Pyszny torcik sliwkowy z nutella.
Torcik sliwkowy z nutella
Upiec 2 biszkopty 1 jasny i 1 ciemny z dodatkiem kakao.
Skladniki na 1 biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka maki tortowej
2 lyzki maki ziemniaczanej
4 lyzki oleju
1 lyzka octu
aromat rumowy
1 lyzeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie biszkoptu.
Cale jajka dobrze zmiksowac z cukrem. Nastepnie dodac make ziemniaczana i pszenna zmieszana z proszkiem do pieczenia ciagle miksujac. Na koniec dodac oliwe, ocet i aromat, zmiksowac wszystko na jednolita mase. Piec okolo 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Jak ciemny biszkopt to dodatkowo dodac kakao. Ja daje 1 czubata lyzke kakao.
Skladniki do przelozenia biszkoptow:
500 g sliwek suszonych, najlepiej kalifornijskich
spirytus lub wisniowka lub inny alkohol, np rum
1/2 szklanki cukru do masy
1/2 szklanki cukru do gotowania sliwek
1 kostka masla
1 sloik nutelli 300-400 g
4 jajka
Przygotowanie sliwek.
Sliwki ugotowac w wodzie z cukrem do smaku, wody tyle, zeby pokrylo sliwki. Gotowac okolo 5 minut, zeby nie byly zbyt miekkie.
Po ostudzeniu sliwek, wyjac je z syropu i pokroic w paski. Nastepnie zalac je spirytusem, lub innym alkoholem, tak zeby pokryl wszystkie sliwki i odstawic na cala noc.
Przygotowanie masy:
Sparzyc jajka wrzaca woda. Jajka zmiksowac z cukrem na puszysta mase. Kostke masla wczesniej wyjac z lodowki, zeby maslo nie bylo twarde, nastepnie rozetrzec kostke masla i dodawac maslo stopniowo po 1 lyzce do masy z jajek, caly czas miksujac. Nastepnie dodac do tego nutelle i wymieszac.
Przekladanie biszkoptow:
Biszkopty przekroic na pol, nasaczyc je alkoholem z tych sliwek, mozna tez nasaczyc dodatkowo cytryna. Przekladac biszkopty masa, ukladajac na niej pokrojone w paski sliwki. Ciasto jest najlepsze na drugi/trzeci dzien.
Edytowane przez Lazurowewybrzeze
Czas edycji: 2013-04-10 o 09:50
|