|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#871 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
|
|
|
|
#872 | |
|
Komplikatorka
|
Cytat:
Dlatego zdecydowanie jestem za DARMOWĄ antykoncepcją.
|
|
#873 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Czy ci ludzie w ogóle myślą, jak wychowają te dzieci? Że ich dzieci będą głodne? |
|
|
|
|
#874 |
|
Zakorzenienie
|
zgadzam się! Poza tym... jeśli ich wybór jest szkodliwy dla dzieci, to co z nimi? Dom dziecka? Faktycznie... lepiej przemilczeć czyjąś głupotę??
|
|
|
|
#875 |
|
Zakorzenienie
|
Hmmm ...
W jaki sposób SzP może pomóc wyjsć na prostą takim rodzinom? Dostaną parę kilo mąki, jakieś ciuchy, książki czy zabawki dla dzieci i co, i nagle im się zamarzy pójść do pracy i założyć spiralę? Chyba, że oprócz tej pomocy materialnej SzP organizuje coś jeszcze? Wyjaśnij mi to proszę ...
|
#876 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
http://www.akademiaprzyszlosci.org.pl/
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2011-11-19 o 17:13 |
||
|
|
|
#877 |
|
Konto usunięte
|
Znam sporo takich osób. Nie wszystkich, ale wielu. I mogę powiedzeć, że są biedne osoby, które widzą sytuację, i potrafią zaprzestać na jednym dziecku. Przyklad z drugiej strony: 18letni chłopak, bez matury. Jego rodzice bardzo ciężko chorzy, w domu bieda. Chłopak robi dziewczynie dziecko, wprowadzają się do jego rodziców, i są szczęśliwi, że dziewczyna jest w ciąży. Uważasz to za odpowiedzialne? Że to bylo świadome? Czyli co, świadomie urządzili dziecko taki los, mieszkanie w biedzie, bez podstawowych środków do życia? To gratuluję. Mogę tutaj podać jeszcze kilka przykładów takiej świadomości, gdzie bieda piszczy, tatusiowi nie chce się pracować, mamusia to biedna myszka, ale dzieci muszą być.
Poza tym, wybacz, ale ja nie zrozumiem nigdy, jak nie mając perspektyw na lepszy zarobek, lepszą pracę, nie zastanawiając się nad tym, jak będzie dalej wyglądalo życie, można robić sobie dzieci. Tobie tych dzieci nie szkoda? Przecież one cierpią za głupotę rodziców, bo ich rodzice "chcieli, żeby ktoś ich kochał, chcieli mieć kogoś do kochania", i nie zastanawiali się, czy finansowo podołają. |
|
|
|
#878 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do pogrubinego - tak szkoda mi tych dzieci, dlatego pomagałam w szlachetnej paczce
|
|
#879 | |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
I czasami (nie zawsze) niezbyt przemyślana pomoc przyczynia się do przedłużenia trudnej sytuacji (jak nie pogorszenia), bo rodzice tych dzieci są przekonani, że skoro dostaną pomoc, dzieci z głodu nie umierają to można tak robić dalej... bo zawsze komuś się zrobi szkoda dzieci. Nie uważacie że to jest najgorszego rodzaju szantaż innych? Popatrz, nie chcesz dać biednym dzieciom na święta... Edytowane przez mikia20 Czas edycji: 2011-11-19 o 18:00 |
|
|
|
|
#880 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja nie mówię, żeby im całkiem nie pomagać, ale byłabym raczej za tym, aby im doradzić, pomóc w dokształceniu, np. zajmować się jakimiś mniejszymi dziećmi, podczas gdy rodzice są w szkole czy pracy, choćby za jakąś symboliczną kwotę. Żeby sami coś osiągnęli, coś sobie kupili, żeby nauczyli się zarządzać pieniędzmi. |
|
|
|
|
#881 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wierzę w dobre sytuowanie rodzin wielodzietnych,one na start sa skazane na ubustwo.matka nie może pracować,a ojciec sam nie zarobi na taką gromadkę.polska nie jest krajem przychylnym dzieciom. dzieci to nie pryszcze,nie biorę się z nikąd ,dlatego tak ważne jest uświadamiania i darmowa antykoncepcja. |
|
|
|
|
#882 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Z tą antykoncepcją to się w zupełności zgadzam, i dziwi mnie, dlaczego rząd w końcu nie zainwestuje w porządną edukację seksualną. |
|
|
|
|
#883 |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
|
|
|
|
#884 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#885 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#886 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nawet lepiej niż moja
|
|
|
|
|
#887 | ||
|
biegam dla Zabawy
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ---------- Ja też znam. Tyle, że zwykle to są rodziny, które już na starcie były bogate. |
||
|
|
|
#888 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wieklodzietna rodzina,która moze sobie radzić to 2+3,2+4,je3dnak wiecej niż czworo dzieci to już problem. nie wiem,jak to określić,aby nikogo nie obrazić. z moich obserwacji wynika,że "duża" wielodzietnośc często jest powiązana z brakiem wykształcenia i niemocą społeczną.ludzie wyksztaklceni i świadomi plaowania rodziny nie płodzą dzieci bez opamiętania. ---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#889 |
|
Zakorzenienie
|
ja znam akurat takie polskie
ode mnie ze studiów. Nie wiem, jak ich majętność kilkanaście lat temu wyglądała, ale to są często zestawy 2+4.
|
|
|
|
#890 | |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
2+4 to i tak nie jest masakra (szczególnie jak są w różnym wieku) - znajoma ma czworo dzieci robionych jakby "dwójkami" , a nie maluchy co roku. Ale 2+6 i więcej, albo liczba potomstwa dwucyfrowa - to już wybitne jednostki mogą takie dzieci utrzymać. Edytowane przez mikia20 Czas edycji: 2011-11-19 o 20:00 |
|
|
|
|
#891 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2011-11-19 o 20:26 |
|||
|
|
|
#892 |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Nie napisałam żeby nie pomagać w ogóle, napisałam żeby zastanowić się nad pomocą taką, żeby jeszcze więcej szkód nie wyrządzić. Przecież większości tym rodzinom należy dzieci po prostu odebrać - szczególnie tam gdzie jest "choroba alkoholowa". Ewentualnie rodziców w pewnym sensie "zresocjalizować" - wytłumaczyć im dlaczego nie powinni mieć więcej dzieci (oraz zafundować jakąś antykoncepcję) oraz co powinni zrobić by wychować już żyjące. Jeśli nie wyrażą chęci do współpracy to ma ktoś lepszy pomysł? Sam fakt dania zabawek pod choinkę (dla przyjemności dzieci) jest bardzo fajny i popieram - ale co z zabawek jak burczy w brzuchu, albo lepiej ojciec wyniesie i przepije? Edytowane przez mikia20 Czas edycji: 2011-11-19 o 20:31 |
|
|
|
#893 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#894 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moi rodzice pochodza z wiejskich rodzin wielodzietnych i nie uwierze,że osmioro dzieci nie chowało swojego rodzenstwa, kiedy matka z ojcem obrabiali pole. no chyba,że mieli parobków i służących nie mowimy tylko o bogactwie ,ale i dzieciństwie,które jst tak ważne dla prawidłowego rozwoju dziecka. dzieciństwo to nie tylko zabawa,ale i uwaga rodzicow.przy 10-cio osobowej rodzinie nie ma zwyczajnie czasu na prace i opiekę.coś zawsze jest zrobione po "łebkach" |
|
|
|
|
#895 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z drugiej strony kiedy istnieje potrzeba pomocy materialnej; zwracamy się wówczas do innych organizacji, które mogą w tej kwestii pomóc. Celem jest oczywiście to by ludzie przejęli kontrolę nad swoim zyciem. I czasem się udaje. osoby niezaradne zyciowo, w stanie kryzysu wychodza z niego i normalnie funkcjonują w społeczenstwie. Oczywiście sa równiez osoby, które prawdopodobnie nigdy nie będa funkcjonować samodzielnie i zawsze będą wymagać pomocy. Cytat:
Cytat:
Po drugie wbrew powszechnym poglądom ludzie tworzący rodziny wielodzietne nie są bezmyslnie bzykajacymi sie zwierzetami. Po trzecie antykoncepcja darmowa nic nie pomoze jeśli inne czynnki takie jak brak edukacji, świadomości czy niskie poczucie własnej wartości. Cytat:
Skąd wiesz, ze nie mają świadomości tego co robią? Cytat:
Poza tym jedzenie na święta to sprawa wazna. W biedzie łatwo się załamac, popaść w depresję czy załamanie. Pusta lodówka czasami się do tego dokłada. Margot Drzyzga nie jest dla mnie autorytetem. jej program to zwykły talk show, w którym manipulujesię informacją, widownią i uczestnikami. Co komu do cudzej antykoncepcji? Na siłę spirale zakaldac? Bo komuś sie wydaje, ze ma monopol na rację?
|
|
|
#896 |
|
Zakorzeniona
|
Moja mama była najmłodsza z piątki dzieci. W tamtych czasach było inaczej, ale sama wspominała, jak spali wszyscy w dwóch pokojach, ona w łóżku między dwoma siostrami, na łóżku obok bracia, wszystko miała po nich, na nic nie było pieniędzy, starsze rodzeństwo musiało się nią zajmować i wcale nie było tym zachwycone...
Luksus posiadania wielodzietnej rodziny to jednak dla większości rzecz nieosiągalna. A to, że niektórzy robią sobie te dzieci bez opamiętania, a potem wystawiają je w tego typu akcjach (małe, biedne dziecko to najlepszy wabik - matce nie dasz, ale dziecku przecież nie odmówisz!), to już inna sprawa. |
|
|
|
#897 |
|
Konto usunięte
|
Ty naprawdę uważasz, że tacy ludzie świadomie decydują się na powiększenie rodziny? Wiesz co, jeżeli tak jest, to to jest jeszcze gorsze w takim razie, bo to znaczy że całkowicie świadomie fundują sobie, i swoim dzieciom taki żywot.
|
|
|
|
#898 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
W moim bloku żyje taka rodzina. Matka chodzi tylko do organizacji i fundacji po zasiłki, bo ma piątkę dzieci, a najstarsza córka w jej mieszkaniu wychowuje swoją dwójkę, mąż pije, zasiłki dostają i to całkiem niezłe. Moim zdaniem nie jest to dobre. Ten facet sam się chwalił, że się zapożyczył, a fundacja jego długi spłaciła. Szkoda tylko, że tych długów sobie narobił pożyczając w kółko na alkohol. I taki pan pije sobie za cudze pieniądze.
|
|
|
|
|
#899 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzieci odbiera się gdy obydwoje rodziców pije. W zeszłym roku były w paczce przypadki rodzin gdzie jedno z rodziców zmaga się z chorobą alkoholową i tego wiele osób nie potrafiło zrozumieć. A jednak alkoholizm to choroba, która zdarza się nawet w najlepszych rodzinach. Alkoholikiem. jest się przez całe życie. Wiele osób leczy się, chodzi na spotkania AA itp.. Niestety większość (na wizażu również) od razu założyło że chodzi o "czynnych" alkoholików i jakąś patologię... Cytat:
|
|
#900 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z drugiej strony ci ludzie wiedzą skąd się biorą dzieci, i że sex może doprowadzić do poczęcia. Cytat:
Jesli chodzi o uporanie się z długami. W Wielkiej Brytanii po unieważnieniu długu czy ogłoszeniu baknructwa osoba musi przez okreslony czas spełniac okreslone warunki, m.in. nie może brac kolejnych kredytów, pożyczek. Wiele z długów jest spłacana ratami, niektore również bezpośrednio pobierane z zasiłków.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:23.