Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Płeć dzidziusiów poznajemy i imiona nadajemy. Mamusie V-VI 2014 cz.V
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-01-17, 10:29   #1091
Magdi555
Rozeznanie

Dot.: Płeć dzidziusiów poznajemy i imiona nadajemy. Mamusie V-VI 2014 cz.V

Cytat:
Napisane przez MamaKtosia Pokaż wiadomość
A jeśli wam zależy na karmieniu piersią, a butelka ma być rozwiązaniem doraźnym na czas waszej nieobecności w domu czy jak będziecie miały dość małego ssaka i wręczycie go do karmienia TŻowi to polecam butelki Dr Browna albo Medeli. Trudniej z nich leci więc dziecko się nie odzwyczaja od ciężkiej pracy jaką jest picie z piersi.
Właśnie przymierzam się do tych z Medeli. Z TT byłam zadowolona, ale właśnie K. potem nie chciał z cyca jeść Z których korzystałaś przy MM? Bo mimo dokarmiania pięknie dociągnęłaś do 10m

Cytat:
Napisane przez monijaaa Pokaż wiadomość
Magdi podwojny zestaw wzielam, bo bardziej sie oplaca. A i jeszcze my czesto ( Tzet mysli ze czesto ) bedziemy jezdzic do Tesciow i ja gap boje sie ze zostawie kiedys butelke u Nich, wiec wole drugi zestaw miec w domu
Rozumiem

Cytat:
Napisane przez kasian86 Pokaż wiadomość
A to tort Hani

Cytat:
Napisane przez muffinka90 Pokaż wiadomość
Zamowilam torta, zaprosilam dziadkow, zrobilam obiad, nic szczegolnego, taki berbec i tak nie wie o co chodzi, teraz na 2 latka juz Filip mial wiecej frajdy, do dzis opowiada, ze mial 'dziny i siecke dmuchal'.
Na roczku przed pokrojeniem torta pozwolilam Filipowi wsadzic w niego lapki i oblizac palce, niech ma radoche, w koncu to jego pierwszy tort, ale moj sterylny, wiec tylko paluszkiem pogrzebal, zeby sie za bardzo nie pobrudzic i kazal mi araz sie umyc
K. też miał takie akcje i tak mu zostało Ręce muszą być czyste...zdaje sobie sprawę, że to moja wina, bo mam ☠☠☠☠☠☠☠ca na tym punkcie! Nawet czekolady nie obliże tylko biegnie myć ręce
Także można nieświadomie skrzywić dziecko

Cytat:
Napisane przez MamaKtosia Pokaż wiadomość

Będzie długo, sorry.

Przyznaje bez bicia ja nie miałam laktatora. Przyjęłam od początku kontrowersyjny model tj. w razie gdy muszę wyjść mała dostaje mm - nie zaburzyło mi to laktacji, karmiłam mała 10 miesięcy, karmiłabym dużo dłużej ale niestety musiałam przestać ze względów zdrowotnych. Ja mam taką teorię, że karmienie siedzi głównie w głowie, ale jest ona kontrowersyjna i większość doradców laktacyjnych powie Ci, że mój model zaburzy laktację. Więc ja na wszelki wypadek nie polecam mojej drogi karmienia.
Uprzedzając pytanie o to czemu nie ściągałam - nie chciało mi się to raz. Dwa ja miałam dość niefortunną sytuację, że zaraz po porodzie musiałam dokończyć parę badań do doktoratu, które były uzależnione od zwierząt i trudne do przewidzenia czasowo, więc to MM było w mojej sytuacji wygodniejsze. Egoizm ot i.

Co do laktatorów to wiele kobiet z którymi gdzieś się zawodowo i nie tylko zetknęłam chwali sobie bardzo Medele (Swing lub Mini Electric - medela zresztą specjalizuje się we wspomaganiu karmienia piersią). Niemniej sądzę, że to kwestia bardzo indywidualna. Jeśli Ty upatrzyłaś Aventa to nie widzę problemu. To, że mleko z piersi ściągniesz do butli/pojemnika Aventowskiego nie oznacza, że w momencie w którym dziecku będzie trzeba ten pokarm podać nie możesz go przelać do butelki Browna czy Medeli właśnie. Tak jak pisałam moja córka była na Brownie i z niego na tyle kiepsko leci, że dla niej pierś była znacznie sympatyczniejsza w obsłudze i w związku z tym nigdy jej nie odrzuciła.

Jeśli mogę coś zasugerować w kwestii karmienia piersią to - nie przejmuj się. Pewnie zaraz się na mnie gromy posypią, ale ja mam bardzo naturalistyczne podejście do karmienia i uważam, że obecnie zbyt dużo zamieszania się wokół tego robi. Karmienie jest naturalną umiejętnością kobiety i jedyne co na nie może wpłynąć poza oczywiście zaburzeniami hormonalnymi i jakimiś nieprawidłowościami ze strony dziecka to stres, a kobiety teraz strasznie się stresują przed karmieniem - czasem mam wrażenie, że to dla nich jakaś matura. A to jest proste. Naprawdę. Choć na początku diablo boli - a o tym mało kto wie. Dla dziecka pierś też jest czymś oczywistym - bo jest milutka, mięciutka i pachnie jedzeniem do tego dochodzi bliskość mamy. A zatem nie miej obsesji. Świetnie sobie z karmieniem poradzisz!
Pięknie to napisałaś! U mnie na niepowadzenie z karmieniem złożyły się dwa problemy: antybiotyk, po którym zaczął zanikać mi pokarm, a potem stres, że nie mam pokarmu Od 3 tygodnia do 9 karmiłam ściągniętym moim i dokarmiałam MM, ale nie udało mi się już rozbujać laktacji, bo dziecko nie ssało z piersi. Rozleniwił się! A sam laktator tego nie zrobił. Jednak wiem, że nerwy i stres był głównym powodem porażki. Teraz, jak już kiedyś pisałam podchodzę lajtowo, mam zamiar karmić piersią, ale bez stresu

Cytat:
Napisane przez Aldrin Pokaż wiadomość

co do mleka i mikrofali to też tak planowałam ale czy to jest zdrowe to nie wiem
Gratulacje Synusia!
Ja nie posiadam mikrofali i na pewno nigdy nie kupię
Na pewno bym nie podgrzała w tym mleko dla dziecka.

Cytat:
Napisane przez kasian86 Pokaż wiadomość
My dawalismy malej enfamil i do dzisiaj dajemy w sumie bo ja sie boje przechodzenia na krowie mimo, ze produkty z niego tyupu maslo, jogurty, smietane juz spozywala jedno z drozszych, ale Hania dostawala takie w szpitalu i dobrze tolerowala, wiec kontynuowalismy

Sent from my GT-N8020 using Wizaz Forum mobile app
Moja pediatra bardzo chwaliła to mleko, ale z tego co kojarzę to dość drogie jest, prawda?
za glukozę!
Ja też nie rozumiem czemu to badanie takie straszne

Edytowane przez Magdi555
Czas edycji: 2014-01-17 o 10:47
Magdi555 jest offline Zgłoś do moderatora