Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Składy kosmetyków do włosów bez tajemnic
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-01-02, 14:14   #4090
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri
Dot.: Składy kosmetyków do włosów bez tajemnic

Cytat:
Napisane przez hailie21 Pokaż wiadomość
Uprzejmie proszę o analizę szamponu L`Oreal Professionnel, Serie Nature, Shampoo Douceur d’Huiles (Ekologiczny szampon do włosów niezdyscyplinowanych)

Skład: aqua/water, coco-betaine, coco-glucoside, sodium laureth sulfate, laureth-5 carboxylic acid, sodium chloride, glycerin, ceteareth-60 myristyl glycol, polyquaternium-6, PPG-5-ceteth-20, sodium benzoate, prunus armeniaca kernel oil/apricot kernel oil, olea europaea oil/olive fruit oil, oryza sativa bran oil/rice bran oil, salicylic acid, linalool, eugenol, benzyl alcohol, sodium hydroxide, citric acid, parfum/fragrance.
Całkiem fajny ten szampon. Najprawdopodobniej dobrze myje, ale nie podrażnia - sles dopiero na 4 miejscu, wcześniej delikatniejsze środki (niby coco-betaine jest niewiele mniej drażniąca niż sles, ale ze slesem wzajemnie łagodzą swoje działanie, więc powinno być ok, do tego bardzo łagodny coco-glucoside). Dalej zagęstnik czyli sól kuchenna, która może również wysuszać i podrażniać, ale zaraz za nią jest nawilżająca gliceryna. Potem składniki wpływające na wygląd i konsystencję szamponu, następnie różne oleje (z pestek moreli, oliwek, ryżu). Na koniec konserwanty, modyfikatory ph i składniki zapachowe.
Włosy po umyciu powinny być łatwe do rozczesania i nawilżone.
Cytat:
Napisane przez killie Pokaż wiadomość
Ja mam pytanie odnośnie szamponu z serii BLUE Czarna Rzepa http://www.google.pl/imgres?q=blue+c...t:429,r:20,s:0

Na moje oko coś nie gra mi w składzie, ale pewna nie jestem, więc wolę zapytać
Skład: aqua, sodium laureth sulfate, sodium chloride, cocamide DEA, citric acid, raphanus sativus, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol

Bardzo proszę o pomoc
A co Ci nie gra konkretnie? Szampon jak szampon, prosty i mocno myjący