2011-11-19, 21:03
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Cytat:
Napisane przez BajaderkowaBaba
A powiedz mi, czy wasza organizacja też daje pomoc materialną, czy tworzy warunki, aby zmienili swój status?
Bo tak naprawdę nadmierną opiekuńczością nigdy nie zmienimy tych schematów, ludzie nadal będą bezmyślni (a jak widać dużo ich) i do tego nie zaczną ponosić odpowiedzialność za własne wybory.
|
My nie dajemy żadnych rzeczy materialnych. Zajmujemy się maksymalizacją dochodu (w tym zasiłków), pomoca w likwidacji czy spłaty dlugów, zapobieganiem eksmisji, wizytami w sądach (w związku z eksmisją) itd.itd.
Z drugiej strony kiedy istnieje potrzeba pomocy materialnej; zwracamy się wówczas do innych organizacji, które mogą w tej kwestii pomóc.
Celem jest oczywiście to by ludzie przejęli kontrolę nad swoim zyciem.
I czasem się udaje. osoby niezaradne zyciowo, w stanie kryzysu wychodza z niego i normalnie funkcjonują w społeczenstwie.
Oczywiście sa równiez osoby, które prawdopodobnie nigdy nie będa funkcjonować samodzielnie i zawsze będą wymagać pomocy.
Cytat:
Napisane przez TmargoT
dlaczego?
trzeba było poogladac program E DRZYZGI o antykoncepcji.w życiu nie pomyslałabym,jakie kobiety moga być zacofane.
|
Cytat:
Napisane przez Dagunia
Mylisz się. Według mnie w niektórych przypadkach to jest JEDYNE czego tak naprawdę potrzebują dla swojego dobra. Wiadomo, że do gina po tabletki nie pójdzie, bo nie będzie miała za co kupić, a może jeszcze pochodzi z rodziny tych dla których "dzieci to dar od Boga, więc róbmy ile się da" więc już całkiem pozamiatane.
Dlatego zdecydowanie jestem za DARMOWĄ antykoncepcją.
|
Po pierwsze od kiedy to, ze masz inne zdanie, oznacza, że twoje zdanie jest słuszne?
Po drugie wbrew powszechnym poglądom ludzie tworzący rodziny wielodzietne nie są bezmyslnie bzykajacymi sie zwierzetami.
Po trzecie antykoncepcja darmowa nic nie pomoze jeśli inne czynnki takie jak brak edukacji, świadomości czy niskie poczucie własnej wartości.
Cytat:
Napisane przez FreakChic
Ich wyborem?? Chyba żartujesz. Oni nie wybierają świadomie dzieci, tylko uprawiają seks bez zabezpieczenia,a dzieci potem się "same" robią.
Czy ci ludzie w ogóle myślą, jak wychowają te dzieci? Że ich dzieci będą głodne?
|
A czyim? uważasz, ze biedny czy głupszy nie powinien mieć prawa wyboru?
Skąd wiesz, ze nie mają świadomości tego co robią?
Cytat:
Napisane przez MarudexuS
Hmmm ...
W jaki sposób SzP może pomóc wyjsć na prostą takim rodzinom? Dostaną parę kilo mąki, jakieś ciuchy, książki czy zabawki dla dzieci i co, i nagle im się zamarzy pójść do pracy i założyć spiralę?
Chyba, że oprócz tej pomocy materialnej SzP organizuje coś jeszcze?
Wyjaśnij mi to proszę ...
|
titina już odpisała.
Poza tym jedzenie na święta to sprawa wazna.
W biedzie łatwo się załamac, popaść w depresję czy załamanie.
Pusta lodówka czasami się do tego dokłada.
Margot Drzyzga nie jest dla mnie autorytetem. jej program to zwykły talk show, w którym manipulujesię informacją, widownią i uczestnikami.
Co komu do cudzej antykoncepcji?
Na siłę spirale zakaldac? Bo komuś sie wydaje, ze ma monopol na rację?
|
|
|