Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Odżywka do włosów a wrażliwa skóra głowy :(
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-12-11, 17:41   #14
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Dot.: Odżywka do włosów a wrażliwa skóra głowy :(

Cytat:
Napisane przez dziolcha86 Pokaż wiadomość
Może i ja spróbuje mycia włosów odżywką i wodą przynajmniej raz na jakiś czas. Kurcze, może być ciężko bez szamponu - trochę sobie nie wyobrażam myć odżywką, czy te włosy są czyste po umyciu?
W teorii nie, ponieważ nie mamy do czynienia z takim samym działaniem jak w przypadku detergentu. Jednak praktyka mycia odżywką dowodzi, że włosy i skóra są czyste. Myślę, że to zarówno zasługa antystatyków, samej wody, jak i masażu skóry oraz porządnego płukania.
Jeśli się obawiasz odżywki - to muszą być odpowiednio dobrane produkty - zaopatrz się w delikatniejszy szampon (niestety nie jestem w stanie polecić nic, co by po dłuższym czasei nie podrażniło mi skóry ).
Pamiętaj też, że włosy mogą się różnie po takim myciu zachowywać. Dobrze przetestowac tę metodę, gdy zostajemy po myciu w domu, by później nie być zaskoczoną efektami.
Cytat:
Wczoraj nałożyłam na skórę głowy trochę oliwy z oliwek extra virgin, na początku czułam pieczenie i swędzenie głowy, ale po jakiejś godzince przeszło, potrzymałam jakieś 2 h i umyłam 2x włosy Hippem, odpukać narazie nic nie swędzi, ale zobaczymy przy dłuższym stosowaniu. Myślę, że raz na tydzień (codziennie lub prawie co dziennie myję włosy, więc za każdym razem odpada) można swoim włosom zafundować jakiś olej który ma bogate właściwości nawilżające + natłuszczające i może złagodzi podrażnienia i suchą skórę głowy.
Można. Jednak dokładnie obserwuj włosy i skórę - oleje mogą sprawiać, ze namnożą sie żyjące na skalpie bakterie i kłopot będzie większy.
Oczywiście bakterie być muszą, ale ich nadmiar lub brak przynosi nam spore kłopoty.
Cytat:
A swoją drogą te szampony to wielka masówa - w 90% SLS i inne ciężkie składniki są na drugim i trzecim miejscu. Dodawany jest tylko jakiś zapach i tym te wszystkie drogeryjne szampony tylko się różnią. Apteczne też mało lepsze...
Ech, to nie takie proste. Gdyby tak właśnie wyglądały szampony, to byłoby nawet nieźle. A tymczasem oprócz nich jest całe mnóstwo polimerów lub innych środków, które mają choćby ułatwić rozczesywanie.
Cytat:
Przydałaby się naprawdę jakaś seria dla alergików, żeby jakaś firma farmaceutyczna opracowała taki specyfik który nie podraznia skory głowy, myje, włosy wyglądaja zdrowo (a nie matowo-jak po Babydream), żeby nie plątał włosów, pienić się nie musi - także chemicy bierzcie się do dzieła!
Toż to zadanie nie lada!
W BD i Hippie nie masz właśnie wyżej wspomnnianych polimerów, dlatego włosy się plączą i wyglądają na matowe. By to zniwelować, potrzebna jest odżywka. Zadanie szamponu to tylko mycie, pomijam oczywiście kwestie zdrowotne typu np. łupież.
A skoro jesteśmy przy życzeniach, to ja osobiście bym sie cieszyła, gdyby pojawiła sie seria do delikatnego mycia bez betainy kokamidopropylowej, a na bazie np. coco glucoside, ale bez alkoholu i jemu podobnych. 3 lub 4 składniki. Więcej nie trzeba

byś poradziła sobie ze skórą.
Pamiętaj o żelu aloesowym. Naprawdę czyni cuda i dobrze go mieć przy sobie

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując