Hiszpania W³ochy i jeszcze raz Hiszpania czyli wypady 2010 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zamkniête > Fora sponsorowane > Moje wakacyjne przygody

Notka

Moje wakacyjne przygody Konkurs z nagrodami! Chcemy aby¶cie troszkê powspomina³y i opisa³y swoje najlepsze w ¿yciu wakacje, albo najciekawsz±, naj¶mieszniejsz± przygodê wakacyjn±. Mile widziana oprawa zdjêciowa lub graficzna ;)

Narzêdzia
Stary 2011-06-03, 15:55   #1
nenowka152900
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 389

Hiszpania W³ochy i jeszcze raz Hiszpania czyli wypady 2010

Od zawsze marzy³am o wyje¼dzie do Hiszpanii! Popularna w ostatnim czasie destynacja (profesjonalnie brzmi,prawda? ) przyci±ga³a mnie i kusi³a. Jednak moje wyobra¿enia o zaporowych, dla studenckiego bud¿etu, cenach zniechêca³y mnie do realizacji marzeñ. Jednak w marcu zesz³ego roku pojawi³ siê dodatkowy argument aby odwiedziæ pó³wysep Iberyjski - dru¿yna koszykówki kobiet której kibicuje awansowa³a do elitarnego F4! Czyli w skrócie by³a w czwórce najlepszych zespo³ów europy które w Walencji mia³y rozegraæ spotkania o prym w Europie! Tego zbiegu okoliczno¶ci nie mog³am przegapiæ!

Niestety mój T¿ ze wzglêdu na studia nie móg³ pojechaæ ze mn±, natomiast znajomi ze wzglêdów finansowych nie mogli sobie pozwoliæ na ten wyjazd. Zdecydowa³am siê wyruszyæ sama, na dodatek po raz pierwszy zwyk³ym lotem (nie czarterem) Do odwa¿nych ¶wiat nale¿y!

Po komplikacjach z kupnem biletu (ryanair!) oraz zarezerwowaniu noclegów przez hostelworld.com odlicza³am dni do realizacji marzeñ ! I tak z mojego rodzinnego miasta wyfrunê³am do Alicante!

---------- Dopisano o 16:55 ---------- Poprzedni post napisano o 16:55 ----------

Na pocz±tek okolice lotniska w Alicante. Z którego autobusem udajê siê ju¿ prosto do Walencji. Ju¿ w samolocie pozna³am kilka fajnych osób które udaj± siê tam gdzie ja i w tym samym celu co ja. Hostel - mimo obaw okazuje siê sympatycznym i kolorowym miejscem i nawet sala 10 osobowa nie jest straszna !

Co do hosteli - s± alternatyw± dla hoteli. Cena, szczególnie w du¿ych miastach jest znacznie ni¿sza. Jednak trzeba siê liczyæ z tym, ¿e nocleg ograniczy siê do szafki na klucz, materaca na ³ó¿ku oraz wspólnej toalety. Polecam ten sposób jednak wszystkim. Miêdzynarodowe towarzystwo zapewni mam ¶wietna zabawê.

Ten niesamowity kompleks budynków, który widaæ na zdjêciach tp Ciudad de las Artes y las Ciencias, czyli po polsku Miasteczko Sztuki i Nauki, zakasuje swoj± nowoczesno¶ci± i oryginalno¶ci±. Zobaczcie sami.
Za³±czone zdjêcia
Rodzaj pliku: jpg Walencja 068.jpg (103,7 KB, 11 za³adowañ)
Rodzaj pliku: jpg Walencja 082.jpg (61,1 KB, 5 za³adowañ)
Rodzaj pliku: jpg Walencja 085.jpg (182,1 KB, 1 za³adowañ)
Rodzaj pliku: jpg Walencja 103.jpg (140,7 KB, 4 za³adowañ)
Rodzaj pliku: jpg Walencja 133.jpg (214,1 KB, 5 za³adowañ)
Rodzaj pliku: jpg Walencja2 086.jpg (63,1 KB, 2 za³adowañ)
Rodzaj pliku: jpg Walencja2 169.jpg (134,4 KB, 2 za³adowañ)
Rodzaj pliku: jpg Walencja2 297.jpg (97,5 KB, 0 za³adowañ)
Rodzaj pliku: jpg Walencja2 360.jpg (102,9 KB, 3 za³adowañ)
Rodzaj pliku: jpg Walencja2 305.jpg (90,2 KB, 3 za³adowañ)

Edytowane przez nenowka152900
Czas edycji: 2011-06-06 o 13:31
nenowka152900 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-05, 15:55   #2
nenowka152900
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 389
Dot.: Hiszpania W³ochy i jeszcze raz Hiszpania czyli wypady 2010

niestety z przyczyn technicznych troszkê mi siê popsu³o zapraszam dalej!

Planowanie kolejnej podró¿y rozpoczê³am ju¿ w maju, a w lipcu mia³am ju¿ zarezerwowane przeloty i czê¶æ noclegów na drug± po³owê wrze¶nia.
Poszukiwania tanich lotów do ciekawych miejsc zaowocowa³y lotem z Wroc³awia do... Girony czyli miejscowo¶ci w Katalonii oddalonej ob BCN o 100km. i tak zbli¿ylam
siê do realizacji kolejnego marzenia czyli zobaczenia wspanialej Barcelony. Przylecia³am do Girony popo³udni i zajê³am siê podró¿± do miasta
(bo zazwyczaj lotniska le¿± na obrze¿ach). Po drodze spotka³am niezwyk³± parê lekarzy z Polski. Stateczni pañstwo po 50 okazali siê prawdziwymi
Globtrotterami! Zjechali prawie ca³y ¶wiat z plecakiem, odwiedzili asramy w Indiach, miasta Inków i Majów, ogl±dali kangury w ich naturalnym ¶rodowisku a teraz
postanowili spêdziæ 2 miesi±ce w Hiszpanii.
Girona okaza³a siê malowniczym miastem z ogromn± katedr± równie wysok± jak bazylika ¶w Piotra w Rzymie! Dla kinomanów miasto oddaje do dyspozycji muzeum Filmu gdzie mo¿na
zapoznaæ siê z historia maszyn filmowych, zobaczyæ dawne plakaty filmowe a dziêki lustrom i odpowiedniemu o¶wietleniu - zrobi ³adne zdjêcia. ¯elaznym punktem zwiedzania s± mury okalaj±ce miasto. Mo¿na z nich podziwiaæ wspaniale widoki. Najwy¿szym punktem jest wie¿a Gironella któr± widaæ z ka¿dego punktu miasta. '

Tutaj nie mia³am zarezerwowanego noclegu ale zawsze wybieram siê z adresami kilku hoteli które wyszuka³am w internecie i na miejscu oceniam czy mam ochotê spaæ tutaj czy tutaj. Metoda ta ma swoje dobre i z³e strony.
Dobre bo nie zaskoczy nas stan naszego noclegu, z³e bo istnieje ryzyko, ¿e w mie¶cie bêdzie odbywa³ sie... np zjazd biologów! Niestety wszystkie tanie i fajne hotele by³y zajête.
Ale koniec jêzyka za przewodnika i jeszcze przed ciemna noc± znalaz³am ³ó¿ko w Pensionie. Pension to co¶ pomiêdzy hotelem a hotelem. Zarówno cenowo jak i jako¶ciowo.

Kolejnego dnia rano ruszy³am na podbój poci±giem na Miasta Marzeñ
w Barcelonie, ze wzgledu na ceny noclegow zdecydowalam sie na nocleg w hostelu. Sala 12 osobowa, mieszana ale za to zaraz przy stacjii metra oraz poci±gu no i w miarê blisko do centrum!
I po raz kolejny moj plan nie uwzglêdni³ nie zapowiedzianych zdarzeñ W mie¶cie odbywa³o siê ¶wiêto patronki miasta, hucznie (dos³ownie z hukiem) obchodzone. Liczne koncerty, wystepy
i parady zdecydowanie podnios³y walory turystyczne. Jednak nat³ok turystów szczególnie w strategicznych punktach miasta jak Las Ramblas czy okolice Sagrady Familii by³ nie do zniesienia!

Barcelona La Merce - ¶wiêto dobywa siê na czê¶æ Mare de Deu de la Merce, przez ok 5 dni pod koniec wrze¶nia. Festiwal, który oficjalnie po raz pierwszy odby³ siê w 1902 roku przyj±³ formê po¿egnania z latem. Jak dla mnie najwiêksz± atrakcj± jest Correfoc - biegi ognia. Zazwyczaj wzd³u¿ i wokó³ Via Laietana.
Zmierzaj±c tam ze zdziwieniem ogl±da³am ludzi którzy szli ubrani w kapelusze, mieli okulary s³oneczne oraz d³ugie bluzy. Jak siê okaza³o - mieli racje! W przemarszu róznych figór oraz tzw diab³ów ognia nie brakowa³o. Stwory z papier mache bryzga³y iskrami we wszystkie strony! Huk petard, bêdny oraz zimne ( i gor±ce ) ognie zafascynowa³y mnie a¿ nie poczu³am na glowie nag³ego gor±ca! okaza³o siê, ¿e jedna z tych piêknych iskierek spad³a mi na w³osy które momentalnie siê spali³y i poparzy³y skórê g³owy. Dobrze ze tylko kawa³ek 2x2 cm. Bliznê mam do tej pory.

Z mniej oczywistych atrakcji Barcelony polecam Wam park Guelle - jest darmowy! Oraz
  • Magiczna fontanna pokaz chyba p³atny, nie wiem nie by³am)
  • Zamek Montjuic
  • Ko¶ció³ Naj¶wiêtszego Serca na Tibidabo
  • Ko¶ció³ Santa Maria del Mar
  • Ko¶ció³ Santa Maria del Pi
  • Bazylika La Merce
  • Park de la Ciutadella
  • Barceloñska pla¿a
  • W³a¶ciwie wszystkie muzea nale¿±ce do pañstwa hiszpañskiego lub w³adz miasta Barcelona s± dostêpne za darmo w pierwsz± niedzielê miesi±ca, a czasem te¿ w inne dni
  • Muzeum sztuki wspó³czesnej Metronom
  • Muzeum na pok³adzie zabytkowego szkunera Santa Eulàlia
  • Centre d'Art Santa Monica
  • Fundació Foto Colectania
  • Fundació Fran Daurel
  • Fundació Joan Brossa
  • Muzeum de Carrossess Funebres
  • Palau de La Virreina
  • Palau Robert

Dla pasjonatów pi³ki oczywi¶cie stadion ( lub nawet mecz) Barcelony oraz nowy Espanolu.

Nastêpny odcinek - Wenecja!

ps zdjecia dodane beda jutro
Stary 2011-06-05, 18:36   #3
Paulaaax33
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 78

te¿ marze o Hiszpanii.. ; )
zostawiam 5, zapraszam do mnie.

` musisz graæ sam nawet gdy urwie siê hejna³, w¶ród alei gwiazd, wci±¿ omijaæ ¶cierwa ..
Paulaaax33 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-05, 18:41   #4
milena22x
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 281
Smile Dot.: Hiszpania W³ochy i jeszcze raz Hiszpania czyli wypady 2010

Pozazdro¶ciæ tego wyjazdu do Hiszpanii nigdy nie by³am, a moim wielkim marzeniem jest odwiedziæ to miejsce Watek ciekawie siê zapowiada, tak¿e ode mnie 5 pozdrawiam i zajrzê jeszcze na pewno

Witaj górska przygodo!

milena22x jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-09, 16:44   #5
anusia2929
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 42

Patrzê na te zdjêcia i tak sobie my¶lê, czy nie czas w³a¶nie do Hiszpanii jechaæ. Nie by³am. A co¶ ci±gnie coraz bardziej
anusia2929 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-12, 08:29   #6
zglowawchmurach
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 221
GG do zglowawchmurach

mmm, by³am w Barcelonie dwa razy i jeszcze mi ma³o. zakocha³am siê w niej. ^^ na to lato wybra³am ju¿ Grecjê, ale za rok chyba znów Hiszpania. tylko niekoniecznie nadmorskie miejscowo¶ci. zastanawiam siê nad Andaluzj±.

Wierzê w marzeñ zieleñ ponad nieba b³êkit!

zglowawchmurach jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-06-15, 11:51   #7
Onnaa88
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 6 200

Cudne zdjêcia
Onnaa88 jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Nowe w±tki na forum Moje wakacyjne przygody

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:14.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.