Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Jak zdobyć doświadczenie?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-08-01, 23:40   #4
201705250955
Konto usunięte

Dot.: Jak zdobyć doświadczenie?

Cytat:
Napisane przez monika1379 Pokaż wiadomość
Akurat wolontariat za granica jest bardzo popularna forma doswiadczenia. Co wiecej, jest brana pod uwage bardzo powaznie, bo pokazuje, ze rozwijasz sie i zdobywasz doswiadczenie dla siebie, nie tylko dla kasy. Pokazuje, ze jestes naprawde zainteresowany. Nie wiem jak sprawa wyglada w Polsce i czy np. pisza w ogloszeniu, ze wolontariat i doswiadczenie, a okazuje sie, ze jestem tylko parobkiem do robienia kawy. Jestem ciekawa, wie ktos jak to wyglada w Polsce?

A ja uwazam, ze ta wiedza jest przydatna i potrzebna do zawodu ksiegowego

To co mowisz jest straszne. Masz swietna wiedze teoretyczna, a zero praktyki.... Naprawde nie robia wam cwiczen z tego jak uzyc praktycznie wiedzy? I co, musisz sama sobie uczyc sie jak rozliczac faktury, obslugiwac programy? Straszne. Jednak to prawda, ze na polscy studenci sa swietnie przygotowani teoretycznie, gorzej z praktyka....

Rob praktyki! Na pewno zawsze sie czegos nauczysz, wsiakniesz w srodowisko, poczujesz atmosfere panujaca w pracy. Na pewno nie zaszkodzi, a noz cos wyniknie. Wal drzwiami i oknami, naprawde warto!

A ile w Polsce trwaja praktyki, doswiadczenie zawodowe czy jak zwal tak zwal? Przepraszam, ale nie mam porownania w ogole.
Ciężko znaleźć cokolwiek w kierunku doświadczenia jakiegokolwiek. Zdaje się, że wolontariat w moim przypadku może zdać się li i jedynie na rozwój umiejętności interpersonalnych, a to przez ostatnie lata staram się opanować do perfekcji - na te dwa lata mogę wpisać w CV coś, na co pracodawca być może (z dużym znakiem zapytania) spojrzy przychylnie.

Ta wiedza przydaje się ogólnie w życiu - a w szczególności moje ulubione prawo cywilne. Uważam, że makro i mikro mogłoby być bardziej realizowane już w liceum, a nie to, co miałam na zajęciach. Prawo jest chyba na każdych studiach i bardzo dobrze.

Nie skończyłam jeszcze studiów, chcę studiować dziennie, więc nie jestem w stanie powiedzieć na 100%, jak wyglądać będzie moja dalsza edukacja. Z tego co wiem to jednak na 1 stopniu studiów z mojego zakresu nie nauczę się nic oprócz księgowania wybranych pozycji po odpowiedniej stronie. Programy? Myślę, że może na innych uczelniach są koła zainteresowań - może tam coś, ktoś więcej robi. Ale obsługi tych programów trzeba się uczyć we własnym zakresie.

I tak zamierzam. Może to wizja szklanych domów, bo moja przyszłość jest w najbliższych kilku latach mocno niepewna, jednak nie chcę przestać marzyć i realizować się w czymś, co mi najbardziej odpowiada. Moja szkoła to było trochę mniejsze zło, ale stało się i muszę o to dbać.

Praktyki 'z uczelni' trwają 200 godzin.
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując