2012-09-23, 17:08
|
|
Zadomowienie
|
Dot.: AU PAIR- Bylas?Jestes? Chcesz byc? Zapraszamy tutaj! part IX
Cytat:
Napisane przez 6MoNi9
Dziewczyny mam takie pytanie do was... Otóż oczywiście nie zostaję w tej rodzince (ostatnio szorowałam kible...) i mam samolot powrotny w czwartek który opłaciłam sama ALE hostka nie chce mi wypłacić całej sumy pieniędzy za okres który byłam, ponieważ twierdzi że nie wywiązywałam się z obowiązków - nie zarzucała mi nic o dzieciach, miałam być dla niej od 8:00-14:00 i byłam, ganiała mnie do prania, prasowania, ścierania kurzy, odkurzania i mycia podłóg, mycia łazienek, robiłam wszystko, po czym ona twierdzi że wczoraj nie umyłam po sobie talerza i jej mąż to widział i chce mi obcinać pieniądze, ostatnio babysitting był taki że nie było ich do 2 w nocy, jestem tu 12 dzień... Na dodatek w pierwszy dzień wysłała mnie do prasowania właśnie a dziś mnie poinformowała że dla niej pierwsze dni się nie liczą do wypłaty bo była ze mną!!!!!!! (NO WOW SKORO MA DZIECKO ROCZNE DO OPIEKI to chyba nie dziwne że przez parę dni siedziałyśmy razem z malutką zresztą ona tak chciała!!!) Nie dość że ledwo uzbierałam na ten bilet to jeszcze ona mnie chce tak wykiwać!!
Pytanie moje brzmi tak: znalazłam "• European Agreement on "au pair"
Placement
Strasbourg, 24.XI.1969" i tam jest:
Article 9
A person placed "au pair" shall render the receiving family services
consisting in participation in day-to-day family duties. The time
effectively occupied in such services shall generally not be more than five
hours per day.
Czy wy rozumiecie to tak jak ja, że chodzi o prace domowe które robią wszyscy członkowie rodziny? I czy skoro oni ani razu nie myli tych kibli i nie ścierali kurzy ani nie odkurzali tylko mi na całej chacie każą z tym dymać tzn. że to chyba przekracza moje obowiązki a nie wykonuję ich za mało?!?!
PROSZĘ O WYPOWIEDZI...

|
Ja Ci nie pomogę, bo umiem tylko niemiecki, ale zwróciłam uwagę na coś innego. Nie zrozum mnie źle, ale żadna z dziewczyn nie zmieniała tyle razy rodziny co Ty. Ja już się zastanawiam, czy to pech, czy może po prostu złe dogadanie się z rodzinką. Nie wiem, może za bardzo chciałaś wyjechać i za pochopnie wybrałaś rodzinę. Jak dasz się wykorzystać na początku to potem będą Cię ganiać do wszystkiego. Najlepiej spisuj sobie umowy, wtedy zawsze będziesz mogła się odnieść do tego, co masz na piśmie Bo naprawdę szkoda żebyś jeździła w tą i z powrotem, nie zarabiając przy tym ani grosza. Powodzenia, następnym razem
Ex Au pair De
|
|
|