2011-11-13, 20:57
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Dzieci nasze już siadają i zupeczki zajadają, III-IV.2011
Cytat:
Napisane przez tajka88
dodalam dwie fotki do albumu(ja to tylko z aparatem za mala latam:P) jedna jak stoi trzymajac sie jedna raczka 
|
jak zwykle cudna 
Cytat:
Napisane przez madalena83
że muszą być dobrze przygotowane - bardziej miękkie niż twarde, bo są to dwa najbardziej zdradliwe jedzonka - łatwo się zakrztusić. Wprawdzie bardziej surowym niż uparowanym czy ugotowanym. Ale tak jak mówię - jest to kwestia przygotowania.
Ja na pierwszy raz to bym proponowała kalafior lub brokuł - łatwo za "nóżkę" złapać, a reszta jest pakowana do buzi  A że jest to miękkie o wiele mniejsze ryzyko.
I zobaczysz jak sobie radzi - jak będzie oki to daj gotowaną marchewkę.
I jakby zaczęła się krztusić - w sensie kaszleć - to obserwować, ale na spokojnie - bo to najczęściej znaczy, że za głęboko sobie włożyła, ale odkrztusza i językiem przepycha z powrotem bliżej dziąsełek 
|
w końcu marchewki nie dostała
dałam jej odrobinę ziemniaczka
ładnie włożyła do buzi i zaczęła mielić
nie wiem na ile "rozgryzła" ale połknęła
troszkę się zakrztusiła jakby ale poradziła sobie sama
odrobinę miała podczas jedzenia odruch wymiotny czy to tak ma być 
Cytat:
Napisane przez Harrods
Marchewka musi być dosyć miękka, ale nie rozgotowana. Dziecko musi móc ją trzymać w dłoni, żeby się od razu nie rozpadła. A do do kawałków, to muszą być na tyle długie, żeby dziecku zajęło całą dłoń i drugie tyle musi wystawać poza nią.
|
Cytat:
Napisane przez prunelle
marchewkę robię na parze, bo więcej witamin zostaje i ja nie kroiłam, ale miałam taką dość drobną marchewkę, nie grubą, akurat, żeby mały złapał w rączkę - i zajadał!  Lepiej niech nie będzie za miękka, bo rozgniecie rączką, zanim podniesie do buzi, taka na pół twardo
|
dzięki za odpowiedzi 
ja już uciekam spać
jutro wybieram się z Małą do pracy na szkolenie i trzeba się będzie spiąć rano żeby zdążyć
miłego wieczoru
Edytowane przez kwartalinka
Czas edycji: 2011-11-13 o 20:58
|
|
|