Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Hiszpania Włochy i jeszcze raz Hiszpania czyli wypady 2010
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-06-05, 15:55   #2
nenowka152900
Zadomowienie

Dot.: Hiszpania Włochy i jeszcze raz Hiszpania czyli wypady 2010

niestety z przyczyn technicznych troszkę mi się popsuło zapraszam dalej!

Planowanie kolejnej podróży rozpoczęłam już w maju, a w lipcu miałam już zarezerwowane przeloty i część noclegów na drugą połowę września.
Poszukiwania tanich lotów do ciekawych miejsc zaowocowały lotem z Wrocławia do... Girony czyli miejscowości w Katalonii oddalonej ob BCN o 100km. i tak zbliżylam
się do realizacji kolejnego marzenia czyli zobaczenia wspanialej Barcelony. Przyleciałam do Girony popołudni i zajęłam się podróżą do miasta
(bo zazwyczaj lotniska leżą na obrzeżach). Po drodze spotkałam niezwykłą parę lekarzy z Polski. Stateczni państwo po 50 okazali się prawdziwymi
Globtrotterami! Zjechali prawie cały świat z plecakiem, odwiedzili asramy w Indiach, miasta Inków i Majów, oglądali kangury w ich naturalnym środowisku a teraz
postanowili spędzić 2 miesiące w Hiszpanii.
Girona okazała się malowniczym miastem z ogromną katedrą równie wysoką jak bazylika św Piotra w Rzymie! Dla kinomanów miasto oddaje do dyspozycji muzeum Filmu gdzie można
zapoznać się z historia maszyn filmowych, zobaczyć dawne plakaty filmowe a dzięki lustrom i odpowiedniemu oświetleniu - zrobi ładne zdjęcia. Żelaznym punktem zwiedzania są mury okalające miasto. Można z nich podziwiać wspaniale widoki. Najwyższym punktem jest wieża Gironella którą widać z każdego punktu miasta. '

Tutaj nie miałam zarezerwowanego noclegu ale zawsze wybieram się z adresami kilku hoteli które wyszukałam w internecie i na miejscu oceniam czy mam ochotę spać tutaj czy tutaj. Metoda ta ma swoje dobre i złe strony.
Dobre bo nie zaskoczy nas stan naszego noclegu, złe bo istnieje ryzyko, że w mieście będzie odbywał sie... np zjazd biologów! Niestety wszystkie tanie i fajne hotele były zajęte.
Ale koniec języka za przewodnika i jeszcze przed ciemna nocą znalazłam łóżko w Pensionie. Pension to coś pomiędzy hotelem a hotelem. Zarówno cenowo jak i jakościowo.

Kolejnego dnia rano ruszyłam na podbój pociągiem na Miasta Marzeń
w Barcelonie, ze wzgledu na ceny noclegow zdecydowalam sie na nocleg w hostelu. Sala 12 osobowa, mieszana ale za to zaraz przy stacjii metra oraz pociągu no i w miarę blisko do centrum!
I po raz kolejny moj plan nie uwzględnił nie zapowiedzianych zdarzeń W mieście odbywało się święto patronki miasta, hucznie (dosłownie z hukiem) obchodzone. Liczne koncerty, wystepy
i parady zdecydowanie podniosły walory turystyczne. Jednak natłok turystów szczególnie w strategicznych punktach miasta jak Las Ramblas czy okolice Sagrady Familii był nie do zniesienia!

Barcelona La Merce - święto dobywa się na część Mare de Deu de la Merce, przez ok 5 dni pod koniec września. Festiwal, który oficjalnie po raz pierwszy odbył się w 1902 roku przyjął formę pożegnania z latem. Jak dla mnie największą atrakcją jest Correfoc - biegi ognia. Zazwyczaj wzdłuż i wokół Via Laietana.
Zmierzając tam ze zdziwieniem oglądałam ludzi którzy szli ubrani w kapelusze, mieli okulary słoneczne oraz długie bluzy. Jak się okazało - mieli racje! W przemarszu róznych figór oraz tzw diabłów ognia nie brakowało. Stwory z papier mache bryzgały iskrami we wszystkie strony! Huk petard, będny oraz zimne ( i gorące ) ognie zafascynowały mnie aż nie poczułam na glowie nagłego gorąca! okazało się, że jedna z tych pięknych iskierek spadła mi na włosy które momentalnie się spaliły i poparzyły skórę głowy. Dobrze ze tylko kawałek 2x2 cm. Bliznę mam do tej pory.

Z mniej oczywistych atrakcji Barcelony polecam Wam park Guelle - jest darmowy! Oraz
  • Magiczna fontanna pokaz chyba płatny, nie wiem nie byłam)
  • Zamek Montjuic
  • Kościół Najświętszego Serca na Tibidabo
  • Kościół Santa Maria del Mar
  • Kościół Santa Maria del Pi
  • Bazylika La Merce
  • Park de la Ciutadella
  • Barcelońska plaża
  • Właściwie wszystkie muzea należące do państwa hiszpańskiego lub władz miasta Barcelona są dostępne za darmo w pierwszą niedzielę miesiąca, a czasem też w inne dni
  • Muzeum sztuki współczesnej Metronom
  • Muzeum na pokładzie zabytkowego szkunera Santa Eulàlia
  • Centre d'Art Santa Monica
  • Fundació Foto Colectania
  • Fundació Fran Daurel
  • Fundació Joan Brossa
  • Muzeum de Carrossess Funebres
  • Palau de La Virreina
  • Palau Robert

Dla pasjonatów piłki oczywiście stadion ( lub nawet mecz) Barcelony oraz nowy Espanolu.

Następny odcinek - Wenecja!

ps zdjecia dodane beda jutro