Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Nasze zbiory kosmetyczne - pielęgnacja naturalna, ekologiczna
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-06-09, 12:43   #2169
vea7
Zakorzenienie

Dot.: Nasze zbiory kosmetyczne - pielęgnacja naturalna, ekologiczna

Cytat:
Napisane przez Sicilia Pokaż wiadomość

Jaki ładny zbiorek Jak stosujesz olejki eteryczne? Jak pachnie olej z nasion czarnej porzeczki i makadamia, i jak je stosujesz?
Do czego to doszło - opakowanie po pudrze Clarins to obciach
Zbiorek malutki w porównaniu z Waszymi, ale praktycznie zaspokaja moje wszystkie potrzeby Kolorówka niestety "tradycyjnie" zła, czyli nienaturalna.

Olej makadamia pachnie orzechowo - dla mnie to bardzo przyjemny zapach - taka kwintesencja orzechowości... lekko uprażonej Olej porzeczkowy pachnie...hmm.. lekko owocowo, trochę słodko, dla mnie lekko mdląco - nie lubię go przez to dłużej mieć na twarzy, ale bardzo często do maseczek dodaję. Dużo lepiej pachnie jeżynowy - też owocowo, ale już nie mdło

Oj, olejki jak się da, na każdy możliwy sposób
Do twarzy - do maseczek dodaję cedrowy, pichtowy lub drzewko herbaciane (dwa ostatnie również solo na "niespodzianki")

Do ciała - lawendowy dodaję do wody z solą, w której moczę stópki, a potem do masła Shea (które śmierdzi niestety i mam smarowidło do stóp. Do kąpieli robię różne mieszanki - po kilka kropel - jak znajdę to wrzucę linka do strony, gdzie są podane świetne mieszanki olejków na różne "przypadłości". Dodaję odrobinę do oleju kokosowego (niestety mój nie pachnie) i używam do smarowania siebie , a także Kolegi Małżonka , kiedy mu masaż robię (paskuda nie chce się nauczyć i niestety jest to przyjemność jednostronna... ale w sumie on robi śniadania

Do domu - po rozcieńczeniu dodaję do kominków zapachowych i aromaterapia stosowana. Kiedyś dodoawałam też do wody, którą skrapiałam pościel przed prasowaniem i rzeczywiście pachniała potem pięknie, ale ostatnio mi się nie chce... oddaje do magla

No... ten Clarins.. no... bo on taki nienaturalny jest
Cytat:
Napisane przez anula_ga Pokaż wiadomość
Jak słowo daję!!! Ja ją miałam!!! na 100%.
Kurcze, ciekawe czy jeszcze jest - w weekend przekopię biblioteczki w domu
Ja też miałam... dostałam od starszej koleżanki i przekazałam uroczyście młodszej kuzynce po osiągnięciu wieku dorosłego (czytaj po 18-tych urodzinach

Edit:
Znalazłam stronę z przepisami "olejkowymi" http://www.aromaweb.com/recipes/default.asp po angielsku co prawda, ale nazwy poszczególnych łatwo przetłumaczyć

WYMIENIĘ

2012... liczenie poszło w koperczaki

Edytowane przez vea7
Czas edycji: 2011-06-09 o 12:56
vea7 jest offline Zgłoś do moderatora