Dot.: Spowiednik z jedzenia - 5 małych posiłków
Jest kilka prostych zasad.
Po pierwsze: nie przesadzamy - nie wolno nie dojadać. Starajcie się, żeby posiłki były pełnowartościowie, a kaloryczność zjadanych posiłków nie spadła poniżej 1000 kalorii.
Po drugie: węglowodany jemy do południa. Do pierwszego i drugiego śniadania dodajemy owoce (czy to surowe, czy to soki albo owoce suszone), im dalej od obiadu tym mniej cukrów w posiłkach. Kolacja powinna być białkowa, z dużą porcją warzyw.
Po trzecie: dbamy, aby na naszych talerzach nie zabrakło 1-3 porcji owoców i 3-5 porcji warzyw w ciągu dnia.
Po czwarte: witaminy rozpuszczalne są w tłuszczach, więc staramy się nie pomijać tych dobrych tłuszczy przy przygotowywaniu posiłków. Sięgamy po oliwę, wcinamy orzechy.
Po piąte: burczenie w brzuchu, albo inne sygnały głodu to sygnał, że robimy sobie krzywdę.
__________________
|