Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Zapomniałam, zwymiotowałam, pomyliłam kolejność, tabletki a biegunka
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-06-12, 11:18   #5135
pelna_sprzecznosci
Raczkowanie

Dot.: Zapomniałam,zwymiowałam,z gubiłam tabletki,wzięte za dużo,tabletki a biegunka-z

Cytat:
Napisane przez kicikota Pokaż wiadomość
hej dziewczyny od dwóch lat zażywałam leki Cilest, niestety zostaly one wycofane z produkcji i moja ginekolog , za interwencją telefoniczną wypisała mi recepte na Ovulastan Forte. Musiałam wziąć pierwszą tabletkę w ostatni dzień przerwy, i stąd moje pytanie czy na początku kuracji nowym lekiem muszę się dodatkowo zabezpieczać? Ovulastan ma nieco inny skład no i jest słabszy (pytałam farmaceutki ) W czasie 7 dniowej przerwy nie odbyły się stosunki także w tej kwestii jestem spokojna, chodzi mi o nadchodzące dni.
Dzięki za pomoc
Ulotki się chyba nie czytało ;>?

"Zmiana z innego złożonego doustnego hormonalnego leku antykoncepcyjnego na lek Ovulastan Forte

Stosowanie leku Ovulastan Forte można rozpocząć następnego dnia po przyjęciu ostatniej tabletki poprzedniego złożonego doustnego leku antykoncepcyjnego (oznacza to brak przerwy w przyjmowaniu tabletek) lub po przyjęciu ostatniej tabletki zawierającej substancję aktywną. Przyjmowanie leku Ovulastan Forte należy rozpocząć nie później niż w pierwszym dniu po przerwie w przyjmowaniu tabletek poprzedniego produktu."

Źródło: http://pldocs.docdat.com/docs/index-115426.html.

Jak widać, nie ma w niej mowy o dodatkowym zabezpieczeniu przy zmianie z innego preparatu (producent na pewno wziął pod uwagę, że zmiana może następować z preparatu silniejszego). Jeśli jednak jesteś panikarą, możesz zabezpieczać się dodatkowo dla większego komfortu psychicznego do 7-mej tabletki włącznie.

Cytat:
Napisane przez theamber Pokaż wiadomość
Witam jestem przy pierwszym opakowaniu tabletek antykoncepcyjnych. Wczoraj przyjąłam drugą tabletkę z bistra, są to tabletki DAYLETTE. Przyjmuje je o godzinie 16. O godzinie 19 brzuch bolal mnie jak na biegunkę, oddałam jednorazowo luznego stolca. I tu moje pytanie czy tabletka zdążyła się wchłonąć? Co mam zrobić? Nie zażyłam kolejnej a minelo już 12godzin. Czy potrzebna jest dodatkowa forma zabezpieczania? Proszę o odpowiedz
Odpowiedź znajdziesz 3 posty wyżej. W Google też byś ją znalazła, gdyby Ci się chciało ;>.

Edytowane przez pelna_sprzecznosci
Czas edycji: 2013-06-12 o 11:25 Powód: Dopiski i poprawki.
pelna_sprzecznosci jest offline Zgłoś do moderatora