|
Zakorzenienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
właśnie próbuję was nadrobić, choć nie wiem czy to możliwe 
Cytat:
Napisane przez PawMaj13
We wrocku przerobilam juz kilka dzielnic, od Muchoboru, przez Gądów, Popowice, Srodmiescie, az po Psiaka
Trudno wybrać jeden najciekawszy, zależy czego szukasz podczas podróży, co jest dla Ciebie istotne, mnie interesuja najbardziej ludzie i ich zycie codzienne, jesli rozne opcje na to pozwalaja, staram sie przebywac z tubylcami jaknajdluzej, takze mieszkac z nimi/u nich. Ciekawy byl Izrael z uwagi na spore różnice miedzy nami, tak samo Jordania. Grecy (Kreteńczycy) są mega fajni  szczerzy i bezproblemowi. Sympatycznie wspominam też włoską Toskanię, ale Mediolan już nie. Tak samo Paryż jest dla mnie przereklamowany. Ogólnie lepiej się czuję w mniejszych mieścinach, skąpo opisanych w przewodnikach, albo zupełnie w nich pominiętych  zaprzeczeniem tego jest Barcelona, którą kocham od pierwszego wejrzenia. a Malta to jedyna rozsądna opcja dla mnie i jedyna miejscowość nadająca się na letni wypoczynek, do której może mnie z Wrocławia zabrać ryanair i w której jeszcze nie byłam  
|
Ja miałam na myśli bardziej jaki kraj ciebie zafascynował i dlaczego?
Z tą Barcą to rzeczywiście coś jest, pomimo tego, że to wielkie miasto (a ogólnie nie przepadam za miastami) to jest super i tyle do zwiedzania - jakiś mam szczególny sentyment do niej. Byłam 2 razy, ale wiem, że jeszcze tam wrócę. Choć w moim przypadku to mnie się chyba wszędzie podoba, bo np wystarczy parę kamieni na kupie (czyli jakiekolwiek ruiny) i ja już szczęśliwa. Oczywiście są miejsca, które podobają mi się bardziej lub mniej, ale ogólnie chętnie odwiedziłabym cały świat 
Kolejna większa podróż najprawdopodobniej będzie do Azji, bo zakochaliśmy się w tym kontynencie.
Na razie pewnie jednak zostanę przy Europie... i mam chrapkę na tą Maltę 
Cytat:
Napisane przez zodiakalnapanna
Ja miałam USG 18 maja i było takie ledwo widoczne pikanie serducha  Następną wizytę mam 1 czerwca więc może coś więcej będzie
Ja tak samo szaleję za podróżami. Na Malcie byłam w marcu i dla mnie nie było zbyt ciepło ale w czerwcu powinno być super  W ogóle Maltę bardzo miło wspominam. A co do latania to na początku czerwca lecę do Portugalii, lekarz powiedział, że nie widzi żadnych przeciwwskazań, więc myślę, że śmiało możesz lecieć
Co do Gry o tron to też wszystkie tomy przeczytałam i szczerze mówiąc nie wiem czy nie powrócę, bo było tam tyle historii, że zaczynam zapominać powoli  Całą serię pochłaniałam tak, że zapominałam o całym świecie :P
Miłego dnia dziewczyny 
|
a który to był tc?
też lecę poczatkiem czerwca do Portugalii kto wie może nawet gdzieś się miniemy na plaży 
i ja mam takie samo przeczucie, że za jakiś czas znów przeczytam sobie te książki 
Cytat:
Napisane przez Azealia
Dzień dobry
Ja Wam lepiej o moich preferencjach książkowych pisać nie będę, bo jeszcze się przerazicie :P Ale Greya też przeczytałam  Kunszt literacki to to nie jest, ale dla odmóżdżenia i relaksu można poczytać, ale koniecznie w oryginalnej wersji, polskie tłumaczenie robiła chyba jakaś grupka dzieciaków z podstawówki: św. Barnabo itd..
Anoula po wizycie się nie odezwała.. Mam nadzieję że wszystko ok.
No i oczywiście jak co dzień- witam nowe Mamusie 
Jak samopoczucie Dziewczyny?
U mnie dzisiaj z OM 11.t0d a z USG ostatni dzień 11 tygodnia- 11t6d .. Zobaczymy kiedy moje mdłości przejdą..
|
oby przeszły jak najszybciej 
a co o książek to ja też uwielbiam tematykę obozową, dlatego wszystkie tego typu lektury pochłaniałam. Filmów dokumentalnych też mnóstwo oglądnęłam... no i Cook też oczywiście jest na mojej liście ulubionych pisarzy 
Cytat:
Napisane przez Switezianka_23
No i w koncu piatek  . Na weekend mamy zaplanowane wyszukiwanie szpitali, bo do 10 tygodnia ciazy sie juz trzeba zapisac na porod (bylam w szoku, ze tak wczesnie, ale to samo mi mowi i ginekolog i kolezanka z pracy, ktora rodzila dwa miesiace temu). Wszystko to jakos szybko przebiega.
Pozdrawiam serdecznie 
|
u mnie na pierwszej wizycie u ogólnego muszę podać szpital.
Cytat:
Napisane przez Azealia
Ludzie z reguły reagują zdziwieniem słysząc że lubię czytać o sekcjach zwłok, dość szczegółowo notabene opisanych o Cooka 
A w mojej biblioteczce jest już ponad 100 pozycji z literatury obozowej. Niestety nie podzielam ebookowego zachwytu- posiadam ale bez entuzjazmu, książkę trzeba w ręce potrzymać i czuć jej zapach 
|
nie każdy ma jednak możliwość kupować książki, a potem się jak przyszłoby się z nimi przeprowadzać.... poza tym e-book (a w moim przypadku telefon) to takie zastępstwo i oszczędność również, nie było by mnie stać na 5 książek tygodniowo - bo miewam okresy że czytam jak szalona.
Cytat:
Napisane przez freedom19
Co do witamin to wydaje mi się, że jeśli nie ma takiej potrzeby to lepiej w pierwszym trymestrze jeść dużooo warzyw i owoców a nie faszerować się tabletkami. Zbliża się taki czas że zieleniny i owoców będzie coraz więcej i ja osobiście wybieram taką wersje witaminek  Już teraz masowo wcinam sałatę, rzodkiewke, szczypiorek. W pierwszej ciąży brałam przez chwile matruelle ale strasznie mnie po niej mdliło i oddałam tabletki koleżance , która była w 6 miesiącu.
Wczoraj przed snem ogladaliśmy z Tż film z Anne Hathaway One day (ogólnie jesli ktos nie oglądał to polecam) niestety zakończenie strasznie weszlo mężusiowi w głowę i nie mógł biedny spać miał koszmary... troche się przez to nie wyspałam i musiałam rano wypić słabą kawkę  ...
|
no właśnie tylko skąd tu brać pełnowartościowe owoce/warzywa... niestety te sklepowe niewiele mają wspólnego z wit... o czym szerzej pisze Messsuah
Cytat:
Napisane przez freedom19
Biedna trzymaj się tam! byle do 12-tygodnia.... później będzie lepiej 
|
w większości przypadków do 12-tc, ale moja managerka męczyła się do 6-tego miesiąca z nudnościami... jednak mam nadzieję, że szybko miną- w każdym bądź razie tego życzę.
Cytat:
Napisane przez Messsuah
Cooka i otwarcie zwłok ? i ja nic o tym nie wiem a też lubię takie książki, może dlatego że poczęści związane z moją pracą 
możesz jakiś tytuł polecić na początek ? 
---------- Dopisano o 11:30 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ----------
a co do witaminek to już prowadziłam nie raz intensywne rozmowy z członkami mojej rodziny, którzy są lekarzami....
co do warzyw i owoców to dziewczyny starajcie się kupować np. na targach albo jak macie możliwość to u jakiś babeczek na wiosce, które mają własne hodowle bo sklepowe z supermarketów to dużym procencie nie ma sensu, mam na myśli co do witamin zawartych np. w warzywach
moja koleżanka pracuje w zakładzie w którym sprzedaje chemie do sklepów spożywczych i wytłumaczyła mi to na przykładzie KALAFIORA powiedziała nie kupuj nigdy białych kalafiorów bo ja sprzedaje chlor do nich, żeby były białe..... wcześniej nie zwracałam na to uwagi ale faktycznie, ide do supermarketu kalafiorki są białe, ide na targ są zółte takie jak powinny być, chlorowany kalafior niestety żadnych wartości odżywczych nie ma
co do witamin w aptece to w większości wypadków nie maja sensu, ja kupuje witaminy osobno i zwracam uwagę na tak zwaną "przyswajalność" do organizmu, oraz na łączenie witamin
zresztą jak kogos to interesuje to można poczytać na necie a wiedza jest naprawdę ciekawa
na przykładzie cynku, wkładają cynk do jednej tabletki z innymi witaminami a przecież wiadomo, ze cynk się gryźie z innymi witaminami czy minerałami i nie ma szans na przyswojenie do organizmu nawet z jedzeniem
ja biore sam cynk przed snem, staram się żeby to było godzine po kolacji
tak samo lączenie wit C i B razem bez sensu, C dobrze połączyć z Mg
niektórzy narzekają, że biora magnez a mimo to maja dalej dokuczliwe skurcze a wystarczy polączyć Mg z dobra wit C i chromem i problem z glowy
od pewnego czasu zaczęłam zgłębiam ta wiedzę i jestem zafascynowana, na necie jest sporo informacji o tym, sa nawet kwartalniki medyczne dostępne jakby kogos to interesowało bardziej 
|
ciekawe rzeczy piszesz, dobrze wiedzieć jeśli chodzi o wchłanianie minerałów, a powiedz mi jakie jest twoje spojrzenie na Magnez +B6 czy sam magnez? bo teraz opinie sę podzielone
Cytat:
Napisane przez perfuzja
Moja lekarka twierdzi, że "ciąża nie lubi leżenia" i wszystkie sporty poza ekstremalnymi są w porządku.
A jak powiedziałam, że jestem mało sportowa, to kazała mi się zacząć ruszać 
|
ja akurat mam biegania w pracy, więc przeważnie mi nogi do tyłka wchodzą jak wracam do domku ale to w sumie dobrze
|