwielbia. Ja trzymam nogi zgiete pod kątem prostym i sadzam oli na kolanach i trzymam ją pod paszki. Uwielbia opadać na mnie, jak prostuję nogi.
Zaraz jeszcze inne napisze, ale Oli wlasnie chce się bawić w bum.
Nie pisze wszystkiego dokładnie jak w książce, bo nie mam czasu.
a masz skaner? Może szybciej było by Ci ją zeskanować
w każdym razie dzięki za zabawy przydadzą się na pewno

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość
Kurczę, obawiam się odpieluchowania u nas, ciężko się zapowiada, Kuba nie sygnalizuje, że zrobił kupkę, o siku nie wspomnę, na nocnik patrzeć nawet nie chce , na razie kupuję majtki
ja zakupiłam dzisiaj i też się biorę za to sikanie mojego synka

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
Wojtusiu ja poproszę o jeszcze bo wszystko to mi jest znane.Znaczy się w to wszystko się bawimy, wszystko wykorzystujemy.
L jeszcze chodzi jak pies....raczkuje i pokazuje jak pieski robią siusiu...jak robi pies a jak suczka
My mamy suczkę, mama psa to podpatrzyła i udaje
spostrzegawcza dziewczynka