Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Chcę mieć psa - pytania, problem z wyborem, jak się przygotować - WĄTEK ZBIORCZY
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2006-11-26, 10:39   #291
Martek88
Zadomowienie

Dot.: Pieski miniaturki

Cytat:
Napisane przez betita Pokaż wiadomość
MartiniBianco-masz rację .Dodam jeszcze,że osoba , która pisze , że wystawa jest sprawdzianem psa jednak nie ma racji.
Byłam na kilku wystawach , W czasie jednej był straszny upał.
Te piękne białe pieski (nie wiem może maltańczyki) posypywane co chwila jakimś pudrem , kropione perfumami.TO MA BYĆ SPRAWDZIAN?
A wystawy są organizowane w okreslonych terminach,niezależnie od pogody.
Gdyby moja suka miała rodowód nigdy bym jej nie skazała na takie wystawy.

zeby wyrobic psu hodowlanke wystarcza 3 wystawy, wiec termin mozna sobie dowolnie wybrac Wystawa nie polega tylko na kropiniu perfumami tylko na jak najlepszym zaprezentowaniu psa, sprawdzeniu

Skoro uwazasz, ze masz racje spytaj sie jakiegos kynologa on Ci jej na pewno nie przyzna....

Cytat:
Napisane przez MartiniBianco
Ciekawe czy ktoś z szanownych walczacych pomyślał o tym, ze niektórych nie stac na zakup psa z rodowodem, albo na załatwienie takiego świstka. Bez wzgledu na to czy pies ma świstek czy nie, choruje tak samo. Zresztą ja wyznaje zasade wielu ludzi, że pies ma służyć człowiekowi, a nie wylegiwać sie na kanapie. A przy wystawach mam wrażenie, ze role się zamieniły...

jak nie stac na papierowego psa to po to sa psy w schronisku, na psa z rodowodem nie trzeba wydawac majatku, czasami sa tansze od tych bez papierow zalezy to czesto od rasy i mody. Mozna kupic na raty, mozna kupic pieska niehodowlanego z rodowodem, taki jest o wiele tanszy. Dla chcacego nic trudnego , ale wielu woli kupic sobie psa podobnego do rasowego w typie i pozniej za nic w zyciu sie nie przyzna, ze to mieszaniec chociaz psu to nic nie ujmuje, duma wlasciciela na to nie pozwala (zupelnie jkby okreslnie nierasowca bylo czyms obrazliwym, moze dla tkich ludzi pies kundel jest czyms gorszym?)

a gdyby ludzie nie dbali o zachowanie rasy, i krzyzowali psy na lewo i prawo nie zwracajac uwagi na pochodzenie, ewentualne choroby mogace sie w ten sposb przenosic, gdyby panowala wymarzona przez was totalna samowolka to za jakis czas nie bylo by juz ani psow rasowych ani w typie rasy... nNie po to ludzie tyle lat pracowali nad wyselekcjowaniem ras i ulepszaniem ich.
Martek88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując