2013-11-25, 10:49
|
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ręce składam, modły wznoszę - CHCĘ MIEĆ PORÓD JAK NEMOSEK Mamy XI-XII 2013. cz
Cytat:
Napisane przez Miss Triss
Tak, podczytywałam cały czas na bieżąco! Nie mogłam Was tak zostawić całkowicie.
Pierniczki, mniami! Masz jakiś sprawdzony przepis?
|
Cytat:
Napisane przez acelinka
ktosiula, zapodaj przepis na pierniczki! 
|
Tylko trzeba je teraz robić, żeby zmiękły. Robiłam z tego przepisu w zeszłym roku, tylko wyszło baaaardzo dużo, teraz nie dam rady tyle nad stolnicą stać więc robię z połowy.
590 g mąki pszennej
60 g mąki żytniej razowej
190 g cukru pudru
150 g masła roztopionego
150 g miodu
3 duże jajka
1 czubata łyżka przyprawy do piernika
1 czubata łyżka kakao
1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Mąkę przesiać, suche składniki wymieszać. Dodać masło, miód, jajka - wymieszać i wyrobić ciasto (będzie lepkie). Rozwałkować dość grubo podsypując mąką (nie mniej niż 4 mm, ciastka mało rosną). Wyciąć ciastka. Piec na papierze do pieczena w temp. 180 stopni około 15 minut. Trzeba piec do takiego momentu aby tuż po wyjęciu blachy były lekko miękkie. Podczas studzenia stwardnieją. Dekoracja wg uznania 
EDIT: PIEKŁAM MOJE PIERNICZKI 10 min, miały pierwotną grubość ok 5 mm, wyszły ok.
Cytat:
Napisane przez Lilith890502
mam dziś tak zły dzień, że siedze i wyje. mój Tż ma urlop i nie wiem po co go ma, bo śpi do 11, śniadania muszę robić ja bo bym zdechła z głodu, a jeszcze w międzyczasie zajmować się małym, a jego dzień to tv i zapytanie czy może skoczyć po piwo bo ma ochotę  myślałam że rolę ojca przyjmie trochę odpowiedzialniej a nie tylko jako pogapienie się na własne dziecko.
|
Kopnij go w d**** jak może 
Cytat:
Napisane przez issia88
Melduje się szybko, że wróciłam do domu po torbę i jedziemy do szpitala.
Na dzisiejszym ktg skurcze wyszły co 3min (co drugiego nie czułam)  , lekarz mnie zbadał, rozwarcie bardzo luźne, podczas badania powiedział, że główka się kręci - cokolwiek to znaczyło to powiedział, że powoli zaczynamy rodzic  Jak dam radę to się później odezwę 
|
Czas edycji: 2013-11-25 o 11:57
|
|
|