MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XVIII część niech się kręci
Bry 
Obowiązki domowe w miarę ogarnięte, zostało tylko gotowanie 
Ale to po przyjemnościach wizażowych.
Cytat:
Napisane przez FelekBezSzelek
Kiedyś już znalazłam idealną ilość, ale zmieniłam żel na mrożący, a teraz znów wróciłam do grafitti i nie pamiętam ile mi jej trzeba  . Dziś suszyłam dyfuzorem i fajne wyszły 
|
Jeśli masz różne składy żeli, to porcje są różne. Nawet wtedy, gdy pod żel zastosujesz coś z polimerem. Nie poddawaj się jednak, bo z czasem trafisz na swoja ilość. Będziesz wiedziała, a nauczy Cię tego doświadczenie 
Rybiorka pisała, że trafiła na swój zestaw po trzech latach, jak dla mnei to całkiem normalne. Swojego nie mam, za bardzo lubię kombinować i sprawdzać nowe proukty, nawet nie za bardzo szukam, wiem jednak, że regularność, testowanie przynosi sporo wiedzy. To procentuje.
Cytat:
Napisane przez niusia
Ach, eloe w Tobie jedyna nadzieja.
|
A wiesz, jaka to odpowiedzialność? Szczególnie dla kogoś, kto teraz myśli głownie o brakujących kremach, roztworach soli fizjologicznej i innch takich, co niby mają pomóc kobiecie. Terefere...
Cytat:
Już dwóch lekarzy zignorowało mój problem. Jeden polecił mi wysuszającą dermenę i kazał stosować odżywki.. "pojdzie pani do sklepu i tam są"...
|
Bezczelność.
Cytat:
Drugi dał szampon stieprox, i lek sterydowy z kwasem salicylowym (diprosalic) którego nawet boje się stosować.
|
Kwas salicylowy nie jest taki groźny, bo tu wszystko zależy od stężenia, ale... Produkt ma nie tylko kwas, jak piszesz.
Wygląda to tak, jakby dermatolog łapał z każdej strony. Może pomoże. Ze wskazaniem na grzybki 
Cytat:
Kiedy mówiłam o izoteku i suchości skóry ta wysłała mnie na badanie skóry pod kątem grzybów...
|
I moim zdaniem warto by je zrobić. Trzeba określić, co tam się dzieje.
Cytat:
Możliwe, że masz racje z tym azs. W trakcie terapii miałam różne tego typu objawy na ciele, typu złuszczające się placki z takimi małmi krostkami - chyba o to chodzi?
|
Może być i tak. Możesz też pooglądać siebie pod kątem łzs. Też jest łuska i świąd...
Cytat:
Te produkty emolium i cerkogel jak sama zauważyłaś wspomagają złuszczanie naskórka, ale też dają mi ukojenie jeśli chodzi o świąd.
Tyle, że przy delikatny szamponach mam strasznie oklapnięte włosy..
|
OK, tyle że preparaty nie muszą być szamponami, ale możesz je stosować do wcierania po zastosowaniu szamponu.
Poza tym może zostawimy delikatny szampon, a odchudzimy odżywki?
jakiś czas temu Ajrisz na swoim blogu pisała o odżywce, którą dobrze by było sprawdzić u Ciebie -> Neutrea Plus 5% Urea. Co prawda ten mocznik nie będzie mieć działania złuszczającego, ale odżywka jest raczej lekka i raczej bezpieczna dla skóry, więc można sprawdzić.
Cytat:
Druga sprawa, że co drugi dzień stosuję też loxon 2%..
|
i co? Sądzisz, że jest bez wpływu?
To albo leczysz, albo dodatkowo wysuszasz. Bo ja zgłupiałam, a Twoja skóra chyba już nie wie, czego od niej oczekujesz.
Cytat:
Ech, z chęcia wypróbowywałabym polecane przez was aloes, żel lniany na suchą skórę głowy, ale po prostu się boje.
Na palcach jednej ręki można policzyć produkty do wcierania, które nie powodują u mnie zwiększonego wypadania i podrażnienia (stara wersja jantara, cerkogel, loxon, balsam z enzymami pijawek), a próbowałam naprawdę kilkanaście tego typu produktów w ciągu mojego życia.
|
Proponowałabym, byś na początek ustabilizowała skórę tym, co dostałaś od dermatologa, a potem sięgnęła po wcierki.
Cytat:
Napisane przez tiniaczek
Juz nie
Dziewczynka 
|
podobno Nie miałam roszczeń płciowych. Ma być zdrowe Chłopczyk, dziewczynka - kochać będę tak samo 
Cytat:
Napisane przez Kromcia02
|
Nie ma składu. Ale z tego, co znam Avon, to ten produkt nie zasługuje na miano olejku, ani kuracji.
Zawsze tak jest, że komuś pasuje, komuś nie. Ważne, by wiedzieć, co tak naprawde się nakłada i w jaki sposób to zmywać.
a znalazłam sobie i wstawie do analizowego 
CYCLOPENTASILOXANE, DIMETHICONE, CRAMBE ABYSSINICA SEED OIL, TRIMETHYLSILOXYPHENYL DIMETHICONE, ARGANIA SPINOSA KERNEL OIL, PANTHENYL ETHYL ETHER, PHYTANTRIOL, PARFUM/FRAGRANCE, ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE, PHENOXYETHANOL, CAPRYLYL GLYCOL, DIMETHICONOL, OCTOCRYLENE , TOCOPHERYL ACETATE, ZEA MAYS (CORN) OIL, BETA-CAROTENE
Zabezpieczacz. Przynajmniej ten argan w ilości nieco większej niż się spodziewałam.
To znaczy? Co konkretnie robi?
Już wiesz, że to mieszanina wody i alkoholu, więc na dłuższą metę nie zdziw się, że z "afro" zostanie Ci lwia grzywa bez loka.
Cytat:
hmm ogolnie wiele kosmetykow wyprobowalam na moich wloskach i nie wszystkie sie sprawdzaly
|
I nie maja prawa wszystkie się sprawdzić. Przecież są różne.
Cytat:
Ale dzisiaj bylam w Rossmann'ie i kupilam szampon "Timotei 2w1 with Jericho Rose z odżywką, intensywna pielegnacja"
|
A w jakim celu?
Cytat:
na moim Avku można mnie zobaczyc ale to zdj jest z jakis 2-och miesiecy temu
|
Czyli nie można Cię zobaczyć.
Cytat:
Napisane przez KikoX
Nie wiem, jak robić, żeby te wycieniowane włosy nie łączyły się z innymi i nie było przyklapu 
|
Jeśli tak się robi, to trzeba zrewidować pielęgnację pod kątem ewentualnego nadmiaru emolientów.
Cytat:
No właśnie średnio. Gdy nakładałam żel, przeciągając rękami od skóry do końcówek, to dodatkowo je "rozczesywałam" i w efekcie pasma się bardzo porozbijały i o ile zaraz po wyschnięciu i odgnieceniu były do przeżycia, to po kilku godzinach zamieniłam się w miotłę
|
Własnie chodzi o to, by ich już nie rozczesywać, tylko delikatnie przeciągnąć po całości. Palce wkładasz pomiędzy gotowe pasma po to, by wszędzie dotarł żel. Wkładasz i tyle. Przejeżdżasz tylko po wierzchu i to naprawde delikatnie i dopiero ugniatasz.
Jeśli włożysz palce między kosmyki i zaczniesz przeczesywać, to je rozczeszesz, czyli zniszczysz to, co zrobiłaś odżywką b/s. Często lepiej wtedy ponownie spłukac włosy...
Cytat:
Przeciągam łapkami po włosach, ale nie wkładam palców między nie - o ile wiesz, o co chodzi
|
Własnie tak powinno być 
Cytat:
Śmiesznie, bo jakoś tak odstają od głowy (a raczej już na wysokości szyi), a jednocześnie są przyklapnięte.
|
Nie widać tego zupełnie na zdjęciach. O oklapnięciu już pisałam.
Cytat:
Napisane przez Imperfecta
chciałabym jakąś wydajną, fajną odżywkę do stosowania na co dzień i nie wiem jaką wybrać 
|
Najprostszą z możliwych i do tego gęstą. Wtedy łatwo ją wzbogacać, wówczas będziesz ją miała dłużej.
Kiedyś pewnie poleciłabym Isanę z babasu, a teraz odeślę Cię do analizowego, gdzie często piszemy, że odżywka będzie fajna na co dzień. Isany Professional tez są dość proste i tanie. Można zacząć od nich. Ale sprawdź na początek skład.
Wydajne są też wszystkie Bingacze, bo sa spore i rzadkie. Osobiście preferuję tę ze spiruliną i keratyną albo z ekstraktami czy tę z drożdżami. Musze je jednak każdorazowo tuningować olejem.
Cytat:
Napisane przez *Basia*
dzieciom w klasie czasem pozwalam 
|
Miałam pytać, czy dzieci nadal kochają Twoje włosy 
Cytat:
No i wiedziałam, że o czymś zapomniałam. Eloe, jak sukieneczki w Endo? . Chętnie sama bym jakąś przygarnęła
|
Dla siebie? Zakochałam się w tej (chyba wiadomo czemu ), ale i w tej i tej i jeszcze tej. nie wiem, jak to zrobiłam, że nic nie zamówiłam Sukces!
Cytat:
Napisane przez scrabble1
A ja chyba od trzech miesięcy kminiłam który Biovax wybrać . I co? Oczywiście zadowolona, bo w promocji wzięłam najgorszy 
|
Ale nie jest powiedziane, że nie podpasuje. Może trzeba znaleźć na niego sposób? A może po prostu trzeba znaleźć włosy, które go polubią.
Cytat:
ja ni z gruszki ni z pietruszki całe życie miałam łupież, stosowałam Head & Shoulders, nizorale itp.
Jak przeszłam na CG to dramat , no bo co można 
Olejek rycynowy ! Wiem, to na zwykły łupież, może nie na jakieś poważniejsze choroby, ale rycynowy, po 29 latach całkowicie rozwiązał u mnie problem z łupieżem
|
On może tak działać. Pozostaje się tylko cieszyć, że sobie poradziłaś
|