Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Dyskusja i pytania do: analiz, składów kosmetyków oraz różnych składników
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-03-09, 08:33   #596
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Dot.: Dyskusja i pytania do: analiz, składów kosmetyków oraz różnych składników

Cytat:
Napisane przez hey Pokaż wiadomość
Tak tyle że chodzi o to, ze w wyniku połączenie wytrąca sie nierozpuszczalny, a wiec trudny do zmycia kompleks.
Tak, tylko czy zostaje na włosach? Jak może się do nich przyczepić, jeśli jest w tym momencie pełny ładunkowo? Powinien więc zostać zmyty wraz z wodą z włosów.
Cytat:
Ty natomiast piszesz, ze to miałby być mechanizmem, który pomaga usuwać kationowy związek z włosa.
Dokładnie. Na podstawie tego, co napisałam w pytaniach wyżej.
Poza tym dowodzą tego same włosy i ich stan po zastosowaniu siarczana.
Cytat:
Chodzi własnie o zdolność do tworzenia osiadających, trydnych do zmycia kompleksów
ale właśnie w jaki sposób osiadających? Bo to mi nie pasuje
Cytat:
Artykuł w linku, który podałam pokazuje, ze najtrudniejsze do zmycia są kompleksy pomiędzy SLC (12C w łańcuchu), czyli SLS jest najgorszym wyborem do zmywania kationowych związków.
Ale czy tylko SLS czy mamy na mysli wszystkie siarczany?
Przyznam, że artykuł wydrukowałam, ale jeszcze sie nie wgłebiałam. Zrobię to w wolnej chwili.
Cytat:
W srodowisku wodnym wiązanie jonowe jest słabe
To cenne!
Cytat:
w przypadku zwiazków kationowych i pow. włosa na tylko tyle silne by sama woda nie wystarczyła do usuniecia ich z włosa. To jak mocno adsorbowany na powierzchni włosa (substantivity) kationowy związek, a wiec rówznież jak łatwo just usuwany zależy od jego cześci lipofilnej, a z taką niejonowy detergent moze sie łaczyć.
Moje włosy jednak pokazują coś zupełnie innego Nie chce się łączyć.
Podejrzewam, że z tej zasady korzystają za to kationowe antystatyki, którymi "myjemy" włosy. Mają cześc lipofilną, więc moga być zmyte łagodniejszymi detergentami.
Cytat:
Oprócz tego niejonowe detergenty powinny byc dobre do usuwania nierozpuszczalnych kompleksów kationowo-anionowych przez solubilizacje, wiec moze anionowo-niejonowy szampon byłby skuteczny do usuwania kationowych zw.?
Czyli jednak ładunek być musi, zatem na jedno i tak wychodzi. Jeśli tak jest, to rozumiem kolejny sens dodawania coraz łagodniejszych detergentów do składu szamponu.
też cenna informacja!
Cytat:
Oleje teoretycznie powinny być dobrze zmywane niejonowymi detergentami, bo bo maja podobną zdolnosć usuwania kwasów lipidów do SLS. To jak najprawde usuwają zalezy zapewne już od szamponu, użytych olejów i włosów.
A owszem

Dzięki za wszystkie informacje!
Prosze jeszcze o dopwoiedź na moje powyższe wątpliwości

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując