Pyszny torcik sliwkowy z nutella. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2013-01-26, 08:20   #1
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie
 
Avatar Lazurowewybrzeze
 
Zarejestrowany: 2012-08
Lokalizacja: Marsylia
Wiadomości: 1 719

Pyszny torcik sliwkowy z nutella.


Torcik sliwkowy z nutella

Upiec 2 biszkopty 1 jasny i 1 ciemny z dodatkiem kakao.

Skladniki na 1 biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka maki tortowej
2 lyzki maki ziemniaczanej
4 lyzki oleju
1 lyzka octu
aromat rumowy
1 lyzeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie biszkoptu.

Cale jajka dobrze zmiksowac z cukrem. Nastepnie dodac make ziemniaczana i pszenna zmieszana z proszkiem do pieczenia ciagle miksujac. Na koniec dodac oliwe, ocet i aromat, zmiksowac wszystko na jednolita mase. Piec okolo 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak ciemny biszkopt to dodatkowo dodac kakao. Ja daje 1 czubata lyzke kakao.

Skladniki do przelozenia biszkoptow:

500 g sliwek suszonych, najlepiej kalifornijskich
spirytus lub wisniowka lub inny alkohol, np rum
1/2 szklanki cukru do masy
1/2 szklanki cukru do gotowania sliwek
1 kostka masla
1 sloik nutelli 300-400 g
4 jajka

Przygotowanie sliwek.

Sliwki ugotowac w wodzie z cukrem do smaku, wody tyle, zeby pokrylo sliwki. Gotowac okolo 5 minut, zeby nie byly zbyt miekkie.

Po ostudzeniu sliwek, wyjac je z syropu i pokroic w paski. Nastepnie zalac je spirytusem, lub innym alkoholem, tak zeby pokryl wszystkie sliwki i odstawic na cala noc.

Przygotowanie masy:

Sparzyc jajka wrzaca woda. Jajka zmiksowac z cukrem na puszysta mase. Kostke masla wczesniej wyjac z lodowki, zeby maslo nie bylo twarde, nastepnie rozetrzec kostke masla i dodawac maslo stopniowo po 1 lyzce do masy z jajek, caly czas miksujac. Nastepnie dodac do tego nutelle i wymieszac.

Przekladanie biszkoptow:

Biszkopty przekroic na pol, nasaczyc je alkoholem z tych sliwek, mozna tez nasaczyc dodatkowo cytryna. Przekladac biszkopty masa, ukladajac na niej pokrojone w paski sliwki. Ciasto jest najlepsze na drugi/trzeci dzien.

Edytowane przez Lazurowewybrzeze
Czas edycji: 2013-04-10 o 09:50
Lazurowewybrzeze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-26, 09:45   #2
LadySith
Zakorzenienie
 
Avatar LadySith
 
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: Miasteczko Śląskie
Wiadomości: 6 692
GG do LadySith
Dot.: Pyszny torcik sliwkowy z nutella.

albo mi się wydaje, albo biszkopt nie ma w składzie tłuszczu ;p
__________________

LadySith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-26, 12:19   #3
houseofcolours
Zadomowienie
 
Zarejestrowany: 2004-10
Wiadomości: 1 852
GG do houseofcolours
Dot.: Pyszny torcik sliwkowy z nutella.

Nie ma także proszku do pieczenia więc to taki trochę 'oszukany' biszkopt ale może być dobry bo kiedyś robiłam podobny ciasto-biszkopt i wyszło całkiem nieźle. Ale za to ciasto, choć lubię połączenie śliwki z nutellą, nie zabrałabym się raczej. Wydaje się, że strasznie dużo z tym roboty.
houseofcolours jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-26, 16:19   #4
LadySith
Zakorzenienie
 
Avatar LadySith
 
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: Miasteczko Śląskie
Wiadomości: 6 692
GG do LadySith
Dot.: Pyszny torcik sliwkowy z nutella.

Cytat:
Napisane przez houseofcolours Pokaż wiadomość
Nie ma także proszku do pieczenia więc to taki trochę 'oszukany' biszkopt ale może być dobry bo kiedyś robiłam podobny ciasto-biszkopt i wyszło całkiem nieźle. Ale za to ciasto, choć lubię połączenie śliwki z nutellą, nie zabrałabym się raczej. Wydaje się, że strasznie dużo z tym roboty.
ja zawsze się boję, ze biszkopt nie wyjdzie [choć przepis niby pewny] i troszkę pdp sypnę
__________________

LadySith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-26, 17:41   #5
nAtaL!a
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 3 972
Dot.: Pyszny torcik sliwkowy z nutella.

Brzmi smacznie, ale nie lubię maślanych kremów, zastąpiłabym mascarpone
Jest i proszek i olej, ale pewnie Autorka edytowała. Ja nigdy nie daję ani tłuszczu ani proszku i biszkopt pięknie wyrasta.
nAtaL!a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-26, 17:51   #6
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie
 
Avatar Lazurowewybrzeze
 
Zarejestrowany: 2012-08
Lokalizacja: Marsylia
Wiadomości: 1 719
Dot.: Pyszny torcik sliwkowy z nutella.

Nic nie edytowalam, jak widac nie ma zadnej edycji..., w biszkopcie byly od poczatku 4 lyzki oleju i lyzeczka proszku do pieczenia... Biszkopt bez tluszczu, to moze by jeszcze jakos wyszedl, ale bez proszku do pieczenia, to chyba tylko zakalec... Przepis wyprobowany 10 razy, nie ma w nim zadnych bledow, zawsze to ciasto dobrze wychodzi... I wcale nie jest takie pracochlonne... A jak nawet to warto sie pomeczyc, bo pycha ciacho jest.
Lazurowewybrzeze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-26, 17:59   #7
nAtaL!a
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 3 972
Dot.: Pyszny torcik sliwkowy z nutella.

Zatem dziewczyny nie doczytały. Poprzedni post edytowałam, a też nie ma informacji, więc pomyślałam, że dopisałaś.Co do biszkoptu bez proszku to się absolutnie nie zgadzam. Wielokrotnie piekłam (przepis stąd http://www.mojewypieki.com/przepis/biszkopt-przepis-ii ) bez tłuszczu i proszku i bardzo wyrasta, a zakalca w biszkopcie to jeszcze się nie dorobiłam.

Edytowane przez nAtaL!a
Czas edycji: 2013-01-26 o 18:02 Powód: link
nAtaL!a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-26, 18:26   #8
houseofcolours
Zadomowienie
 
Zarejestrowany: 2004-10
Wiadomości: 1 852
GG do houseofcolours
Dot.: Pyszny torcik sliwkowy z nutella.

Cytat:
Napisane przez nAtaL!a Pokaż wiadomość
Zatem dziewczyny nie doczytały. Poprzedni post edytowałam, a też nie ma informacji, więc pomyślałam, że dopisałaś.Co do biszkoptu bez proszku to się absolutnie nie zgadzam. Wielokrotnie piekłam (przepis stąd http://www.mojewypieki.com/przepis/biszkopt-przepis-ii ) bez tłuszczu i proszku i bardzo wyrasta, a zakalca w biszkopcie to jeszcze się nie dorobiłam.
Właśnie o to chodzi, że 'prawdziwy' biszkopt nie ma ani tłuszczu ani proszku a wyrasta i zakalca nie ma. A w tym przepisie na biszkopt jest i tłuszcz i proszek i stąd nasze zdziwienie, że autorka nazwała biszkoptem 'ciasto', które zawiera olej i proszek.
houseofcolours jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-26, 20:11   #9
nAtaL!a
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 3 972
Dot.: Pyszny torcik sliwkowy z nutella.

Jasne, źle Was zrozumiałam Myślałam, że brakuje Wam czegoś w przepisie Z kolei moja Mama piecze z dodatkiem oliwy i proszku i też twierdzi, że to biszkopt. Wracając do samego wpisu, to połączenie nutelli i śliwki wydaje się ciekawe i na pewno warte wypróbowania.

Edytowane przez nAtaL!a
Czas edycji: 2013-01-26 o 20:13
nAtaL!a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-27, 13:11   #10
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie
 
Avatar Lazurowewybrzeze
 
Zarejestrowany: 2012-08
Lokalizacja: Marsylia
Wiadomości: 1 719
Dot.: Pyszny torcik sliwkowy z nutella.

Ja tez tak zrozumialam, ze brakuje wam w przepisie tluszczu i proszku do pieczenia, a ze w nim proszek i tluszcz jest to myslalam, ze nie doczytalyscie.
Nie bede sie spierac o "prawdziwy" przepis na biszkopt, bo nie mam ciastkarskiego wyksztalcenia. Ja pieklam zawsze z proszkiem, bo zawsze wydawalo mi sie, ze bez to bedzie zakalec i z tluszczem.
W tym przepisie na torcik ze sliwkami i nutella, przepis na biszkopt byl taki jak podalam i z niego zawsze pieklam, wychodzilo dobrze, wiec nic nie zmienialam.
Dokladnie przepis warty wyprobowania polaczenie nutelli ze sliwkami w alkoholu jest bardzo dobre. A jak wierzch ciasta jakos fajnie ozdobic, to wychodzi sympatyczny tort urodzinowy.
Lazurowewybrzeze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-27, 16:40   #11
nAtaL!a
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 3 972
Dot.: Pyszny torcik sliwkowy z nutella.

Lazurowewybrzeze, masz fotkę takiego torcika?
nAtaL!a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-28, 08:10   #12
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie
 
Avatar Lazurowewybrzeze
 
Zarejestrowany: 2012-08
Lokalizacja: Marsylia
Wiadomości: 1 719
Dot.: Pyszny torcik sliwkowy z nutella.

Robilam to ciasto wiele razy, ale akurat nigdy nie zrobilam jego fotki, chociaz czesto robie fotki i prawie przy kazdym moim przepisie one sa. Jak nastepnym razem bede robila to ciasto, to bede o tym pamietac i wstawie tu fotke tego torcika.
Lazurowewybrzeze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-30, 20:35   #13
Ramona_85
Zakorzenienie
 
Avatar Ramona_85
 
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 7 202
Dot.: Pyszny torcik sliwkowy z nutella.

Cytat:
Napisane przez nAtaL!a Pokaż wiadomość
Wracając do samego wpisu, to połączenie nutelli i śliwki wydaje się ciekawe i na pewno warte wypróbowania.
na blogu smaczny.pl znalazłam fajny przepis na nutellę ze śliwek (do powideł zmiksowanych jeszcze gorących dodaje się kakao tak w uproszczeniu). Idealnie nadaje się do ciast, bo ma fajny słodko-kwaskowy smak (ja dałam mniej kakao). Polecam na przetwory i do ciast, zwłaszcza ciemnych, typu murzynki, pierniki, babki, brownies -> przepis TUTAJ
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-05, 13:29   #14
paulinia18
Zadomowienie
 
Avatar paulinia18
 
Zarejestrowany: 2011-04
Wiadomości: 1 889
Dot.: Pyszny torcik sliwkowy z nutella.

robię to ciasto często, jest przepyszne, biszkopt wychodzi super, z tym że do masy z nutelli nie dodaję alkoholu i cukru-i jest przepyszna, nie robię typowego tortu tylko piekę jeden biszkopt i robię typowe ciasto.
NAPRAWDE POLECAM
__________________


włosy: 98cm

paulinia18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-20, 14:20   #15
_chocolate
Zakorzenienie
 
Avatar _chocolate
 
Zarejestrowany: 2010-11
Lokalizacja: W.
Wiadomości: 3 343
Dot.: Pyszny torcik sliwkowy z nutella.

Cytat:
Napisane przez Lazurowewybrzeze Pokaż wiadomość
Torcik sliwkowy z nutella

Upiec 2 biszkopty 1 jasny i 1 ciemny z dodatkiem kakao.

Skladniki na 1 biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka maki tortowej
2 lyzki maki ziemniaczanej
4 lyzki oleju
1 lyzka octu
aromat rumowy
1 lyzeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie biszkoptu.

Cale jajka dobrze zmiksowac z cukrem. Nastepnie dodac make ziemniaczana i pszenna zmieszana z proszkiem do pieczenia ciagle miksujac. Na koniec dodac oliwe, ocet i aromat, zmiksowac wszystko na jednolita mase. Piec okolo 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak ciemny biszkopt to dodatkowo dodac kakao.

Skladniki do przelozenia biszkoptow:

500 g sliwek suszonych, najlepiej kalifornijskich
spirytus lub wisniowka lub inny alkohol, np rum
1/2 szklanki cukru
1 kostka masla
1 sloik nutelli 300-400 g

Przygotowanie masy:

Sparzyc jajka wrzaca woda. Jajka zmiksowac z cukrem na puszysta mase. Kostke masla wczesniej wyjac z lodowki, zeby maslo nie bylo twarde, nastepnie rozetrzec kostke masla i dodawac maslo stopniowo po 1 lyzce do masy z jajek, caly czas miksujac. Nastepnie dodac do tego nutelle i wymieszac.
To w końcu dodajesz olej czy oliwę?
Ile jajek do masy?
Ile dosypać kakao?
__________________


_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-22, 23:25   #16
peggy7
Zadomowienie
 
Avatar peggy7
 
Zarejestrowany: 2011-03
Wiadomości: 1 599
Dot.: Pyszny torcik sliwkowy z nutella.

Jadłam to ciasto na weselu koleżanki (i na poprawinach) i tam mi smakowało baaardzo. Zrobiłam sama, ale chyba miałam trefny przepis, bo tam się śliwki od razu moczyło w wódce, bez wcześniejszego gotowania. Śliwki wypiły ze szklankę wódki albo i więcej i potem ciasto było mocno alkoholowe, wódka zabiła inne smaki :/
__________________
Życie jest piękne
peggy7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-24, 11:33   #17
_chocolate
Zakorzenienie
 
Avatar _chocolate
 
Zarejestrowany: 2010-11
Lokalizacja: W.
Wiadomości: 3 343
Dot.: Pyszny torcik sliwkowy z nutella.

Ja zrobiłam to ciasto i mi smakowało tak sobie, ale dla mnie to ogólnie - im bardziej słooooodko, tym lepiej A to ciasto nie jest zbyt słodkie. Za to mojej rodzinie smakowało bardzo i już domagają się kolejnego.

Robiłam przepis na jeden biszkopt. Masę podzieliłam na pól i piekłam osobno każdy blat w tortownicy średniej wielkości.
Śliwki moczyłam w wiśniówce.
Blaty też nasączyłam wiśniówką przed przełożeniem.
Do masy nie dodawałam jajek, po prostu zmiksowałam nutellę z masłem i dodałam poszatkowane śliwki.

W internecie są też przepisy, że piecze się jeden blat, a bezpośrednio na masę kładzie warstwę bitej śmietany - wtedy będzie bardzo słodko.

Ogólnie polecam, warto spróbować
__________________



Edytowane przez _chocolate
Czas edycji: 2013-02-24 o 11:34
_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-10, 09:47   #18
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie
 
Avatar Lazurowewybrzeze
 
Zarejestrowany: 2012-08
Lokalizacja: Marsylia
Wiadomości: 1 719
Dot.: Pyszny torcik sliwkowy z nutella.

Chocolate odpowiadam pozno, bo wieki mnie tu nie bylo... Ja daje do ciemnego biszoptu jedna czubata lyzke kakao. Jezeli chodzi o jajka do masy to zapomnialam wpisac w skladnikach, daje sie 4 jajka, juz poprawiam w przepisie. Oliwa i olej to dla mnie jedno i to samo, daje olej rzepakowy, nie oliwe z oliwek. Olej rzepkowy dobrej jakosci, bez "zapachu". We Francji nie spotkalam sie z "pachnacym" olejem rzepkowym.

Zapomnialam tez wpisac w skladnikach do masy 1/2 szklanki cukru, ktory dodaje sie do jajek do masy, ale juz poprawilam. Bylo w przygotowaniu masy, ze utrzec jajka z cukrem, ale zapomnialam wpisac w skladnikac ile powino byc tego cukru. Moze temu niektorym ciasto bylo malo slodkie.

Tak to jest jak sie pisze przepis z pamieci. Ale w tej chwili juz jest wszystko uzupelnione.

Edytowane przez Lazurowewybrzeze
Czas edycji: 2013-04-10 o 09:58
Lazurowewybrzeze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:47.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.