Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Wymienię grudniowo kilka drobiazgów :)
Wątek: Wymienię grudniowo kilka drobiazgów :)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-12-02, 18:14   #2
thealee
Zakorzenienie

Przekupka: 7 pkt / 100% pozyt.
Dot.: grudniowo kilka drobiazgów :)

• od razu uprzedzam, że wiem, że grzybek to może mało kosmetyczne żyjątko, ale lepszego miejsca znaleźć mi się nie udało.
A do maseczek w końcu też jest używany, wiec postanowiłam podciągnąć

Do sedna:
Do wydania/wymiany mam 2 porcje grzybka tybetańskiego, z własnej 'hodowli' - strasznie szybko rośnie, rodzinę już obdzieliłam (), a wyrzucić mi szkoda. Może komuś się przyda

Poniżej wrzucam krótki FAQ nt:
Aby zdrowo hodować grzybka i efektywnie produkować kefir z jego ziaren należy unikać kontaktu z metalem, a używać wyłącznie przedmiotów szklanych, plastikowych lub drewnianych. Do tego celu potrzebne są tylko:
  1. Starter ziaren (dwie łyżeczki ziaren na szklankę mleka)
  2. Szklanka mleka (najlepiej nieodtłuszczonego);
  3. Szklany słoik lub pojemnik z oddychającym wieczkiem (może być gaza, ściereczka lub ręcznik papierowy zamiast wieczka);
  4. Niemetalowe sitko
  5. Niemetalowa łyżka
ZASADY HODOWLI
  1. Grzybka przepłucz zimną bieżącą wodą na plastikowym sitku aż nie będzie pokryty mlekiem, a woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta.
  2. Zalej w słoiku lub naczyniu szklanym dwie łyżeczki przepłukanego grzybka szklanką nieprzegotowanego mleka (jeśli jest go więcej, to proporcjonalnie dolać więcej mleka).
  3. Słoik lub naczynie przykrywamy gazą lub filtrem (np. takim do parzenia kawy), by zapewnić dostęp powietrza, ale zabezpieczyć przed zabrudzeniami.
  4. Odstaw naczynie na 24 godziny w ciepłe miejsce.
  5. Po 24 godzinach przemieszaj go plastikową lub drewnianą łyżką i przecedź przez plastikowe sitko – napój nadaje się natychmiast do picia lub po schłodzeniu w lodówce (najlepiej spożyć w ciągu kolejnej doby).
  6. Grzybka przepłucz zimną bieżącą wodą na plastikowym sitku aż nie będzie pokryty mlekiem, a woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta.
  7. Ponownie umieść grzybka w słoiku i zalej na 24 godziny mlekiem
żeby nie zaśmiecać - wystarczy wpisać w google frazę 'grzybek tybetański' - wszelkie informacje na temat jego 'hodowli' są łatwo dostępne.

Na pytania, rzecz jasna, chętnie odpowiem

Zdjęcie grzybka w załączniku. Do wydania 2 porcje po dwie łyżki stołowe.
Ikonki załączonych zdjęć
Kliknij zdjęcie aby powiększyć
Nazwa:  23471d7314ee9.jpg
Wyświetleń: 43
Rozmiar:  27,4 KB  
Nie widzisz zdjęć? Kliknij tutaj!

thealee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując