2011-04-04, 17:16
|
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mój mały szał ciał, czyli gubię boczki! :)
Dzień drugi
Ah, szlak by tą cholerną pogodę 
Za oknem szaro, deszczowo i wietrznie.
Nie zachęca mnie ta pogoda do zmagania się z figurką.
Bo co w tak smutny dzień robić?
Człowiekowi marzy się położyć do łóżeczka pod kocyk z kubkiem gorącej czekolady.
waniliowa-goraca-czekolada1.jpg
Mmm.. wiem wiem, wszystkim ślinka pociekła. Mi również..
Zainspirowana więc tym chłodem, a przy okazji dni w których chcę zadbać o siebie postanowiłam sporządzić sobie taki super napój. Oczywiście nie obciążający za bardzo mojego i tak nadzbyt rozciągniętego brzuszka.
Znalazłam więc przepis na rozgrzewający czekoladowy napój, który ponoć jest bardzo zdrowy. Hm.. no cóż z pewnością jest pyszny!
Przepis jest na 14 kubków:
(Ja dodałam wszystkiego o połowe mniej)
*2 kubki mleka w proszku
*2/3 kubka cukru ( ja dałam zaledwie szczypte- pycha)
*2/3 kubka niesłodzonego proszku kakaowego
* i wedlug autorki przepisy szczypta soli (co ominęłam)
Sposób sporządzenia:
Wymieszać wszystkie składniki i przesypać do szczelnie zamykanego pojemnika. Do kubka wsypać do 1/4 jego wysokości sporządzoną przez nas mieszankę i zalać gorącą wodą lub mlekiem i wymieszać.
Napój pychota i robi się bardzo szybko. Polecam!
Może teraz troszkę o wartości odżywczej czekolady
Przygotowany przez nas napój nie zawiera zbędnych dodatków, będąc jednocześnie bogatym źródłem minerałów, witamin i przeciwutleniających flawonoidów. Kubek takiej czekolady to bogate źródło pełnowartościowego białka (pokrywający 14% dziennego zapotrzebowania), wapnia (22% DZ), magnezu, fosforu, potasu, cynku, miedzi manganu i selenu oraz witaminy B2 (16% DZ), B12 (12% DZ) oraz witaminy A, B1 i kwasu pantotenowego.
Brzmi nieźle co? Sama nie zdawałam sobie z tego sprawy
Kubek czekolady to jedno z najlepszych źródeł procyjanidyn, a także katechin i epikatechin, mających dobroczynny wpływ na nasze serce i układ krążenia. Poza tym nasz napój czekoladowy bogaty jest w tryptofan, z którego powstaje serotonina, mająca działanie uspokajające i poprawiające nastrój. Działanie to wzmaga jeszcze magnez, ale mimo to nie należy pić czekolady tuż przed snem. A to dlatego, że kakao zawiera również teobrominę i niewielkie ilości kofeiny, mających działanie pobudzające.
Także nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. 
Dodatkowo na poprawę samopoczucia, sporządziłam sobie kąpiel ze zbawienną solą do kąpieli, która wyraźnie nadaję miękkości mojej skórze. Zanurzyłam się w gorącej wodzie z maseczką na buzi i włoskach o moim ukochanym kokosowym zapachu. Od razu cały stres odszedł w niepamięć.
Postanowiłam do całej mojej kuracji dodać kolejny wspomagacz.
Jest nim Krem firmy VICHY - LIPO METRIC.
Według producenta krem posiada podwójne działanie wyszczuplające.
Zobaczymy choć już podoba mi się jego konsystencja 
SLIM.jpg
Także, to narazie tyle. Później dopowiem co właśnie mam w planach..
Dziękuję wszystkim odwiedzającym
Czas edycji: 2011-04-04 o 18:22
|
|
|