2011-06-05, 15:44
|
#2186
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 3 258
|
Dot.: Mężatkowe pogaduszki :) Klub szczęśliwych mężatek
Cytat:
Napisane przez kasiaweronika
czym prędzej to czynie
dla dwoch osob :
1 srednia cukinia
2 srednie cebule
2 marchewka(kostka wg uznania)
1 pietruszka(kostaka wg uznania)
150 g pieczarka(wg uznania)
150 g wolowego do zmielenia
2 łyzki oliwa z oliwek
świeże ziola (oregano,tymianek,nac selera,)(wg uznania, moga byc tez suszone)
2-4 zabkow czosnku(wg uznania)
2-4 łyzki mleka
sól.pieprz, szcypta cukru (cuker łaczy smaki-potrawa jest wtedy bardziej aromatyczna)
sos pomidorowy najlepiej zrobiony samemu( ale moze byc tez ze sklepu byle byl czysty bez wkladów  )
swieza bazylia do dekoracji
WYKONIANIE (zaczynamy od sosu)
SOS skladniki w wypisanej kolejnosci co jakies 2-3 min na patelnie wrzycamy mieszajac by nie przywarło( moze być na teflonie bez oliwy  )
oliwa + marchewka( kostka) + cebula(piórka) + pieczarki (kostak,paski, polowki,cwiartki obojetnie - wg uznania) + zmiazdzony czosnek + sos pomidorowy+ przyprawy.Mieszamy by sie nei przypalilo. Nastepnie przesypujemy do naczynia gdzie ostatecznie bedziemy pyrkolić sos.
dalej
mieso mielimy ( moze być juz zmielone w skepie- choc ja nie polecam) wrzucamy na patelnie i podsmazamy przez okolo 10min. Nastepnie wrzucamy zioła jesli sa suszone. Swieze zioła wsypujemy dopiero jak połaczymy mieso z sosem.
Połaczone skladniki pyrkujemy( gotujemy ) przez okolo 10 min. Dodajemy mleko i cukier. zostawiamy na malym ogniu 2-3 min. i gotowe.
dalej
Cukienie przez cała dlugość kroimy na makaronowe paski (grubosc wg uznania)
w miedzyczasie gotujemy wode na cukinie( takie samo naczynie jak na makaron spaghetti). Mocno solimy( wg uznania) ale w mocno posolonej wodzie cukinia nabierze przepieknego glebokiego zielonego koloru( to samo tyczy sie szpinaku). Na wrzatek wrzucamy przygotowana w paski cukinie i blanszujemy ja przez okolo 3-5 min.
Na talerz prosto z wrzatku kladziemy odsaczaona na chochli cukinie , na srodek chochla sosu, swieza bazylia, posypujemy swieżo zmielonym pieprzem i smaczengo
sosu wyjdzie troszku wiecej niz dla dwoch osob, ja wtedy wykorzystuje go do zapiekanki makaronowej
Ps . wszystkie moje przepisy zostaly zmodyfikowane z przepisów orginalnych.
|
Dziękuję bardzo!!! Już widzę że będzie pyyycha, tak mam ochotę na spaghetti...mam nadzieję że cukinia choć trochę będzie przypominała makaron. Troszkę zmodyfikuję, no bo nie mogę oliwy ani cukru. Czasem robię "placki ziemniaczane" z cukinii i jak są dobrze przyprawione to faktycznie przypominają te prawdziwe zresztą same w sobie są smaczne. 
Cytat:
Napisane przez kasiaweronika
Ja w swoich przepisach robie duze zmiany  . i tak zamiast proszku uzywam sode oczysczona, zamiast cukru w ciastach wszelakich - nic .
Jak np robie biszkopt to cukier zastepuja mi jakies slodkie owoce np soczyste jablka
jak robie ciasto kruche to zamiast cala kostke margaryny/masla daje cwiartke a nadganiam zoltkami. Nie da sie niestety zastapic tej 30% smietanki, bo uzyjesz zleko to sie ciasto przypala. ale co tam , grunt ze juz tluszcze i cukier ograniczylam.
I powem wam ze zjadaja wszyscy ze smakiem te moje innowacyje pyszności 
|
Bardzo dobre nawyki.
__________________
wisienka na torcie 
|
|
|