2014-01-04, 21:06
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Podzielcie się mamuśki wrażeniami z porodu :)
Cytat:
Napisane przez wika82
A czy któraś z Was ma wadę wzroku?
Mam krótkowzroczność ok. -5, chcę rodzić naturalnie, ale wiem, że przeciwskazaniem są odklejanie się siatkówki i jaskra.
Problemów z siatkówką z tego, co wiem nie mam, ale ze względu na nietypowe rozmieszczenie nerwów, czy czegoś tam muszę regularnie badać wzrok w kierunku jaskry, choć na razie odpukać wygląda na to, że jest ok.
Pytanie: jak długo przed data porodu wybrać się do okulisty, żeby na pewno potwierdził, czy wszystko jest ok i można rodzić sn? Czy ewentualne zaświadczenie o wskazaniu do cc może wystawić każdy okulista? Ewentualnie proszę napiszcie coś więcej.
|
Ja mam wadę -7 na jednym, a -8 na drugim oku.w dodatku zrogowaconą siatkówkę i wysokie ciśnienie wewnątrzgałkowe (zagrożenie jaskrą, w dodatku mam to po mamie), które to było głównym powodem cesarki planowanej. U okulisty byłam kilka razy w trakcie ciąży, a ponieważ przy każdej wizycie ciśnienie wzrastało, to już w lipcu okulistka wypisała mi na karcie ciąży zalecenie do cc. Moja gin oczywiście przyznała okulistce rację i tak oto 13.09.2013 trafiłam na stół operacyjny.
Zaświadczenie wystawić może każdy okulista o ile faktycznie widzi powód. Obecnie sama duża wada wzroku nie jest wskazaniem.
---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ----------
Cytat:
Napisane przez wika82
Ooo, to może też włożę, okulary jednak mogą być niewygodne, zwłaszcza, jak się jest spoconym. 
Zwierzyłam się dziś mężowi, że jednak się boję i najchętniej wycofałabym się w ogóle z porodu pod jakąkolwiek postacią, a on na to, że się nie dziwi, bo też by się bał wiedząc, że będzie bolało. Ręce opadają.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
Nie wiem jak przy sn,ale przy cc zabronili mi mieć soczewki. Zgodzili się w ramach wyjątku na okulary, bon inaczej nie zobaczyłabym nic, tym bardziej dziecka
|
|
|