Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 ;)) cz.V
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-10-23, 13:55   #4110
nafiyqa
Zakorzenienie

Dot.: Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 ;)) cz.V

Cytat:
Napisane przez sylwietta1988 Pokaż wiadomość
a bo widzisz- mnie się wydaje, że jestem meeeeeeeeega wielka.... całe życie nie przekraczałam 50 kilo.... zawsze rozmiar 36, plasciutki brzuszek, w miarę szczupłe uda. A teraz???? dla mnie tragedia..... dlatego nie bardzo ludziom wierzę jak mówią jak to pięknie wyglądam....

ale bardzo dziękuje
Serio serio
Ja tez nosze rozmiar 36 ("nosze", czy juz powinnam mowic "nosilam"? ). Wiele osob mi mowi, ze ciaza mi sluzy, a ja sie nie kloce i im wierze

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;37208607]
Która o penicylinę pytała? Ważne - ja mam uczulenie, tuż po porodzie się zrobiło (ważne też - bo może uczulenie jakieś wyjść dopiero po ciąży!), co prawda na augmentin ALE to antybiotyk z grupy penicylin i od razu w karę mam wpisane u ogólnego, że ma mi takich nie przepisywać - do tego uczulenie na pyralginę, ta sama grupa. Tu jest cała lista penisylinowych:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Penicyliny

Objawy - bąblowa wysypka kilka godzin po tabletkach. Swędząca bardzo, głównie na buzi, nie jakoś masakrycznie widoczna, raczej pod palcami czułam, na rękach tak samo. Przyszedł do mnie neonatolog bo szum zrobiłam bo nie wiedziałam czy czasem coś zakaźnego, a tam maluchów masa przecież. I stwierdził, że często po jakimś czasie, po wielokrotnym nawet braniu leku tak się dzieje.

Jeśli któraś uczulona zgłaszajcie od razu na porodówce, bo są sytuacje, gdy po porodzie (a już na pewno po cc) podają mamie antybiotyk, a raz, drugi reakcja może być słaba a za kolejnym wstrząs.

Ja w szoku byłam, bo już po porodzie zażyłam 2 razy pyralginę - drapałam się 3 dni i to koszmar był, cala wysypana w bąblach byłam. po p. na pewno bo prowokację potem zrobiłam.[/QUOTE]
Dobrze, ze przypominasz, ze trzeba od razu zglaszac.

Swoja droga myslalam, ze reakcja bedzie bardziej hmm powazna. Wiem, ze wysypka jest meczaca, ale spodziewalam sie jakichs zanikow tchu, kolatania serca czy cos w tym stylu

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość
a takie testy mozna zrobic w zwykłym laboratorium na zasadzie badania krwi czy to musi byc jakas poradnia alergologiczna? jak to w praktyce wyglada? nigdy u nas kit nie mial stycznosci z jakakolwiek alegria dlatego ja zielona w te klocki...
najchetniej to bym sobie zrobila dla swietego spokoju takie badania i wtedy bym wiedziala czy jestem na cos uczulona czy nie...
Niestety Ci nie pomoge, nie wiem.
Ale podejrzewam, ze tak samo jak z innymi uczuleniami - trzeba wykonac specjalistyczne testy w poradni alergologicznej (czyli testy skorne).

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora