Chcę mieć psa - pytania, problem z wyborem, jak się przygotować - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-11-25, 14:31   #271
Martek88
Zadomowienie

Dot.: Pieski miniaturki

hmmm chyba chodzi Ci o chihuahue? wysokosc do 25 cm, sa dosyć jeszcze rzadka rasa jak na nasze warunki cena ok 2,500zł wzwyz.

lub Yorki, w ich przypadku nalezy pamietac, ze"

"Nie istnieje taka rasa, jak Yorkshire miniatura! To bardzo popularny mit, z którym ciężko walczyć. Miniaturyzacja piesków jest jedynie trendem w modzie, absolutnie niezgodnym ze standardami kynologicznymi. Piesek nie powinien ważyć mniej, niż około 2,2 kilograma. Nienaturalnie mały York będzie dyskwalifikowany na wystawach psów jako nie mieszczący się w ramach wzorca rasy. Zdarzają się czasem ludzie wyżsi, niżsi lub giganci. W każdym z tych przypadków człowiek to człowiek, a nie osobny gatunek. Odnosnie Yorków sytuacja jest analogiczna.
Podobno, aby zatrzymać wzrost Yorkshire Terriera, czy każdego innego zwierzaka, poi się go alkoholem, gdy jest jeszcze mały, tym samym zatrzymując lub spowolniając jego wzrost. Na pewno nie można tego popierać."

http://www.proamare.com/

Pamietaj, ze piesek musi miec rodowód, jesli hodowca sprzedaje psy bez rodowodu jest oszustem(kazdy) i z takiego szczeniaka moze wyrasnac całkiemn inny pies np. do kolan, lub moze miec choroby genetyczne, ktorych leczenie kosztowac bedzie wiecej niz sam szczeniak. Najlepiej zadzwon do zwiazku Kynologicznegi i spytaj si o hodowle, ktore maja szczeniaki na pewno udziela Ci informacji.

Aha i jescze jedno w małym mieszkaniu mozna trzymac wieksze pieski, nalezy zapewnic im w takim przypadku duzo ruchu, dlugie spacery itp..
York chociaz malutki i najczesciej widywany w ramionach lub torebkach paniuś jest Terierem i ma typowy charakter teriera, nie jest pieskiem do torebki, potrzebuje duzo ruchu, gdyz jest zywiołowy.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg puppy2_thumb.jpg (9,5 KB, 40 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg chihuahua.jpg (10,3 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg dulipostava.jpg (21,3 KB, 19 załadowań)
Martek88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-25, 16:21   #272
betita
Przyczajenie

Pamoma.Polecam jamnika króliczego długowłosego.
Włos długi,piesek malutki i strasznie sympatyczny.Wiem , bo sama mam dwie suczki.Mamę i córeczkę.Cuda poprostu.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg coffee.jpg (33,6 KB, 58 załadowań)

9 XII -DOKŁADKA!
DUŻO SPODNI 38 i 36 I ŻAKIET

SZUKAM DŁUGICH KORALI ,
DAMSKICH BUTÓW 39 i 41
MĘSKICH CIUCHÓW !
betita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-25, 16:30   #273
betita
Przyczajenie

Martek88.Jeżeli chodzi o rodowód to chyba nie masz racji.
Pies może nie mieć rodowodu i może być rasowy w 100%.Rodowód wiąze się z wystawami, a ja na przykład nie chcę psa męczyć i mnie papierek nie jest do niczego potrzebny.
Oczywiście zdarzaja się oszusci, ale nie generalizujmy.Ja mam suczkę bez rodowodu,jej córka tez nie ma rodowodu, a weterynarz mówi,że są idealne.
Na zdjęciu są obydwie.Prawda, że cudne?

9 XII -DOKŁADKA!

SZUKAM DŁUGICH KORALI ,
DAMSKICH BUTÓW 39 i 41
MĘSKICH CIUCHÓW !
Stary 2006-11-25, 17:50   #274
czarny kot
Zakorzenienie

Nie musisz z psem chodzic na wystawy. Nie od tego jest rodowod. Wystawy Cie nie omina jesli chcesz zalozyc wlasna chodowle.

Wątek z biżuterią
czarny kot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-25, 18:32   #275
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez betita Pokaż wiadomość
Pies może nie mieć rodowodu i może być rasowy w 100%.Rodowód wiąze się z wystawami, a ja na przykład nie chcę psa męczyć i mnie papierek nie jest do niczego potrzebny.
Oczywiście zdarzaja się oszusci, ale nie generalizujmy.Ja mam suczkę bez rodowodu,jej córka tez nie ma rodowodu, a weterynarz mówi,że są idealne.
nie.
Rodówód to potwierdzenie rasy. Każdy, kto sprzedaje psa "rasowego bez rodowodu" oszukuje. Zawsze z jakiegoś powodu te psy nie maja rodowodu, a najczęsciej dlatego, że ich rodzice nie spełniali wymogów, jakie muszą spełniać psy rasowe, żeby były dopuszczone legalnie do rozmnażania.
Rodowód to jedyny dowód, że w żyłach psa płynie czysta krew, że urodził się w legalnej hodowli.
http://rodowodowy.xt.pl/

Rodowód to nie kawałek bezużytecznego papieru z imionami przodków naszego psa. Rodowód przede wszystkim świadczy o pochodzeniu psa, o tym, że jego rodzice i przodkowie też byli psami określonej rasy. Gwarantuje nam, że nasz szczeniaczek powinien wyrosnąć na psa o określonych cechach charakteru, wyglądzie i predyspozycjach. Niestety kupno szczeniaka bez rodowodu może się skończyć posiadaniem całkiem innego pieska, tylko w niewielkim stopniu przypominającego daną rasę. Zamiast miłego, spokojnego psa możemy mieć np. agresora.
Świadczy o tym, że rodzice szczeniaka byli przynajmniej 3 razy ocenieni przez ekspertów, nie tylko pod względem eksterieru, ale także charakteru, przeszli niezbędne badania (np. zdjęcie RTG wykluczające dysplazję) oraz testy psychiczne (obowiązkowe u niektórych ras).
Wiadomo, że szczeniak został obejrzany przez osobę znającą się na rasie, zaszczepiony i odrobaczony, a wszelkie wady i niedoskonałości zostały odnotowane w Karcie przeglądu miotu.
http://rodowod.republika.pl/

a to, że twój wet coś powiedział...sorry, ale dla weta pies jest idelany, jak ma 4 nogi i własciwą liczbę oczu, wet to nie kynolog i nie jest żadnym autorytetem, jesli chodzi o to

na forum juz nie 1.raz pojawia sie ten temat i mam tylko jeden wniosek- posiadacz psa bez rodowodu nie może przebolec faktu, że jego psy nie sa rasowe- a jednak to smutna prawda

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-25, 19:49   #276
betita
Przyczajenie

Esfira,bardzo przepraszam jesli Cię urazę,ale jeżeli mówiłabyś o czystej krwi
u ludzi to byłabyś nie powiem kim.
Ja widziałm takie hodowle psów z rodowodami i bardzo żal mi tamtych suk pozamykanych w kojcu i słuzacych tylko do rozrodu.Ja mam psy do kochania ,szczęśliwe i radosne i nie zakładam hodowli.
A co kochana powiesz o wszystkich kundelkach ? One na pewno nie są czystej krwi.
Dla mnie rodowód jest właśnie świstkiem.Bo moje psy kocham niezależnie od tego swistka.
Pewnie inni myslą inaczej i oczywiście rozumim ludzi,którzy tym zarabiają na zycie , ale mam prawo do własnego zdania.

9 XII -DOKŁADKA!

SZUKAM DŁUGICH KORALI ,
DAMSKICH BUTÓW 39 i 41
MĘSKICH CIUCHÓW !
Stary 2006-11-25, 19:50   #277
Martek88
Zadomowienie

Cytat:

weterynarz to nie kynolog i nie musi sie znac na rasach...
Pies bez rodowodu jest kundelkiem(nie znaczy to, ze jest gorszy bo psu to wisi czy ma rodowod i jak wyglada) ideologie robia sobie wlasciciele, ktorzy najpierw daja sie oszukac pseudohodowcom a pozniej nie przyjmuja do wiadomosci, ze ktos ich zrobil w balona i kupili kundelka rasopodobnego za kilkaset zł. Nawet pies po rodowodowych rodzicach moz byc kundelkiem bo rodowód to nie zaden tytuł przechodzacy z pokolenia na pokolenie Sama mialam kiedys takiego "jamnika bez rodowodu" i kazdy na ulicy nazwalby go jamnikiem ale ja zawsze mowilam o nim kundelek jamnikowaty, co niczego mu nie ujmowalo w moich oczach

Zeby sczeniaki byly rasowe rodzice musza zdobyc uprawnienia hodowlane, musza byc zdrowi fizycznie i psychicznie a skoro szczeniaki rodowodu nie maja znaczy to, ze ich rodzice nie spelniali tych wymogów wnioski sa jasne szczeniaki maja jakies wady.....Wlasnie ten rodowód jest potwierdzeniem rasowosci psa i nie zobowiazuje do chodzenia na wystawy, wystawy sa potrzebne jezeli chcemy aby pies mial szczenieta (zdobyl uprawnienia hodowlane)

Pseudohodowcy "produkuja" psy bez rodowodu z nastawieniam na zysk, hodowcy zykle kokosów nie zbijaja, bo hodowla duzo kosztuje.

rodowody to nie snobizm, kupowanie psów bez papierów to snobizm, bo kupuje sie psa, ktorego rozmnazacz nie byl objety zadnymi obowiazkami, byc moze kryl suczke 2x w roku itp

jak komus nie zalezy na papierach bo chce miec po prostu psiego przyjaciela to niech wezmie psa ze schroniska, a nie przyczynia sie do ich zapelniania

Znajomi kupili rok temu takiego pseudojamnika mimo, ze im odradzalismy i okazało sie, ze ma wykrzywione do srodka przednie łapki....

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-11-25, 19:55   #278
betita
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez czarny kot Pokaż wiadomość
Nie musisz z psem chodzic na wystawy. Nie od tego jest rodowod. Wystawy Cie nie omina jesli chcesz zalozyc wlasna chodowle.
Własnie o to chodzi ,ze jezeli chcę sprzedać szczeniaki z rodowodem to najpierw muszę ich rodowodową matkę ganiać po wystawach .I na tym właśnie polega rodowód .
A co do szczeniaków ,to moje psy mogłyby mieć rodowód , gdyby ich matka właśnie biegała po wystawach,bo miała rodowodowych rodziców.
Ja was doskonale rozumiem , ale zdania nie zmienię.Dla mnie Ci ,,hodowcy",męczący swoje suki w upale cały dzień,trzymający je bez ruchu ,żeby zaspokoić swoje ego lub dla kasy, nie są warci funta kłaków.
To tyle.
Aha ,osoby kupujące psy z rodowodem i bez rodowodu tak samo przyczyniają się do zapełniania schronisk.Tak samo jedni jak i drudzy mogą zabrać psa ze schroniska.Ale tym pierwszym DUMA nie pozwoli.No i wstyd.Jak to z takim nierasowym ? Na spacer?Toż to wstyd.

9 XII -DOKŁADKA!

SZUKAM DŁUGICH KORALI ,
DAMSKICH BUTÓW 39 i 41
MĘSKICH CIUCHÓW !
Stary 2006-11-25, 20:12   #279
*Paula*
Przyczajenie

Cytat:
Własnie o to chodzi ,ze jezeli chcę sprzedać szczeniaki z rodowodem to najpierw muszę ich rodowodową matkę ganiać po wystawach .I na tym właśnie polega rodowód .
A co do szczeniaków ,to moje psy mogłyby mieć rodowód , gdyby ich matka właśnie biegała po wystawach,bo miała rodowodowych rodziców.
Ja was doskonale rozumiem , ale zdania nie zmienię.Dla mnie Ci ,,hodowcy",męczący swoje suki w upale cały dzień,trzymający je bez ruchu ,żeby zaspokoić swoje ego lub dla kasy, nie są warci funta kłaków.
To tyle.
Aha ,osoby kupujące psy z rodowodem i bez rodowodu tak samo przyczyniają się do zapełniania schronisk.Tak samo jedni jak i drudzy mogą zabrać psa ze schroniska.Ale tym pierwszym DUMA nie pozwoli.No i wstyd.Jak to z takim nierasowym ? Na spacer?Toż to wstyd.

wystawy to sprawdzian dla psa musi byc oceniony czy nadaje sie aby przekazywac geny sczeniakom Pies bez rodowodu jest nierasowy, sam wyglad o niczym nie swiadczy

pozdrawiam
*Paula* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-25, 20:16   #280
bess
Zakorzenienie

mały dom?????????? dom zawsze ma to do siebie ze jest wiekszy niz mieszkanie
pekinczyk jest maly i ma dluzsza siersc np
maltańczyk
york hit sezonu
Małego kundelka tez mozna znalezc jak sie chce

jamam takiego sasiada hodowce amatora -zakupil sobie 2 suki i rozmnaza je co chwila.Trzyma wszystkie te psy w bloku ,razem z 4 osobowa rodzina w 3 pokojach.Psy sa duze nie bede pisac jakiej rasy.
Mysle ze gdyby mialy rodowody takie cos nie byloby mozliwe?Ktos przeciez ma nad tym odgórna kontrole?Czy moze sie myle?????????Z rodowodem czy bez kazdy moze sobie eksploatowac psa jak mu sie zywnie podoba??
bess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-25, 20:22   #281
czarny kot
Zakorzenienie

Mecza swoje suki "hodowcy" sprzedajace pseudorasowe zwierzaki za kilkaset zlotych, kryjac je kilka razy w roku, byle wiecej. Tak samo szczeniaki karmione ziemniakami bo taniej.
Wybacz ale mam nierasowego psa u babci po rodowodowych rodzicach i nie polecam nikomu! Jak pies dorosl okazalo sie ze jest chory. A wlasiciele rodzicow byli tacy mili, tak kochali swoje zwierzaki. Zupelnie jak ty rozmozyli suke z milosci i zeby nowi wlasciciele mogli pokochac zwierzaka za grosze. Przez to skrzywdzili naszego psa!! Pies teraz cierpi, dysplazja nie jest uleczalna choroba. A wlasciciel o tym nie powiedzial ani slowa. Mogl nawet nie wiedziec, ale przez jego niewiedze cierpi pies. Po to sa wystawy. Jeden dzien w roku jest do przezycia dla suki, tak samo suki hodowlane w prawdziwych hodowlach kryje sie raz w roku.

Nigdy nie kupie nierasowego(czytaj bez rodowodu) psa. Tylko tez zebys nie myslala, ze kundelki uwazam za gorsze. Nic bardziej blednego. Jak chcesz psa do kochania to wszystko jedno czy jest to typowy kundelek, czy wyglada jak golden. Mi wszytko jedno, ale nie zaplace za takiego bo nie mam pojecia jaki ma naprawde charakter i nie wiem czy na jego utrzymanie wydam malo kasy czy setki zlotych dodatkowe na leczenie, jak w przypadku naszego psa, ktory mial byc owczarkiem niemieckim. Napewno nie wespre ludzi produkujacych takie psy (bo najczesciej inaczej tego nie da sie nazwac).

Wątek z biżuterią

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-11-25, 20:22   #282
Martek88
Zadomowienie

Cytat:
To tyle.

Ilu znasz hodowców zeby pisac takie rzeczy?? Nie wszyscy z nich sa idealni ale takie traktowanie zwierzat przez hodowcow to rzadkosc, niliczne przypadki. Hodowcy w przeciwienstwie do pseudohodowców kochaja zwierzeta i nie sa nastyawieni na zbijanie kasiory. Gdybny byli przerzuciliby sie na rozmnzanie psó bez papierów a wola wykladac kase zeby ulepszac rase. Dla 99% hodowla to hobby a nie łatwy zarobek

Schroniska sa zapełnione takimi "rasowymi bez rodowodu" rasowe rzadko tam trafiaja a jak juz to najczesciej dlatego,m ze sie zgubily, uciekły, po nr tatuazu mozna odmnalezc hodowle lub wlasciciela, wiem z wlasnego doswiadczenia. wolontariusze szybko je z tamtad wyciagaja. To, ze psy w schroniskach to kundelki rasopodobne mozna latwo sprawdzic.

A co do wystaw to zapytam czy wystawialas kiedys psa albo bylas na wystawach? ja nie widzialam jeszce zeby ktos meczyl psy, Wystawy nie odbywaja sie tylko w najupalniejsze dni, hodowca nie musi psow meczyc upalami, kompltna bzdura, zreszta jeden z najczestszych argumentów namnazaczy

"Wystawa to swoisty sprawdzian dla psa i jego właściciela. Tu okazuje się jak rodzice naszego przyszlego szczenięcia znoszą obecność dużej ilości pobratymców i tłumu ludzi. Muszą stać grzecznie na ringu, biegać gdy trzeba, nie powinni nieustannie szczekać, musza dać się obejrzeć sędziemu, który je dotyka, sprawdza zęby, sprawdza czy pies-samiec ma oba jądra. Nie mogą ugryźć żadnego innego psa, a już absolutnie nie sędziego, gdyż zostaną po prostu zdyskwalifikowani.

Jednym słowem muszą być dobrze wychowane i o prawidłowej psychice. Poza psychiką sędzia ocenia też eksterier - zewnętrzny wygląd psa. Przy ocenie opiera się na wzorcu rasy. Często zdarza się, że to co podoba się widzowi przy ringu, nie zawsze jest zgodne z wzorcem. Na przykład, nam podoba się ten pies "bo ma taki piękny falowany włos", a wzorzec mówi, że włos ma być prosty (i nigdy nie jest to kryterium bezpodstawne"

http://www.psy.info.pl/o/dlaczego_rodowodowy.html

"Gdy pies przejdzie już próbę wystaw oraz osiągnie 18 miesięcy życia można go używać w hodowli, ale nie zawsze. W wypadku niektórych ras kryteria są wyższe. Wiele ras, przede wszystkim obrończych, musi pomyślnie przejść testy psychiczne, u innych wymagane jest prześwietlenie w kierunku dysplazji, które stwierdza, czy pies ma i w jakim stopniu zwyrodnienie stawów biodrowych. Psów z dysplazją nie dopuszcza się do hodowli!."

( w pseudohodowli owszem bo tam nikt nie robi badan na dysplazje!)

Edytowane przez Martek88
Czas edycji: 2006-11-25 o 20:46
Stary 2006-11-25, 20:43   #283
czarny kot
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bess Pokaż wiadomość
jamam takiego sasiada hodowce amatora -zakupil sobie 2 suki i rozmnaza je co chwila.Trzyma wszystkie te psy w bloku ,razem z 4 osobowa rodzina w 3 pokojach.Psy sa duze nie bede pisac jakiej rasy.
Mysle ze gdyby mialy rodowody takie cos nie byloby mozliwe?Ktos przeciez ma nad tym odgórna kontrole?Czy moze sie myle?????????Z rodowodem czy bez kazdy moze sobie eksploatowac psa jak mu sie zywnie podoba??
NIE! Juz pisalam, ze w hodowlach (tego co robi twoj sasiad nie mozna nazwac w zadnym przypadku hodowla) suki mozna kryc raz na rok. Jesli hodowca kryje czesciej nie dostaje rodowodu na drugi miot w roku. Jesli cos pomylilam niech mnie ktos bardziej zorientowany (Esfira?) poprawi

Targanie suki po wystawach to nic w porownaniu z tym co funduje swoim sukom twoj sasiad. I niedaj boze kryje spokrewnione ze soba zwierzeta. Przez takie zachowanie rodzi sie masa chorych zwierzat...

Wątek z biżuterią

Edytowane przez czarny kot
Czas edycji: 2008-01-05 o 14:49
Stary 2006-11-25, 20:48   #284
bess
Zakorzenienie

ano wlasnie tak tez myslałam.Ale co mozna z tym zrobic???
Psy niby sa szczesliwe,wychodza na dlugie spacery biegaja itd Sa pogodne ale mysle ze to dlatego bo sa tej "rasy" ktora wlasnie taka jest
Na poczatku to akceptowalam,myslalam ze to milosnicy zwierzat ale jak juz minelo pare lat,zostawili jeszcze jedna suke i chodza ciagle z nowymi szczeniakami na spacery to zmienilam o nich zdanie
Trafila do mnie kiedys taka dobremanka,wychudzona ,slaniajaca sie na nogach,widmo,wyeksploatow ana do granic mozliwosci porodami i przez to bardzo chora ,cos miala z tylnymi nogami>Niestety zapomnialam co to za schorzenie.Ale na szczescie znalazla nowy dom,pomogli jej i ma sie dobrze.A wiadomo jeszcze pare lat temu dobermany byly bardzo "modne" pozniej amstafki,labradorki,yorki .Ciekawe co bedzie nastepne.Mnie sie wydaje (moze niektorzy sie obraza) ze jak ktos jest nastawiony na taka rase ,która akurat jest "na topie" nie powinnien miec psa.
Stary 2006-11-25, 20:58   #285
czarny kot
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie sie wydaje (moze niektorzy sie obraza) ze jak ktos jest nastawiony na taka rase ,która akurat jest "na topie" nie powinnien miec psa.
Zgadzam sie. Zawsze smieszy mnie jak ktos sie obraza jesli na jego psa z pseudochodowli powie kundelek. A ja mam dachowca. Nie europejsiego domowego tylko dachowca I kocham go tak samo jak bym kochala persa, MC czy innego rodowodowego

Wątek z biżuterią
Stary 2006-11-25, 21:05   #286
Martek88
Zadomowienie

Cytat:
.Mnie sie wydaje (moze niektorzy sie obraza) ze jak ktos jest nastawiony na taka rase ,która akurat jest "na topie" nie powinnien miec psa.

tez tak czesto mysle, zwlaszcza jak słysze jak ktos mowi, ze chcialby miec takiego pieska jak np doda "no ten co mu mozna wlosy czesac w kokardki" chce miec jakiegos psa bo widział takiego w reklamie itp Pozniej kupuje takiego labka, yorka, beagla bo chca byc na topie, poszpanowac(choziaz nie maja zielonego pojecia o rasie, ze yorki to zywiołowe teriery a beagle to psy goncze wymagajace "extra dawki ruchu") a jak moda przeminie takie rasopodobne zapelniaja schroniska
Stary 2006-11-25, 21:24   #287
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez *Paula* Pokaż wiadomość
wystawy to sprawdzian dla psa musi byc oceniony czy nadaje sie aby przekazywac geny sczeniakom Pies bez rodowodu jest nierasowy, sam wyglad o niczym nie swiadczy

pozdrawiam
dokładnie- a żeby zrobić "suke hodowlaną' nie trzeba 100 wystaw- wystarczy kilka, jesli suka jest "dobra", nadaje się do rozmnażania.
Cytat:
Esfira,bardzo przepraszam jesli Cię urazę,ale jeżeli mówiłabyś o czystej krwi
u ludzi to byłabyś nie powiem kim.
a słyszałas o koniacz czystej krwi arabskiej? To ich hodowcy tez są nie powiem kim?
Jejku, nikt nie dyskryminuje psów ze względu na rasę, czy jej brak- po prostu są psy rasowe i nie rasowe. Te rasowe musza spełniać jakies wymogi, po to, żeby rasy się nie rozmyły, żeby zachowac dorobek hodowców, którzy zycie poświęcają nieraz doskonaleniu rasy
http://arka.strefa.pl/rasa.html
dziewczyny, chyba bedzie trzeba założyc wątek zebrany "rasowy= rodowodowy"

Cytat:
Napisane przez czarny kot Pokaż wiadomość
Zawsze smieszy mnie jak ktos sie obraza jesli na jego psa z pseudochodowli powie kundelek. A ja mam dachowca. Nie europejsiego domowego tylko dachowca I kocham go tak samo jak bym kochala persa, MC czy innego rodowodowego
mnie tez to smieszy- na rasowca poskąpili kasy, na pieska ze schronu nie starczyło serca? odwagi? za to chęć szpanu jak najbardziej jest

Stary 2006-11-26, 07:18   #288
MartiniBianco
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Martek88 Pokaż wiadomość
"Wystawa to swoisty sprawdzian dla psa i jego właściciela. Tu okazuje się jak rodzice naszego przyszlego szczenięcia znoszą obecność dużej ilości pobratymców i tłumu ludzi. Muszą stać grzecznie na ringu, biegać gdy trzeba, nie powinni nieustannie szczekać, musza dać się obejrzeć sędziemu, który je dotyka, sprawdza zęby, sprawdza czy pies-samiec ma oba jądra. Nie mogą ugryźć żadnego innego psa, a już absolutnie nie sędziego, gdyż zostaną po prostu zdyskwalifikowani.

Jednym słowem muszą być dobrze wychowane i o prawidłowej psychice. Poza psychiką sędzia ocenia też eksterier - zewnętrzny wygląd psa. Przy ocenie opiera się na wzorcu rasy. Często zdarza się, że to co podoba się widzowi przy ringu, nie zawsze jest zgodne z wzorcem. Na przykład, nam podoba się ten pies "bo ma taki piękny falowany włos", a wzorzec mówi, że włos ma być prosty (i nigdy nie jest to kryterium bezpodstawne"

http://www.psy.info.pl/o/dlaczego_rodowodowy.html

A mi się to kojarzy z psim "modelowo-rasowym" robotem, a nie z ludzkim towarzyszem życia..."stój prosto, bron boze nie zamachaj ogonem, łepek do góry, a jak nie to tak naciągne obroże że bedziesz go trzymał..." Często hodowcy widza świat nie czubkiem własnego nosa a czubkiem nosa psa-modela. Ciekawe czy ktoś z szanownych walczacych pomyślał o tym, ze niektórych nie stac na zakup psa z rodowodem, albo na załatwienie takiego świstka. Bez wzgledu na to czy pies ma świstek czy nie, choruje tak samo. Zresztą ja wyznaje zasade wielu ludzi, że pies ma służyć człowiekowi, a nie wylegiwać sie na kanapie. A przy wystawach mam wrażenie, ze role się zamieniły...
Pozdrawiam
Stary 2006-11-26, 10:13   #289
betita
Przyczajenie

MartiniBianco-masz rację .Dodam jeszcze,że osoba , która pisze , że wystawa jest sprawdzianem psa jednak nie ma racji.
Byłam na kilku wystawach , W czasie jednej był straszny upał.
Te piękne białe pieski (nie wiem może maltańczyki) posypywane co chwila jakimś pudrem , kropione perfumami.TO MA BYĆ SPRAWDZIAN?
A wystawy są organizowane w okreslonych terminach,niezależnie od pogody.
Gdyby moja suka miała rodowód nigdy bym jej nie skazała na takie wystawy.

9 XII -DOKŁADKA!

SZUKAM DŁUGICH KORALI ,
DAMSKICH BUTÓW 39 i 41
MĘSKICH CIUCHÓW !

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-11-26, 10:29   #290
Viris
Zakorzenienie

Kolejny temat i kolejna dokladnie taka sama decyzja. Ja juz nie pisze na temat rodowodow i pseudohodowcow. Wiem swoje, w starych tematach mozna dotrzec do moich pogladow i nikt na nie nie wplynie. A juz nazwyjac psa bezpapierdowego kundlem na pewno ni pomoze

Pozytkujcie swoja energie na cos konstruktywnego, bo ta dyskusja nigdy sie nie skonczy

18,8 kg mniej od 26.01.2007 . Zamiast XL - M/S
Viris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-26, 10:39   #291
Martek88
Zadomowienie

Cytat:
MartiniBianco-masz rację .Dodam jeszcze,że osoba , która pisze , że wystawa jest sprawdzianem psa jednak nie ma racji.
Byłam na kilku wystawach , W czasie jednej był straszny upał.
Te piękne białe pieski (nie wiem może maltańczyki) posypywane co chwila jakimś pudrem , kropione perfumami.TO MA BYĆ SPRAWDZIAN?
A wystawy są organizowane w okreslonych terminach,niezależnie od pogody.
Gdyby moja suka miała rodowód nigdy bym jej nie skazała na takie wystawy.

zeby wyrobic psu hodowlanke wystarcza 3 wystawy, wiec termin mozna sobie dowolnie wybrac Wystawa nie polega tylko na kropiniu perfumami tylko na jak najlepszym zaprezentowaniu psa, sprawdzeniu

Skoro uwazasz, ze masz racje spytaj sie jakiegos kynologa on Ci jej na pewno nie przyzna....

Cytat:
Napisane przez MartiniBianco
Ciekawe czy ktoś z szanownych walczacych pomyślał o tym, ze niektórych nie stac na zakup psa z rodowodem, albo na załatwienie takiego świstka. Bez wzgledu na to czy pies ma świstek czy nie, choruje tak samo. Zresztą ja wyznaje zasade wielu ludzi, że pies ma służyć człowiekowi, a nie wylegiwać sie na kanapie. A przy wystawach mam wrażenie, ze role się zamieniły...

jak nie stac na papierowego psa to po to sa psy w schronisku, na psa z rodowodem nie trzeba wydawac majatku, czasami sa tansze od tych bez papierow zalezy to czesto od rasy i mody. Mozna kupic na raty, mozna kupic pieska niehodowlanego z rodowodem, taki jest o wiele tanszy. Dla chcacego nic trudnego , ale wielu woli kupic sobie psa podobnego do rasowego w typie i pozniej za nic w zyciu sie nie przyzna, ze to mieszaniec chociaz psu to nic nie ujmuje, duma wlasciciela na to nie pozwala (zupelnie jkby okreslnie nierasowca bylo czyms obrazliwym, moze dla tkich ludzi pies kundel jest czyms gorszym?)

a gdyby ludzie nie dbali o zachowanie rasy, i krzyzowali psy na lewo i prawo nie zwracajac uwagi na pochodzenie, ewentualne choroby mogace sie w ten sposb przenosic, gdyby panowala wymarzona przez was totalna samowolka to za jakis czas nie bylo by juz ani psow rasowych ani w typie rasy... nNie po to ludzie tyle lat pracowali nad wyselekcjowaniem ras i ulepszaniem ich.
Stary 2006-11-26, 10:57   #292
bess
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Martek88 Pokaż wiadomość
nNie po to ludzie tyle lat pracowali nad wyselekcjowaniem ras i ulepszaniem ich.
Przekonałam sie juz do psów rodowodowych ale z tego wzgledu ,ze sprawowana jest nad tym wszystkim odgórna kontrola.A nad pseudhodowcami niestety nie,moga sobie robic co chca,a nie wszyscy kochaja swoje psy ,nie zawsze o nie dbaja liczy sie tylko latwa" kasa.
A jesli chodzi o udoskonalenie ras.Z tym sie niestety nie zgadzam,człowiek nie jest bogiem i nie potrafi stworzyc dziela doskonalego i nie sądze zeby kiedys mu to wyszlo.Wiele ras cierpi na choroby wynikajace wlasnie z tego "ulepszania" ,a to stawy,a to schorzenia skórne,a to oczy,uszy,albo drogi oddechowe.Nie podoba mi sie tez "eliminowanie"-zabijanie szczeniaków bo nie mieszcza sie w schemacie.Nie wiem na ile to prawda ale fakt ,ze slyszalam.Kundle krzyzują sie same i z reguły to okazy zdrowia
Stary 2006-11-26, 11:06   #293
esfira
Zakorzenienie

"Większość Ludzi mimo tego uważa ze rodowód to tylko głupi papier nic nie znaczący. To jest bardzo błedne myslenie. Wokól rodowodów jaki wokół innych mało nagłaśnianych spraw powstało wiele mitów:

-Tylko 6 szczeniaków w miocie otrzymuje metrykę
- od 1992 roku wszystkie szczeniaki w miocie otrzymują metrykę, nawet te ze znacznymi wadami (mają w niej adnotację np. nie hodowlany).

Metryka zostanie dosłana pocztą
- metrykę powinniśmy dostać razem ze szczenięciem, powinien być na niej numer tatuażu zgodny z numerem w uchu lub pachwinie psa.

Rodzice są rodowodowi, ale nie wystawiani, bo "hodowcy" nie stać na wystawy
- jeżeli nie stać go na wystawy, zapewne nie stać go też na badania i właściwe prowadzenie matki i szczeniąt.

Rodzicom przysługiwały rodowody, ale nie zostały odebrane, bo za rodowód trzeba zapłacić
- sam rodowód rodziców nie gwarantuje jeszcze, że szczeniaki otrzymają metryczki.

Z rodowodowym szczeniakiem trzeba koniecznie jeździć na wystawy
- rodowodowego szczeniaka wcale nie trzeba wystawiać, to tylko decyzja właściciela, czy chce pupila pokazać na wystawach, czy nie.

Jeśli nie wystawia sie psa traci rodowód wiec jesli nie chce sie wystawiać to lepiej odrazu kupić bez- Pies do końca życia posiada swój rodowód i nie traci go gdy nie jest wystawiany"

wiem, że niektórych nic nie przekona, ale warto choć zapoznać się z opinią fachowców:
http://rodowodowy.xt.pl/
http://rodowod.republika.pl/
http://www.ols.vectranet.pl/~husky/rasowy/glowna.html
http://www.pies.join.pl/index.php?na...article&sid=10
http://www.rasowy-rodowodowy.info/
http://nfo.pl/art/index.php?art=26
http://labradory.pl/index.php?page=83&id=106

Stary 2006-11-26, 11:15   #294
masiek
Zadomowienie

Znowu kłutnia o rasowe i nie rasowe.
Kobiety litości.
Choć nie mogę pojąc tego niezrozumienia.
Decydując się na psa wiedziałam jakie rasy mnie interesują i wiedziałam też, że psiak powinien mieć metrykę, a to dlatego, że każda rasa narażona jest na wady. A kupno psa z dobrej hodowli, nie przypadkowej dawało mi gwarancję na zdrowego psiaka.
Wystawy dają też możłiwość rozeznania się w hodowlach. Nawiązanie kontaktów, znajomości. Są psy, które bardzo lubią wystawy.
Jestem przeciwniczką sprzedawania psów rasowych bez metryki, bo to jawne oszustwo.
masiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-26, 11:24   #295
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez masiek Pokaż wiadomość
Choć nie mogę pojąc tego niezrozumienia.
to jesteśmy dwie

Stary 2006-11-26, 11:35   #296
czarny kot
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
to jesteśmy dwie
Trzy?

Wątek z biżuterią
Stary 2006-12-28, 14:50   #297
_Jamaica
Wtajemniczenie

Straszny dylemat

Otóż tak,przedwczoraj przybłąkał się do mnie piesek, już dorosły Chihuahua.Piesek był zadbany i czysciutki,podejrzewam że komus uciekł,bo wyglądało to tak jakby szukał domu.Chciałam go wziąsc do domu,bo serce mi się krajało kiedy on cały się trząsł,wiedziałam jednak że rodzice są absolutnymi przeciwnikami i nie pozwolą by piesek został.Więc z bólem serca go puściłam z rąk a on uciekł. Gdy opowiedziałam to rodzicom powiedzieli że mogłam go wziaśc.
Pozniej znalazła go znajoma z bloku obok i zaniosła do jakiejs kobiety która go przygarnęła jednak na kilka dni.
Marzy mi się piesek..
Jest możliwość wzięcia go od tej pani, i przygarnięcia do nas.
Boję się jednak co rodzice powiedzą, i jak ciężka będzie droga by dorosły piesek zaakceptował nas i nasz dom,oraz jak zdobyc jego zaufanie.
Czy któraś z was przygarnęła pieska?Jak to wyglądało itp.
Z góry dziekuję za odp.
_Jamaica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-12-28, 14:57   #298
Wiwianna
Zadomowienie

Dot.: Straszny dylemat

Myślę, że piesek mógł się zgubić... Być może właściciel gorączkowo go poszukuje. Najpierw należy umieścić ogłoszenie ze zdjęciem o błąkającym się piesku, umieścic w sieci a przede wszystkim rozwiesić po okolicy, no i oczywiście do czasu zgłoszenia się właściciela, zapewnić czworonogowi pełną opiekę. To absolutna podstawa!
Stary 2006-12-28, 15:13   #299
margitta
Zakorzenienie

Dokładnie. Co to znaczy, że piesek jest do wzięcia? należy szukać właściciela! Zadzwonić do schroniska czy ktoś nie pytał, zostawić telefon, zamieścić ogłoszenia. A nie od razu zabierać go.
Stary 2006-12-28, 15:21   #300
_Jamaica
Wtajemniczenie

Tymczasowo piesek jest u tej kobiety, ja nie mam z nią żadnego kontaktu,bo nawet nie wiem gdzie mieszka, zdjęcia pieska też niestety nie mam,ale jak tylko uda mi się go zdobyć to zostawie ogłoszenia. Piesek jednak dosc długo biegał sam, a ja mieszkam w naprawdę małym miasteczku i wątpię że jesli ktoś go szukał to nie znalazł. Ale jasne że dla niego najlepiej by było by jego pan\pani się odnaleźli.Tak więc musze się jakoś skontaktować z ta kobietą.Napisze wam jutro co i jak.
Pozdrawiam
_Jamaica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości