Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 ;)) cz.V
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-10-16, 12:32   #2964
ILLUSION
Wtajemniczenie

Dot.: Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 ;)) cz.V

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość

Mam pomysł
może te kobitki, które chodza do SR będą sie dzielić jakimiś njusami, nie chodzi o to co juz zazwyczaj wiemy ale o takie info które nas zaskoczyło a które będzie pomocne dla innych mam. Co wy na to?
Ilussion, o tych cukierkach to nie wiedziałam dzieki
Ja sie wczoraj dowiedziałam ze dobrze by było kupic takie jednorazowe podkłady na łózko, dostepne w aptece, kosztuja nieduzo a sa bardzo przydatne zarowno w szpitalu jak i w domu bo wtedy nie brudzimy pościeli i mamy w miare czysto i sucho pod obolałą dupcynka
U mnie połozna która prowadziła sama rodziła w tamtym roku no i o podkładach tych na łóżko mówiła że w domu się raczej nie przydadzą bo krwawienie będzie juz mniejsze a po drugie ze to taka cerata i że raczej nieprzyjemnie będzie na tym spać i ona odradza. Radziła kupić lepsze wkłady poporodowe, polecała Tena a odradzała Bella. Pokazywała nawet oba dla porównania i te Bella to takie prostokątne nie wyprofilowane i w środku ta wata się kulkuje a tamte Tena to widac że wygodne, wyprofilowane ładnie i ten wkład w środku trzyma się kupy i się nie rozwala. Powiedziała że jak będą dobre te wkłady poporodowe to nic nam nie wycieknie, no i że w szpitalach dają oczywiście te Bella i kładą na łóżkach te ceratki.

Cytat:
Napisane przez sylwietta1988 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ja własnie zrobiłam listę rzeczy must have w szpitalu- nie ma szans zebym się zmieściła do mojej podręcznej torby (jak studiowałam to na cały tydzien rzeczy mieściła a tu na 3 dni do szpitala bedzie mała...), więc chyba pakowac bede się w normalną wakacyjną torbę.... sam szlafrok polarowy ile miejsca zajmuje... a w tą podręczna bedą spakowane rzeczy na wyjscie dla małego
Połozna wczoraj mówiła żeby absolutnie nie brac wielkich toreb gdzie zazwyczaj jest mnóstwo niepotrzebnych rzeczy. Wspominała też o szlafroku żeby polarowych absolutnie nie brac bo tam będzie bardzo ciepło. Dzieciaczki w naszym brzuchu mają prawie 37 stopni ciepła i żeby nie miały szoku termicznego to same poporodowe sa mocno grzane i nam będzie tam naprawdę bardzo gorąco.

Cytat:
Napisane przez adusia1554 Pokaż wiadomość
Ciekawe macie te zajęcia Ja nie myślałam o szkole rodzenia sama nie wiem dlaczego. I co tam masz napisane na tej kartce co zabrać do szpitala. Ja musze na wizycie dopytać moją gin dokładnie ale wiem że dla dziecka nic nie potrzebuję tylko ciuszki na wyjście resztę oni zapewniają.
to ja wipisze może to co dostałam wczoraj w szkole rodzenia:

3 torby do szpitala

1. Torba na salę porodową (zabrac ze sobą od razu):
- dokumenty: karta ciąży, dokument potwierdzający grupę krwi, dowód osobisty, dowód ubezpieczniea, jeśli w czasie ciąży było się pod nadzorem innych specjalistów np. okulisty, kardiologa to równiez dokumenty z tym związane
- klapki + klapki pod prysznic
- ręcznik mały
- mydło (bez aromatów i barwników)
- cienki szlafrok
- 1 litr wody niegazowanej
- cukierki owocowe (nie twarde)
- skarpetki (będzie zimno w stopy podczas porodu)

2. Torba na oddział położniczy (osoba towarzysząca przynosi juz po przewiezieniu na salę po porodzie)
- podkłady ginekoologiczne (10 sztuk) - jakby akurat na sali zabrakło tych szpitalnych, żeby się nie denerwować zanim doniosą tylko miec swoje
- majtki jednorazowe (siateczkowe a nie z fizeliny)
- ręcznik duży
- artykuły kosmetyczne (nie perfumowane)
- Tantum Rosa (5 saszetek) + kubeczek jednorazowy - do podmywania krocza
- wkładki laktacyjne (10 par)
- stanik laktacyjny
- koszula nocna rozpinana do karmienia
- woda niegazowana (jesli ktoś musi soki to jabłkowy, gruszkowy z aronii lub winogron rozcieńczać pół na pół z wodą)
- kubek, sztućce
-papier toaletowy,
- ręcznik papierowy
- skarpetki
- 5 sztuk pieluszek jednorazowych (jakby zabrakło akurat na sali)
- chusteczki do pielęgnacji pupy dziecka
- krem przeciw odparzeniom do pupy

3. Torba na wypis (tata dziecka lub ktoś z rodziny przywozi dopiero w dniu wypisu):
-fotelik samochodowy
-kocyk
- pajacyk
- koszulka, kaftanik
- sweterek
- bawełniana ciepła czapeczka
- kombinezon
- pieluszka jednorazowa
- pieluszka tetrowa