Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Psychoterapia - psychoanaliza
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-06-03, 23:33   #14
201607050913
Konto usunięte

Dot.: Psychoterapia - psychoanaliza

¨Nowoczesne¨ psychoterapie odchodzą od psychoanalizy, uważając ją za zbyt długotrwałą i mało efektywną. Za to dopuszczają jej elementy, kiedy coś z przeszłości przerobić trzeba. Byłam na takiej terapii mieszanej, rozmawialiśmy o pewnym wydarzeniu na może dwóch sesjach, doszliśmy do tego jaki to ma wpływ na moje teraźniejsze problemy, ale skupiliśmy się na ich rozwiązaniu tu i teraz. Za to mój przyjaciel chodzi na niemal czystą psychoanalizę od paru lat i co chwilę rozbierają jego konflikt z ojcem, każą mu to przeżywać na nowo, męczy się chłopak strasznie.

---------- Dopisano o 00:33 ---------- Poprzedni post napisano o 00:25 ----------

Cytat:
Napisane przez LaCamilla Pokaż wiadomość
Jestem ciekawa, co powiedziałby mi psychoterapeuta odnośnie moich "problemów" - nie doświadczyłam w życiu żadnej prawdziwej traumy, mam pełną rodzinę, chłopaka, przyjaciół i pełne wsparcie (odpukać). A jednak coś zaczęło mi się w którymś momencie dziać - przyszło nagle "z nikąd". I co w takiej sytuacji? Skąd nerwica? :P
Nerwica nie musi pochodzić ani z ciężkiej przeszłości, ani z nagromadzonego stresu, choć faktycznie często takie są właśnie powody. Czasami jest protestem, ma głębszy sens. Jaki w Twoim przypadku, nie wiem. Mogę strzelać, na przykładzie znajomej, która też dostała jej w szczęśliwym okresie swojego życia. Okazało się, że nagle te plany, które zaczęły się spełniać, stanęły w opozycji do schematów, które jej wpojono. Nerwica była w tym przypadku takim głosem "nie dasz rady, tego się nie da zrobić, wszystko w życiu przychodzi z trudem". Mówię wielkim skrótem oczywiście. Drogą do wyzdrowienia często jest odpowiedź nie na pytanie skąd się wzięła, ale co nam chce powiedzieć.

Edytowane przez 201607050913
Czas edycji: 2013-06-03 o 23:35
201607050913 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując