Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Już ładnie wierszyki recytujemy ,4 latka mieć będziemy. III-IV. 2010 r.
Podgląd pojedynczej wiadomości

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-21, 08:33   #2108
evitka21
Zakorzenienie

Dot.: Już ładnie wierszyki recytujemy ,4 latka mieć będziemy. III-IV. 2010 r.

Cytat:
Napisane przez madziwnia Pokaż wiadomość
Evitka e-o taki miałas meil w klubie.. na taki wysłałam?? tak?

a jesli chodzi o lateralizację to chyba nie jestem kompetentną osobą i więcej niż w sieci ci nie w powiem można doczytac i mnóstwo fajnych informacji, ćwiczen i sposobie diagnozy czy oby taka lateralizacja występuje u Lenki.
Na wczesnoszkolnej zbyt wiele informacji nie otrzymalismy i licze że ten kierunek magisterki tj. "rewalidacja i wczesne wspomaganie rozwoju" rozświetli mi umysł w tematach odnośnie wspomagania rozwoju dzieci...
Wiem tylko że ok 4-5 roku zycia juz lateralizacja powinna byc okreslona, a i czytanie sylabowe- tu masz racje.. Polecam serię do nauki czytania "Kocham czytac" własnie dla dzieci zagrozonych dysleksją.

moge jeszcze zapisac sie na kurs j. migowego... ale jesli zacznie sie od jesieni.. bo teraz nie zaczynam.. szkoda kasy bo moge nie dokonczyc go bo dzidzius nie wiadomo kiedy się szykuje na ten świat.. nic pewnego.
bardzo dziękuję za maila

też się w necie na polecanie tej książki natknęłam. Kupić nie kupię, bo komplet 120zł kosztuje, ale poszukam po jakich chomikach itp.

Jeszcze mi się przypomniało-nie wiem czy to tu u nas wyczytałam czy gdzie ś zasłyszałam, ale z tą nauką pisania wczesnego to ponoć trzeba uważać, bo my jak dzieciom pokazujemy literki, to przeważnie drukowane, a w szkole jak się dzieci uczą to pisanych i jak dziecko "za dobrze" umie drukowane, to ciężko mu się przestawić. Ale nie wiem czy tak naprawdę jest...

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
Podobno nie może dać skierowania, tzn może ale zapłaci z własnej kieszeni.
Co do pobrania- niestety, chyba tylko w Toruniu jest taki problem, bo jak czytam na forach to wszędzie pobierają na miejscu

monka- najpierw niech wyzdrowieje, wtedy pomyślę kiedy ja puszczę
przekichane macie. Mi się jeszcze przypomniało, ze teraz jak miałam anginę, to rodzinna dała mi skierowanie na wymaz i normalnie na drugi dzień przyszłam rano przygotowana i mi w zabiegowym pobrali. Tylko 2zł zapłąciłam za ten pojemniczek do wymazu.
Cytat:
Napisane przez lindsley Pokaż wiadomość
Evi a jak się ta lateralizacja objawia?

Wasze dzieci już się określiły czy są prawo czy leworęczne? Michał dalej rysuje czy je ręką którą mu w danym momencie akurat wygodnie. Potrafi pół obiadu zjeść lewą a drugie pół prawą.
chodzi ci o lateralizację skrzyżowaną, czy w ogóle co to?

Ogólnie cały ten proces lateralizacji (przewaga jednej strony podczas czynności ruchowych, związana z dominowaniem jednej z półkól mózgowych ) kończy się ok.6 roku życia, dlatego wiele dzieci jest do tego czasu oburęcznych. Jednak u niektórych (jak u mojej) widać zdecydowaną dominację jednej ręki.

Sprawdza się jeszcze "oczność"-czyli dajesz dziecku np.lunetę, kalejdoskop i do którego oczka przykłada, to tam jest prawdopodobnie dominacja
"nożność"-czyli np. którą nogą kopie piłkę.
I teraz jeśli wszystko jest po tej samej stronie, to prawdopodobnie lateralizacja jes jednorodna. (czasem sprawdza się jeszcze "uszność"-do któego uszka słuchawkę przykłada). Jak się różne strony to skrzyżowana.
I teraz ci, którzy mają skrzyżowaną, mogą (ale nie muszą) mieć problemy z koordynacją wzrokowo - ruchową) (szczególnie jak oko i ręka są "różne")

Cytat:
Do najczęstszych trudności dziecka na tle zaburzeń lateralizacji należą trudności w opanowaniu umiejętności czytania i pisania. W czytaniu i pisaniu występują symptomy zaburzeń orientacji kierunkowej, jak mylenie liter i cyfr o podobnym kształcie, a innym ułożeniu w przestrzeni: b- d, b- p, d-g, n- u, 6-9, a także odwracanie kształtów liter i cyfr. Zjawisko to nazywamy inwersją statyczną. Występuje ona głównie podczas czynności pisania( zaburzone odtwarzanie kształtów liter), lecz także w czytaniu( błędne rozpoznawanie liter asymetrycznych). Oprócz inwersji statycznej w czytaniu i pisaniu występuje inwersja dynamiczna, która polega na przestawianiu kolejności liter i cyfr, np.: kot- tok, sok- kos, 12-21 (tzw. czeski błąd) itp. ; przestawianiu liter w dwuznakach: sz- zs, zmianie kolejności sylab w wyrazach: mata- tama lub zmianie kolejności całych wyrazów. Połączenie obu zjawisk (inwersji statycznej i dynamicznej) powoduje w szczególnych przypadkach pismo lustrzane, które polega na odwróceniu zarówno kształtu, kolejności, jak i kierunku kreślenia liter (od strony prawej do lewej ) .
Najczęściej jednak u dzieci z zaburzoną koordynacją wzrokowo- manualną spotyka się chaotyczny sposób pisania, w którym występują odwrócone lustrzanie pojedyncze litery, zamiany kolejności liter w sylabach i sylab w wyrazach obok napisanych poprawnie wyrazów. Niezliczona ilość skreśleń i poprawek świadczy o refleksji i kontroli wzrokowej, nie zawsze skutecznej. Trudnościom tym towarzyszy zwykle obniżony poziom graficzny pisma. Jeśli nawet sprawność manualna jest w normie, koncentracja na prawidłowości zapisu nie pozwala dziecku skupić się na estetyce pisma.
Cytat:
Napisane przez nataszka25 Pokaż wiadomość
Co to na chomiku mam wpisać żeby te materiały wyszły:-P
najlepeij w google "chmokuj maluchowo" i od razu wyskakuje
Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
A co do liczenia to Oliwka do 10 liczy po:
Polsku, angielsku, francusku, rosyjsku, włosku i niemiecku.
pięknie!

co do angielskiego-nic na siłę. Lepiej nie zmuszać i nie zniechęcać

Jeszcze miałam napisać co do czytani wieczornego- ja mojej od niedawna czytam, o wcześniej było jak u pop-w tym czasie miała mnóstwo do powiedzenia, zapytania, zaśpiewania... czasem jeszcze się zdarza, ale wtedy robię jak madziwnia-przestaję i czekam aż się ogarnie. Czasem dłuższą chwilę jej zajmuje zorientowanie się, że przestałam czytać-taka zajęta gadaniem do siebie

evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora