Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Jak zdobyć doświadczenie?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-08-03, 13:14   #5
Irish184
Rozeznanie

Dot.: Jak zdobyć doświadczenie?

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość

Nie skończyłam jeszcze studiów, chcę studiować dziennie, więc nie jestem w stanie powiedzieć na 100%, jak wyglądać będzie moja dalsza edukacja. Z tego co wiem to jednak na 1 stopniu studiów z mojego zakresu nie nauczę się nic oprócz księgowania wybranych pozycji po odpowiedniej stronie. Programy? Myślę, że może na innych uczelniach są koła zainteresowań - może tam coś, ktoś więcej robi. Ale obsługi tych programów trzeba się uczyć we własnym zakresie.
Ja również studiowałam FiR i niestety cała zdobyta wiedza była bardzo teoretyczna. Podczas studiów miałam wiele różnych rachunkowości (finansowa, zarządcza itd.), ale co z tego jeśli to wszystko było tylko księgowaniem na papierze. W praktyce wygląda to przecież zupełnie inaczej. Miałam co prawda na informatyce jakiś jeden program do rozliczania faktur, ale był to tylko temat na kilka zajęć. Praktyki to z tego co pamiętam 5 tygodni po pierwszym roku i 8 tygodni po drugim albo odwrotnie. Moje praktyki nie miały zbyt wiele wspólnego ze studiami i śmiało mogę powiedzieć, że niczego się na nich nie nauczyłam ponieważ praktykant w dzisiejszych realiach jest traktowany jako tania siła robocza, czyli "przynieś, podaj, pozamiataj". Rzeczy praktycznych można poduczyć się trochę na kursach lub na stażach (pod warunkiem, że dobrze się trafi - bo i tu często stażyści są traktowani podobnie jak praktykanci).
Dół: od 20.01.2012r. do 16.01.2014r.
Irish184 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując