Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 30 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-19, 15:11   #871
TmargoT
Zakorzenienie

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
T

Tekst o fundowaniu spiralki sa nie na miejscu.
dlaczego?
trzeba było poogladac program E DRZYZGI o antykoncepcji.w życiu nie pomyslałabym,jakie kobiety moga być zacofane.
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 15:11   #872
Dagunia
Komplikatorka

Cytat:
Tu nie ma co rozumieć.
Ludzie są różni. W wielu sytuacjach nei zastanawiają się nad takimi sprawami jak wydatki, a dzieci maja z różnych powodów;bo dzieci trzeba mieć, bo chca mieć kogoś do kochania, by ktoś je kochał, bo taka jest natura.

Ich wyborem jest mieć dzieci, a naszym wyborem jest to czy im pomóc czy nie.

Tekst o fundowaniu spiralki sa nie na miejscu.

Pracuję w organizacji charytatywnej i większości osób jest trudno przelamać schemty, w których żyją. Ludziom, których rodzice całe zycie bimbają na zasiłkach cięzko zrozumieć wartość pracy.
My pokazujemy, dajemy różne opcje, poamagamy wyjść z kryzysu.
Reszta nalezy do nich.
Jeśli dobrze skorzystają z pomocy mogą wyjśc na prostą.
Jeśli nie sa gotowi na pomoc i konsekwencje z nią związane nic im nie pomoże, a sytuacja się ciągnie.
Mylisz się. Według mnie w niektórych przypadkach to jest JEDYNE czego tak naprawdę potrzebują dla swojego dobra. Wiadomo, że do gina po tabletki nie pójdzie, bo nie będzie miała za co kupić, a może jeszcze pochodzi z rodziny tych dla których "dzieci to dar od Boga, więc róbmy ile się da" więc już całkiem pozamiatane.
Dlatego zdecydowanie jestem za DARMOWĄ antykoncepcją.
Stary 2011-11-19, 15:18   #873
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Tu nie ma co rozumieć.
Ludzie są różni. W wielu sytuacjach nei zastanawiają się nad takimi sprawami jak wydatki, a dzieci maja z różnych powodów;bo dzieci trzeba mieć, bo chca mieć kogoś do kochania, by ktoś je kochał, bo taka jest natura.

Ich wyborem jest mieć dzieci, a naszym wyborem jest to czy im pomóc czy nie.
Ich wyborem?? Chyba żartujesz. Oni nie wybierają świadomie dzieci, tylko uprawiają seks bez zabezpieczenia,a dzieci potem się "same" robią.
Czy ci ludzie w ogóle myślą, jak wychowają te dzieci? Że ich dzieci będą głodne?
201801022117 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 15:21   #874
BajaderkowaBaba
Zakorzenienie

GG do BajaderkowaBaba

Cytat:
Napisane przez FreakChic Pokaż wiadomość
Ich wyborem?? Chyba żartujesz. Oni nie wybierają świadomie dzieci, tylko uprawiają seks bez zabezpieczenia,a dzieci potem się "same" robią.
Czy ci ludzie w ogóle myślą, jak wychowają te dzieci? Że ich dzieci będą głodne?
zgadzam się! Poza tym... jeśli ich wybór jest szkodliwy dla dzieci, to co z nimi? Dom dziecka? Faktycznie... lepiej przemilczeć czyjąś głupotę??
BajaderkowaBaba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 16:24   #875
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Jeśli dobrze skorzystają z pomocy mogą wyjśc na prostą.
.
Hmmm ...
W jaki sposób SzP może pomóc wyjsć na prostą takim rodzinom? Dostaną parę kilo mąki, jakieś ciuchy, książki czy zabawki dla dzieci i co, i nagle im się zamarzy pójść do pracy i założyć spiralę?

Chyba, że oprócz tej pomocy materialnej SzP organizuje coś jeszcze?
Wyjaśnij mi to proszę ...
Stary 2011-11-19, 17:05   #876
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Skąd ty to możesz wiedzieć? Znasz ich wszystkich?

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Hmmm ...
W jaki sposób SzP może pomóc wyjsć na prostą takim rodzinom? Dostaną parę kilo mąki, jakieś ciuchy, książki czy zabawki dla dzieci i co, i nagle im się zamarzy pójść do pracy i założyć spiralę?

Oczywiście że organizuje. Przez cały rok te dzieci z wielodzietnych rodzin mają darmowe korepetycje i pomoc w nauce tzw. akademia przyszłości. Dzieci też często w paczkach otrzymują przybory szkolne itp. Paczki są głownie w takich rodzinach skierowane do dzieci.
http://www.akademiaprzyszlosci.org.pl/

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

Edytowane przez titina
Czas edycji: 2011-11-19 o 17:13
titina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 17:37   #877
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez titina Pokaż wiadomość
Skąd ty to możesz wiedzieć? Znasz ich wszystkich?

Znam sporo takich osób. Nie wszystkich, ale wielu. I mogę powiedzeć, że są biedne osoby, które widzą sytuację, i potrafią zaprzestać na jednym dziecku. Przyklad z drugiej strony: 18letni chłopak, bez matury. Jego rodzice bardzo ciężko chorzy, w domu bieda. Chłopak robi dziewczynie dziecko, wprowadzają się do jego rodziców, i są szczęśliwi, że dziewczyna jest w ciąży. Uważasz to za odpowiedzialne? Że to bylo świadome? Czyli co, świadomie urządzili dziecko taki los, mieszkanie w biedzie, bez podstawowych środków do życia? To gratuluję. Mogę tutaj podać jeszcze kilka przykładów takiej świadomości, gdzie bieda piszczy, tatusiowi nie chce się pracować, mamusia to biedna myszka, ale dzieci muszą być.

Poza tym, wybacz, ale ja nie zrozumiem nigdy, jak nie mając perspektyw na lepszy zarobek, lepszą pracę, nie zastanawiając się nad tym, jak będzie dalej wyglądalo życie, można robić sobie dzieci. Tobie tych dzieci nie szkoda? Przecież one cierpią za głupotę rodziców, bo ich rodzice "chcieli, żeby ktoś ich kochał, chcieli mieć kogoś do kochania", i nie zastanawiali się, czy finansowo podołają.
Stary 2011-11-19, 17:44   #878
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Znam sporo takich osób. Nie wszystkich, ale wielu. I mogę powiedzeć, że są biedne osoby, które widzą sytuację, i potrafią zaprzestać na jednym dziecku. Przyklad z drugiej strony: 18letni chłopak, bez matury. Jego rodzice bardzo ciężko chorzy, w domu bieda. Chłopak robi dziewczynie dziecko, wprowadzają się do jego rodziców, i są szczęśliwi, że dziewczyna jest w ciąży. Uważasz to za odpowiedzialne? Że to bylo świadome? Czyli co, świadomie urządzili dziecko taki los, mieszkanie w biedzie, bez podstawowych środków do życia? To gratuluję. Mogę tutaj podać jeszcze kilka przykładów takiej świadomości, gdzie bieda piszczy, tatusiowi nie chce się pracować, mamusia to biedna myszka, ale dzieci muszą być.

Poza tym, wybacz, ale ja nie zrozumiem nigdy, jak nie mając perspektyw na lepszy zarobek, lepszą pracę, nie zastanawiając się nad tym, jak będzie dalej wyglądalo życie, można robić sobie dzieci. Tobie tych dzieci nie szkoda? Przecież one cierpią za głupotę rodziców, bo ich rodzice "chcieli, żeby ktoś ich kochał, chcieli mieć kogoś do kochania", i nie zastanawiali się, czy finansowo podołają.
Ok, znasz kilka przykładów ale to nie znaczy że wszystkie wielodzietne rodziny nie są takie z wyboru.

Co do pogrubinego - tak szkoda mi tych dzieci, dlatego pomagałam w szlachetnej paczce

Stary 2011-11-19, 17:57   #879
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Ok, znasz kilka przykładów ale to nie znaczy że wszystkie wielodzietne rodziny nie są takie z wyboru.

Co do pogrubinego - tak szkoda mi tych dzieci, dlatego pomagałam w szlachetnej paczce

I czasami (nie zawsze) niezbyt przemyślana pomoc przyczynia się do przedłużenia trudnej sytuacji (jak nie pogorszenia), bo rodzice tych dzieci są przekonani, że skoro dostaną pomoc, dzieci z głodu nie umierają to można tak robić dalej... bo zawsze komuś się zrobi szkoda dzieci.

Nie uważacie że to jest najgorszego rodzaju szantaż innych? Popatrz, nie chcesz dać biednym dzieciom na święta...

Edytowane przez mikia20
Czas edycji: 2011-11-19 o 18:00
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 18:08   #880
201801022117
Konto usunięte

Cytat:

No właśnie- one nie są takie ze świadomego wyboru, ale z przypadku w sumie, i nieodpowiedzialności. Są oczywiście przypadki, gdzie rodzina wielodzietna nagle np. traci rodzica, czy następuje inny wypadek losowy, i ta rodzina już nie może sobie poradzić, ale ile takich przypadków jest? Większość takich rodzin jest w takiej sytuacji na własne życzenie.

Ja nie mówię, żeby im całkiem nie pomagać, ale byłabym raczej za tym, aby im doradzić, pomóc w dokształceniu, np. zajmować się jakimiś mniejszymi dziećmi, podczas gdy rodzice są w szkole czy pracy, choćby za jakąś symboliczną kwotę. Żeby sami coś osiągnęli, coś sobie kupili, żeby nauczyli się zarządzać pieniędzmi.
Stary 2011-11-19, 18:21   #881
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie- one nie są takie ze świadomego wyboru, ale z przypadku w sumie, i nieodpowiedzialności. Są oczywiście przypadki, gdzie rodzina wielodzietna nagle np. traci rodzica, czy następuje inny wypadek losowy, i ta rodzina już nie może sobie poradzić, ale ile takich przypadków jest? Większość takich rodzin jest w takiej sytuacji na własne życzenie.

Ja nie mówię, żeby im całkiem nie pomagać, ale byłabym raczej za tym, aby im doradzić, pomóc w dokształceniu, np. zajmować się jakimiś mniejszymi dziećmi, podczas gdy rodzice są w szkole czy pracy, choćby za jakąś symboliczną kwotę. Żeby sami coś osiągnęli, coś sobie kupili, żeby nauczyli się zarządzać pieniędzmi.
to się nazywa dac wędkę.pomagać tak,aby dawać wiarę na lepsze jutro,a nie uczyć życia na cudzy garnuszek.

nie wierzę w dobre sytuowanie rodzin wielodzietnych,one na start sa skazane na ubustwo.matka nie może pracować,a ojciec sam nie zarobi na taką gromadkę.polska nie jest krajem przychylnym dzieciom.
dzieci to nie pryszcze,nie biorę się z nikąd ,dlatego tak ważne jest uświadamiania i darmowa antykoncepcja.
Stary 2011-11-19, 18:28   #882
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
to się nazywa dac wędkę.pomagać tak,aby dawać wiarę na lepsze jutro,a nie uczyć życia na cudzy garnuszek.

nie wierzę w dobre sytuowanie rodzin wielodzietnych,one na start sa skazane na ubustwo.matka nie może pracować,a ojciec sam nie zarobi na taką gromadkę.polska nie jest krajem przychylnym dzieciom.
dzieci to nie pryszcze,nie biorę się z nikąd ,dlatego tak ważne jest uświadamiania i darmowa antykoncepcja.
Wiem, wiem, że tak to się nazywa, ale chciałam podać konkretne formy pomocy. Dlaczego wolontariusze nie zaproponują np. opieki nad dzieckiem, podczas kiedy matka mogłaby pójść na kurs, czy do szkoły?

Z tą antykoncepcją to się w zupełności zgadzam, i dziwi mnie, dlaczego rząd w końcu nie zainwestuje w porządną edukację seksualną.
Stary 2011-11-19, 18:58   #883
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Hmm...

http://ekai.pl/biskupi_nauczaja/x416...y-tyle-dzieci/

Stary 2011-11-19, 19:24   #884
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 19:27   #885
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mikia20 Pokaż wiadomość
Im więcej dzieci, tym więcej chrztów, komunii, a potem wiernych. Więcej kasy.
Stary 2011-11-19, 19:28   #886
BajaderkowaBaba
Zakorzenienie

GG do BajaderkowaBaba

Cytat:

ja akurat znam rodziny wielodzietne, które radzą sobie naprawdę bardzo dobrze nawet lepiej niż moja
Stary 2011-11-19, 19:45   #887
alkaxy
biegam dla Zabawy

Cytat:
Napisane przez Dagunia Pokaż wiadomość
(...)
Jedno mnie cieszy jak czytam te opisy - ani jednego jak narazie nie widziałam, że ktoś zmaga się z chorobą alkoholową - brawo dla osób wybierających rodziny !
Cytat:
(...)
Po pierwszych ogłoszeniach mam kilka uwag

(...)Po drugie, już nic nie piszą o "chorobach alkoholowych". Hmm... i tutaj mam zagwozdkę. Zrobili przesiew, czy "zapomnieli" dodać? Bo jak widzę tyle opisów, szczególnie w miejscu gdzie się wychowałam i znam jak własną kieszeń... to coś mi się nie chce wierzyć że w żadnej rodzinie ten problem nie istnieje.

(...)
Wlasnie kilka dni temu o tym pomyśłałam - że w tym roku pewnie po prostu nie będą tego umieszczać w opisach.

---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ----------

Cytat:
Napisane przez BajaderkowaBaba Pokaż wiadomość
ja akurat znam rodziny wielodzietne, które radzą sobie naprawdę bardzo dobrze nawet lepiej niż moja
Ja też znam. Tyle, że zwykle to są rodziny, które już na starcie były bogate.
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 19:48   #888
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
może źle to określiłam.
wieklodzietna rodzina,która moze sobie radzić to 2+3,2+4,je3dnak wiecej niż czworo dzieci to już problem.
nie wiem,jak to określić,aby nikogo nie obrazić.
z moich obserwacji wynika,że "duża" wielodzietnośc często jest powiązana z brakiem wykształcenia i niemocą społeczną.ludzie wyksztaklceni i świadomi plaowania rodziny nie płodzą dzieci bez opamiętania.

---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ----------

Cytat:
Napisane przez alkaxy Pokaż wiadomość
Ja też znam. Tyle, że zwykle to są rodziny, które już na starcie były bogate.
i raczej nie w polsce
Stary 2011-11-19, 19:53   #889
BajaderkowaBaba
Zakorzenienie

GG do BajaderkowaBaba

ja znam akurat takie polskie ode mnie ze studiów. Nie wiem, jak ich majętność kilkanaście lat temu wyglądała, ale to są często zestawy 2+4.
Stary 2011-11-19, 19:58   #890
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
ja znam akurat takie polskie ode mnie ze studiów. Nie wiem, jak ich majętność kilkanaście lat temu wyglądała, ale to są często zestawy 2+4.

2+4 to i tak nie jest masakra (szczególnie jak są w różnym wieku) - znajoma ma czworo dzieci robionych jakby "dwójkami" , a nie maluchy co roku.

Ale 2+6 i więcej, albo liczba potomstwa dwucyfrowa - to już wybitne jednostki mogą takie dzieci utrzymać.

Edytowane przez mikia20
Czas edycji: 2011-11-19 o 20:00
Stary 2011-11-19, 20:25   #891
titina
Zakorzenienie

Cytat:
I czasami (nie zawsze) niezbyt przemyślana pomoc przyczynia się do przedłużenia trudnej sytuacji (jak nie pogorszenia), bo rodzice tych dzieci są przekonani, że skoro dostaną pomoc, dzieci z głodu nie umierają to można tak robić dalej... bo zawsze komuś się zrobi szkoda dzieci.

Nie uważacie że to jest najgorszego rodzaju szantaż innych? Popatrz, nie chcesz dać biednym dzieciom na święta...
Jasne, ukarzmy dzieci żeby pokazać rodzicom...

Cytat:

Nie zgodzę się z Tobą. W mojej rodzinie mam przypadek 2 plus 8 i jest to najbardziej majętne małżeństwo. ( nie byli bogaci na starcie i pochodzą ze wsi).

Cytat:
Wiem, wiem, że tak to się nazywa, ale chciałam podać konkretne formy pomocy. Dlaczego wolontariusze nie zaproponują np. opieki nad dzieckiem, podczas kiedy matka mogłaby pójść na kurs, czy do szkoły?

Z tą antykoncepcją to się w zupełności zgadzam, i dziwi mnie, dlaczego rząd w końcu nie zainwestuje w porządną edukację seksualną.
No przecież proponują i przez cały rok opiekują się dziećmi, douczają itp. itd. Wyżej wklejałam linka na ten temat.

Edytowane przez titina
Czas edycji: 2011-11-19 o 20:26
Stary 2011-11-19, 20:26   #892
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Jasne, ukarzmy dzieci żeby pokazać rodzicom...

(....).

Nie napisałam żeby nie pomagać w ogóle, napisałam żeby zastanowić się nad pomocą taką, żeby jeszcze więcej szkód nie wyrządzić.

Przecież większości tym rodzinom należy dzieci po prostu odebrać - szczególnie tam gdzie jest "choroba alkoholowa". Ewentualnie rodziców w pewnym sensie "zresocjalizować" - wytłumaczyć im dlaczego nie powinni mieć więcej dzieci (oraz zafundować jakąś antykoncepcję) oraz co powinni zrobić by wychować już żyjące. Jeśli nie wyrażą chęci do współpracy to ma ktoś lepszy pomysł?

Sam fakt dania zabawek pod choinkę (dla przyjemności dzieci) jest bardzo fajny i popieram - ale co z zabawek jak burczy w brzuchu, albo lepiej ojciec wyniesie i przepije?

Edytowane przez mikia20
Czas edycji: 2011-11-19 o 20:31
Stary 2011-11-19, 20:30   #893
201801022117
Konto usunięte

Cytat:

No przecież proponują i przez cały rok opiekują się dziećmi, douczają itp. itd. Wyżej wklejałam linka na ten temat.

No to przepraszam. W każdym razie, dalej podtrzymuje, że taka pomoc powinna być. Pomagać, a nie robić zamiast nich.
Stary 2011-11-19, 20:49   #894
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
J

Nie zgodzę się z Tobą. W mojej rodzinie mam przypadek 2 plus 8 i jest to najbardziej majętne małżeństwo. ( nie byli bogaci na starcie i pochodzą ze wsi).
.
na początek dodam,że nie powiedziałam WSZYSTKIE RODZINY,a potem dodam,że takie dzieci musza pracować zamiast mieć dzieciństwo.
moi rodzice pochodza z wiejskich rodzin wielodzietnych i nie uwierze,że osmioro dzieci nie chowało swojego rodzenstwa, kiedy matka z ojcem obrabiali pole.
no chyba,że mieli parobków i służących
nie mowimy tylko o bogactwie ,ale i dzieciństwie,które jst tak ważne dla prawidłowego rozwoju dziecka.
dzieciństwo to nie tylko zabawa,ale i uwaga rodzicow.przy 10-cio osobowej rodzinie nie ma zwyczajnie czasu na prace i opiekę.coś zawsze jest zrobione po "łebkach"
Stary 2011-11-19, 21:03   #895
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
A powiedz mi, czy wasza organizacja też daje pomoc materialną, czy tworzy warunki, aby zmienili swój status?

Bo tak naprawdę nadmierną opiekuńczością nigdy nie zmienimy tych schematów, ludzie nadal będą bezmyślni (a jak widać dużo ich) i do tego nie zaczną ponosić odpowiedzialność za własne wybory.
My nie dajemy żadnych rzeczy materialnych. Zajmujemy się maksymalizacją dochodu (w tym zasiłków), pomoca w likwidacji czy spłaty dlugów, zapobieganiem eksmisji, wizytami w sądach (w związku z eksmisją) itd.itd.
Z drugiej strony kiedy istnieje potrzeba pomocy materialnej; zwracamy się wówczas do innych organizacji, które mogą w tej kwestii pomóc.

Celem jest oczywiście to by ludzie przejęli kontrolę nad swoim zyciem.

I czasem się udaje. osoby niezaradne zyciowo, w stanie kryzysu wychodza z niego i normalnie funkcjonują w społeczenstwie.
Oczywiście sa równiez osoby, które prawdopodobnie nigdy nie będa funkcjonować samodzielnie i zawsze będą wymagać pomocy.
Cytat:
dlaczego?
trzeba było poogladac program E DRZYZGI o antykoncepcji.w życiu nie pomyslałabym,jakie kobiety moga być zacofane.
Cytat:
Napisane przez Dagunia Pokaż wiadomość
Mylisz się. Według mnie w niektórych przypadkach to jest JEDYNE czego tak naprawdę potrzebują dla swojego dobra. Wiadomo, że do gina po tabletki nie pójdzie, bo nie będzie miała za co kupić, a może jeszcze pochodzi z rodziny tych dla których "dzieci to dar od Boga, więc róbmy ile się da" więc już całkiem pozamiatane.
Dlatego zdecydowanie jestem za DARMOWĄ antykoncepcją.
Po pierwsze od kiedy to, ze masz inne zdanie, oznacza, że twoje zdanie jest słuszne?
Po drugie wbrew powszechnym poglądom ludzie tworzący rodziny wielodzietne nie są bezmyslnie bzykajacymi sie zwierzetami.
Po trzecie antykoncepcja darmowa nic nie pomoze jeśli inne czynnki takie jak brak edukacji, świadomości czy niskie poczucie własnej wartości.

Cytat:
A czyim? uważasz, ze biedny czy głupszy nie powinien mieć prawa wyboru?

Skąd wiesz, ze nie mają świadomości tego co robią?

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Hmmm ...

titina już odpisała.

Poza tym jedzenie na święta to sprawa wazna.
W biedzie łatwo się załamac, popaść w depresję czy załamanie.
Pusta lodówka czasami się do tego dokłada.

Margot Drzyzga nie jest dla mnie autorytetem. jej program to zwykły talk show, w którym manipulujesię informacją, widownią i uczestnikami.
Co komu do cudzej antykoncepcji?
Na siłę spirale zakaldac? Bo komuś sie wydaje, ze ma monopol na rację?

blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 21:11   #896
invisible_01
Zakorzeniona

Moja mama była najmłodsza z piątki dzieci. W tamtych czasach było inaczej, ale sama wspominała, jak spali wszyscy w dwóch pokojach, ona w łóżku między dwoma siostrami, na łóżku obok bracia, wszystko miała po nich, na nic nie było pieniędzy, starsze rodzeństwo musiało się nią zajmować i wcale nie było tym zachwycone...

Luksus posiadania wielodzietnej rodziny to jednak dla większości rzecz nieosiągalna. A to, że niektórzy robią sobie te dzieci bez opamiętania, a potem wystawiają je w tego typu akcjach (małe, biedne dziecko to najlepszy wabik - matce nie dasz, ale dziecku przecież nie odmówisz!), to już inna sprawa.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 21:11   #897
201801022117
Konto usunięte

Cytat:

A czyim? uważasz, ze biedny czy głupszy nie powinien mieć prawa wyboru?

Skąd wiesz, ze nie mają świadomości tego co robią?

Ty naprawdę uważasz, że tacy ludzie świadomie decydują się na powiększenie rodziny? Wiesz co, jeżeli tak jest, to to jest jeszcze gorsze w takim razie, bo to znaczy że całkowicie świadomie fundują sobie, i swoim dzieciom taki żywot.
Stary 2011-11-19, 21:14   #898
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
My nie dajemy żadnych rzeczy materialnych. Zajmujemy się maksymalizacją dochodu (w tym zasiłków), pomoca w likwidacji czy spłaty dlugów, zapobieganiem eksmisji, wizytami w sądach (w związku z eksmisją) itd.itd.
Moim zdaniem pomoc finansowa to często najgorsze, co można takiej rodzinie zaoferować. To znaczy, najlepsza dla niej oczywiście W moim bloku żyje taka rodzina. Matka chodzi tylko do organizacji i fundacji po zasiłki, bo ma piątkę dzieci, a najstarsza córka w jej mieszkaniu wychowuje swoją dwójkę, mąż pije, zasiłki dostają i to całkiem niezłe. Moim zdaniem nie jest to dobre. Ten facet sam się chwalił, że się zapożyczył, a fundacja jego długi spłaciła. Szkoda tylko, że tych długów sobie narobił pożyczając w kółko na alkohol. I taki pan pije sobie za cudze pieniądze.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 22:05   #899
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Nie napisałam żeby nie pomagać w ogóle, napisałam żeby zastanowić się nad pomocą taką, żeby jeszcze więcej szkód nie wyrządzić.

Przecież większości tym rodzinom należy dzieci po prostu odebrać - szczególnie tam gdzie jest "choroba alkoholowa". Ewentualnie rodziców w pewnym sensie "zresocjalizować" - wytłumaczyć im dlaczego nie powinni mieć więcej dzieci (oraz zafundować jakąś antykoncepcję) oraz co powinni zrobić by wychować już żyjące. Jeśli nie wyrażą chęci do współpracy to ma ktoś lepszy pomysł?

Sam fakt dania zabawek pod choinkę (dla przyjemności dzieci) jest bardzo fajny i popieram - ale co z zabawek jak burczy w brzuchu, albo lepiej ojciec wyniesie i przepije?
W paczce znajduje się przede wszystkim żywność, pomoce szkolne i jakaś jedna zabawka pod choinkę.

Dzieci odbiera się gdy obydwoje rodziców pije. W zeszłym roku były w paczce przypadki rodzin gdzie jedno z rodziców zmaga się z chorobą alkoholową i tego wiele osób nie potrafiło zrozumieć. A jednak alkoholizm to choroba, która zdarza się nawet w najlepszych rodzinach. Alkoholikiem. jest się przez całe życie. Wiele osób leczy się, chodzi na spotkania AA itp.. Niestety większość (na wizażu również) od razu założyło że chodzi o "czynnych" alkoholików i jakąś patologię...

Cytat:
na początek dodam,że nie powiedziałam WSZYSTKIE RODZINY,a potem dodam,że takie dzieci musza pracować zamiast mieć dzieciństwo.
moi rodzice pochodza z wiejskich rodzin wielodzietnych i nie uwierze,że osmioro dzieci nie chowało swojego rodzenstwa, kiedy matka z ojcem obrabiali pole.
no chyba,że mieli parobków i służących
nie mowimy tylko o bogactwie ,ale i dzieciństwie,które jst tak ważne dla prawidłowego rozwoju dziecka.
dzieciństwo to nie tylko zabawa,ale i uwaga rodzicow.przy 10-cio osobowej rodzinie nie ma zwyczajnie czasu na prace i opiekę.coś zawsze jest zrobione po "łebkach"
No i znów założyłaś z góry że skoro ze wsi to muszą pracować... Otóż nie muszą, ponieważ nie utrzymują się z rolnictwa.

Stary 2011-11-19, 22:29   #900
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Ty naprawdę uważasz, że tacy ludzie świadomie decydują się na powiększenie rodziny? Wiesz co, jeżeli tak jest, to to jest jeszcze gorsze w takim razie, bo to znaczy że całkowicie świadomie fundują sobie, i swoim dzieciom taki żywot.
Myslę, ze wiele osób nie podchodzi do tego w sposób biznesowy tj.czy nas stac na dziecko, jak zadbamy o jego edukację itd.
Z drugiej strony ci ludzie wiedzą skąd się biorą dzieci, i że sex może doprowadzić do poczęcia.

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem pomoc finansowa to często najgorsze, co można takiej rodzinie zaoferować. To znaczy, najlepsza dla niej oczywiście W moim bloku żyje taka rodzina. Matka chodzi tylko do organizacji i fundacji po zasiłki, bo ma piątkę dzieci, a najstarsza córka w jej mieszkaniu wychowuje swoją dwójkę, mąż pije, zasiłki dostają i to całkiem niezłe. Moim zdaniem nie jest to dobre. Ten facet sam się chwalił, że się zapożyczył, a fundacja jego długi spłaciła. Szkoda tylko, że tych długów sobie narobił pożyczając w kółko na alkohol. I taki pan pije sobie za cudze pieniądze.

Jesli chodzi o uporanie się z długami. W Wielkiej Brytanii po unieważnieniu długu czy ogłoszeniu baknructwa osoba musi przez okreslony czas spełniac okreslone warunki, m.in. nie może brac kolejnych kredytów, pożyczek.

Wiele z długów jest spłacana ratami, niektore również bezpośrednio pobierane z zasiłków.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości