2012-12-02, 18:14
|
|
Zakorzenienie
Przekupka: 7 pkt / 100% pozyt.
|
Dot.: grudniowo kilka drobiazgów :)
- od razu uprzedzam, że wiem, że grzybek to może mało kosmetyczne żyjątko, ale lepszego miejsca znaleźć mi się nie udało.
A do maseczek w końcu też jest używany, wiec postanowiłam podciągnąć 
Do sedna:
Do wydania/wymiany mam 2 porcje grzybka tybetańskiego, z własnej 'hodowli' - strasznie szybko rośnie, rodzinę już obdzieliłam ( ), a wyrzucić mi szkoda. Może komuś się przyda 
Poniżej wrzucam krótki FAQ nt:
Aby zdrowo hodować grzybka i efektywnie produkować kefir z jego ziaren należy unikać kontaktu z metalem, a używać wyłącznie przedmiotów szklanych, plastikowych lub drewnianych. Do tego celu potrzebne są tylko:
- Starter ziaren (dwie łyżeczki ziaren na szklankę mleka)
- Szklanka mleka (najlepiej nieodtłuszczonego);
- Szklany słoik lub pojemnik z oddychającym wieczkiem (może być gaza, ściereczka lub ręcznik papierowy zamiast wieczka);
- Niemetalowe sitko
- Niemetalowa łyżka
ZASADY HODOWLI
- Grzybka przepłucz zimną bieżącą wodą na plastikowym sitku aż nie będzie pokryty mlekiem, a woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta.
- Zalej w słoiku lub naczyniu szklanym dwie łyżeczki przepłukanego grzybka szklanką nieprzegotowanego mleka (jeśli jest go więcej, to proporcjonalnie dolać więcej mleka).
- Słoik lub naczynie przykrywamy gazą lub filtrem (np. takim do parzenia kawy), by zapewnić dostęp powietrza, ale zabezpieczyć przed zabrudzeniami.
- Odstaw naczynie na 24 godziny w ciepłe miejsce.
- Po 24 godzinach przemieszaj go plastikową lub drewnianą łyżką i przecedź przez plastikowe sitko – napój nadaje się natychmiast do picia lub po schłodzeniu w lodówce (najlepiej spożyć w ciągu kolejnej doby).
- Grzybka przepłucz zimną bieżącą wodą na plastikowym sitku aż nie będzie pokryty mlekiem, a woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta.
- Ponownie umieść grzybka w słoiku i zalej na 24 godziny mlekiem
żeby nie zaśmiecać - wystarczy wpisać w google frazę 'grzybek tybetański' - wszelkie informacje na temat jego 'hodowli' są łatwo dostępne.
Na pytania, rzecz jasna, chętnie odpowiem 
Zdjęcie grzybka w załączniku. Do wydania 2 porcje po dwie łyżki stołowe.
|
|
|